Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ορκίστηκε να συνεχίσει τον πόλεμο κατά της Χαμάς εν μέσω της διεθνούς καταδίκης της αεροπορικής επιδρομής που σκότωσε δεκάδες Παλαιστίνιους στη Ράφα την Κυριακή.
Τουλάχιστον 45 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς, ενώ εκατοντάδες άλλοι νοσηλεύτηκαν για σοβαρά εγκαύματα, κατάγματα και τραύματα από θραύσματα.
Ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι το χτύπημα ήταν ένα «τραγικό ατύχημα», αλλά πρόσθεσε: «Δεν σκοπεύω να τερματίσω τον πόλεμο πριν επιτευχθεί κάθε στόχος».
Είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας το Ισραήλ να λάβει «κάθε δυνατή προφύλαξη» για την προστασία των αμάχων και επέμεινε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) καταβάλλουν «κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην βλάψουν όσους δεν εμπλέκονται» στη σύγκρουση.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Τρίτη, κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, για να συζητήσει το χτύπημα στη Ράφα.
Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι το χτύπημα «σκότωσε δεκάδες αθώους πολίτες που απλώς αναζητούσαν καταφύγιο από αυτή τη θανατηφόρα σύγκρουση».
«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει”, δήλωσε.
Ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος μιλούσε στο ισραηλινό κοινοβούλιο, διακόπηκε από περιστασιακές αποδοκιμασίες από τα μέλη των οικογενειών των ομήρων που είχαν συλληφθεί από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, ορισμένοι από τους οποίους τον έχουν επικρίνει επειδή δεν κατάφερε να συνάψει συμφωνία για την επιστροφή των αγαπημένων τους προσώπων.
«Στη Ράφα εκκενώσαμε ήδη περίπου ένα εκατομμύριο μη μαχητικούς κατοίκους και παρά την προσπάθειά μας να μην βλάψουμε μη μαχητές, κάτι δυστυχώς πήγε τραγικά στραβά», επέμεινε.
«Ερευνούμε το περιστατικό και θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα, διότι αυτή είναι η πολιτική μας».
Διεθνείς οργανισμοί έχουν παραταχθεί για να καταδικάσουν το χτύπημα, με την ΕΕ να επιμένει ότι το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ) της περασμένης εβδομάδας να σταματήσει τα χτυπήματα στη Ράφα. Ο κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ, ο Josep Borrell, χαρακτήρισε το χτύπημα της Κυριακής «τρομακτικό».
Παρά την απόφαση του ΔΔΔ, το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την εισβολή στη Ράφα, με τους αξιωματούχους να επιμένουν ότι η απόφαση άφησε περιθώριο για την επίθεση να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φόλκερ Τερκ, δήλωσε ότι η επίθεση υποδηλώνει ότι δεν υπήρξε «καμία εμφανής αλλαγή στις μεθόδους και τα μέσα πολέμου που χρησιμοποιεί το Ισραήλ και που έχουν ήδη οδηγήσει σε τόσους πολλούς θανάτους αμάχων».
Το Ισραήλ εξαπέλυσε την επίθεση της Κυριακής στη Ράφα λίγες ώρες μετά την πρώτη πυραυλική επίθεση της Χαμάς κατά του Τελ Αβίβ εδώ και αρκετούς μήνες.
Αξιωματούχοι των IDF δήλωσαν ότι η επίθεση στη Ράφα σκότωσε δύο ανώτερους διοικητές της Χαμάς και ότι ερευνά τους θανάτους αμάχων στην περιοχή.
Αλλά η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή είχε στόχο σκηνές για εκτοπισμένους κοντά σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στο Ταλ αλ Σουλτάν, περίπου 2 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κέντρου της Ράφα.
Βίντεο από τη σκηνή στην περιοχή Tal al-Sultan το βράδυ της Κυριακής έδειχνε μια μεγάλη έκρηξη και έντονες πυρκαγιές να καίνε.
Τα γραφικά πλάνα έδειχναν έναν αριθμό κατασκευών να φλέγονται δίπλα σε ένα πανό που έγραφε «Kuwaiti Peace Camp “1”», καθώς και πρώτες βοήθειες και παρευρισκόμενους να μεταφέρουν αρκετά πτώματα.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) δήλωσαν τη Δευτέρα ότι μία από τις εγκαταστάσεις τους είχε υποδεχθεί τουλάχιστον 28 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, μετά το χτύπημα.
Είπαν ότι είχαν περιθάλψει άλλους 180 τραυματίες Παλαιστίνιους, με τους περισσότερους να υποφέρουν από σοβαρά τραύματα από θραύσματα, κατάγματα, τραυματικές κακώσεις και εγκαύματα.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απέρριψαν τις ισραηλινές αναφορές ότι το χτύπημα ήταν ακριβές, λέγοντας ότι «η επίθεση σε έναν κατοικημένο καταυλισμό στη λεγόμενη “ασφαλή ζώνη” στη Ράφα δείχνει την πλήρη περιφρόνηση για τις ζωές των αμάχων στη Γάζα».
Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τις εικόνες «σπαρακτικές», αλλά επέμειναν ότι το Ισραήλ είχε το δικαίωμα να αμυνθεί.
«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κυνηγήσει τη Χαμάς και καταλαβαίνουμε ότι αυτό το χτύπημα σκότωσε δύο ανώτερους τρομοκράτες της Χαμάς που είναι υπεύθυνοι για επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών», δήλωσε εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου.
Παραδέχθηκαν όμως ότι «το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε δυνατή προφύλαξη για την προστασία των αμάχων».
Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν περάσει μεγάλο μέρος της Δευτέρας προσπαθώντας να ανακαλύψουν τι πήγε στραβά στη Ράφα. Το Ισραήλ δέχεται πιέσεις να εξηγήσει πώς ένα «χτύπημα ακριβείας» με τη χρήση εξειδικευμένων πυρομαχικών με «μειωμένες κεφαλές» οδήγησε σε μια πύρινη λαίλαπα που σκότωσε δεκάδες ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες.
Κορυφαίοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υποστράτηγου Yifat Tomer Yerushalmi, γενικού εισαγγελέα των IDF, υποσχέθηκαν ενδελεχή έρευνα και αναμένεται μια πιο λεπτομερής εξήγηση.
Ωστόσο, το αν το περιστατικό αυτό σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στην εκστρατεία είναι ένα άλλο θέμα.
Ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι παραμένει προσηλωμένος σε αυτό που αποκαλεί «ολοκληρωτική νίκη» στη Ράφα, οπότε δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η καταστροφή της Κυριακής θα αλλάξει τη γνώμη του.
Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα ξεκίνησε μετά την επίθεση ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας άλλους 252 ως ομήρους στη Γάζα.
Περισσότεροι από 36.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο από τότε, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice