16:17 - 02/01/2024

Ένα βήμα πριν από το μεγαλύτερο πετρελαϊκό σοκ στην ιστορία

Διαφημίσεις

Το Στενό του Ορμούζ είναι μια στενή λωρίδα νερού που συνδέει τον Περσικό Κόλπο με τον υπόλοιπο κόσμο.

Είναι ο σημαντικότερος ενεργειακός διάδρομος στον κόσμο και δεν υπάρχει εναλλακτική διαδρομή.

Πέντε από τις 10 μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του κόσμου – η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ – συνορεύουν με τον Περσικό Κόλπο, όπως και το Κατάρ, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο. Το Στενό του Ορμούζ είναι η μόνη θαλάσσια οδός τους προς τον ανοιχτό ωκεανό… και τις παγκόσμιες αγορές.

Στο στενότερο σημείο του, ο διαθέσιμος χώρος για τις ναυτιλιακές οδούς έχει πλάτος μόλις 3,2 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ, πάνω από το 40% των παγκόσμιων εξαγωγών πετρελαίου (περίπου 21 εκατομμύρια βαρέλια) διέρχεται καθημερινά από το Στενό.

Αυτό αντιστοιχεί σε πετρέλαιο αξίας άνω των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μέρα.

Και αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η τεράστια ποσότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου -περίπου το 33% των παγκόσμιων ημερήσιων εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου- και άλλων αγαθών που διέρχονται από το Στενό.

Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσει κανείς τη σημασία του Στενού του Ορμούζ για την παγκόσμια οικονομία.

Εάν κάποιος διαταράξει το Στενό, θα προκαλέσει άμεσο παγκόσμιο οικονομικό χάος, καθώς οι τιμές της ενέργειας θα εκτοξευθούν στα ύψη.

Χάρη στην επιβλητική γεωγραφία του και την τεχνογνωσία του στον μη συμβατικό και ασύμμετρο πόλεμο, το Ιράν μπορεί να κλείσει το Στενό και δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κανείς γι’ αυτό.

Είναι το γεωπολιτικό ατού του Ιράν.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο αμερικανικός στρατός θα χρειαστεί εβδομάδες για να το ξανανοίξει, αλλά κανείς δεν ξέρει πραγματικά αν τελικά θα είναι επιτυχής. Το πολεμικό παιχνίδι Millennium Challenge 2002 υποδηλώνει ότι δεν θα ήταν.

Οι στρατιωτικοί στρατηγοί γνωρίζουν αυτή την κατάσταση εδώ και δεκαετίες. Αλλά κανείς δεν έχει βρει έναν ρεαλιστικό τρόπο να εξουδετερώσει τη δύναμη του Ιράν πάνω στα Στενά.

Το Ιράν έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα κλείσει το Στενό σε περίπτωση που το Ισραήλ ή οι ΗΠΑ του επιτεθούν.

Με άλλα λόγια, το Ιράν κρατάει ένα μαχαίρι στο λαιμό της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανατρέψουν την ιρανική κυβέρνηση από την Επανάσταση του 1979 – πάνω από 40 χρόνια. Ο έλεγχος του Ιράν επί του Στενού του Ορμούζ λειτουργούσε πάντα ως μεγάλο αποτρεπτικό στοιχείο για τις φιλοδοξίες των ΗΠΑ για αλλαγή καθεστώτος και τα σχέδια εισβολής.

Τώρα, το Ιράν και οι ΗΠΑ οδεύουν προς μια αντιπαράθεση που σχεδόν σίγουρα θα διαταράξει το Στενό.

Το πιθανό ξέσπασμα ενός τεράστιου περιφερειακού πολέμου στη Μέση Ανατολή, με την προοπτική της καταστροφής του Ισραήλ και της κατάρρευσης του συστήματος πετροδολαρίων, θα μπορούσε να αναγκάσει τις ΗΠΑ να δράσουν εναντίον του Ιράν αυτή τη φορά.

Εάν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν -ένα όλο και πιο πιθανό αποτέλεσμα- δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Ιράν θα κλείσει το Στενό του Ορμούζ.

Το να το αποκαλέσουμε αυτό σοβαρή διακοπή του εφοδιασμού με πετρέλαιο θα ήταν μεγάλη υποτίμηση.

Σκεφτείτε αυτό…

Κατά τη διάρκεια του πρώτου πετρελαϊκού σοκ το 1973, περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια αφαιρέθηκαν από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η ημερήσια παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου ήταν τότε περίπου 56 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι εξαφανίστηκε περίπου το 9% της προσφοράς.

Οι τιμές του πετρελαίου περίπου τετραπλασιάστηκαν.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου πετρελαϊκού σοκ το 1979, περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια αφαιρέθηκαν από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η ημερήσια παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου ήταν τότε περίπου 67 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, πράγμα που σημαίνει ότι εξαφανίστηκε περίπου το 6% της προσφοράς.

Οι τιμές του πετρελαίου σχεδόν τριπλασιάστηκαν.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου πετρελαϊκού σοκ το 1990, περίπου 4,3 εκατομμύρια βαρέλια αφαιρέθηκαν από την παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η ημερήσια παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου ήταν τότε περίπου 66 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, πράγμα που σημαίνει ότι εξαφανίστηκε περίπου το 7% της προσφοράς.

Οι τιμές του πετρελαίου υπερδιπλασιάστηκαν.

Εάν το Ιράν έκλεινε τα Στενά του Ορμούζ, θα αφαιρούσε από την παγκόσμια αγορά 21 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Σήμερα, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου είναι περίπου 94 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να εξαφανιστεί περίπου το 22% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου.

Όπως μπορούμε να δούμε στο παρακάτω διάγραμμα, θα ήταν το μεγαλύτερο σοκ στην προσφορά πετρελαίου που έχει δει ποτέ ο κόσμος… μακράν.

Αν ο πόλεμος με το Ιράν συνεχιστεί και η Τεχεράνη κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, νομίζω ότι η επίδραση στην τιμή του πετρελαίου θα είναι τουλάχιστον τόσο σοβαρή όσο ήταν κατά τη διάρκεια του πετρελαϊκού σοκ του 1973, που είδε τις τιμές του πετρελαίου να ανεβαίνουν 4 φορές.

Μια παρόμοια κίνηση σήμερα θα μπορούσε να δει τις τιμές του πετρελαίου να ξεπερνούν τα 300 δολάρια το βαρέλι.

Ωστόσο, θεωρώ ότι αυτή είναι μια συντηρητική εκτίμηση, επειδή το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ θα προκαλούσε ένα πολύ μεγαλύτερο σοκ στην προσφορά από ό,τι το εμπάργκο πετρελαίου του ΟΠΕΚ το 1973.

Νομίζω ότι η αγορά δεν εκτιμά πόσο κοντά βρισκόμαστε σε έναν πόλεμο με το Ιράν και τις επιπτώσεις του.

Η τιμή του πετρελαίου έχει ελάχιστα μετακινηθεί παρά τον άμεσο κίνδυνο για τις προμήθειες.

Δεν έχουμε επιστρέψει ακόμη στα επίπεδα πριν από το 2014, πόσο μάλλον στο ανώτατο επίπεδο του 2008, που ξεπερνούσε τα 140 δολάρια ανά βαρέλι.

Αλλά αυτή η ανωμαλία στην αγορά πετρελαίου είναι ευλογία, διότι μας δίνει μια χρυσή ευκαιρία με τις πετρελαϊκές μετοχές.

Σίγουρα δεν ζητωκραυγάζω για τον πόλεμο. Απεχθάνομαι τον πόλεμο, ο οποίος είναι η υγεία του κράτους.

Ανεξάρτητα από αυτό, ένας μεγάλος πόλεμος είναι πολύ πιθανός, με σημαντικές επενδυτικές επιπτώσεις που θα ήταν ανόητο να αγνοήσουμε.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο μόλις κυκλοφόρησα μια επείγουσα νέα έκθεση με όλες τις λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του τι πρέπει να κάνετε για να προετοιμαστείτε.

Ονομάζεται Η πιο επικίνδυνη οικονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών… οι 3 κορυφαίες στρατηγικές που χρειάζεστε τώρα.

https://internationalman.com/special-report/the-most-dangerous-economic-crisis-in-100-years-the-top-3-strategies-you-need-right-now/



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*