09:14 - 02/12/2023

118 αχθοφόροι στα σύνορα Ιράκ-Ιράν σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν τον Νοέμβριο, λέει η Ομάδα Δικαιωμάτων

Διαφημίσεις

Τουλάχιστον 118 διασυνοριακοί αχθοφόροι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τον Νοέμβριο, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Hengaw, προσθέτοντας ότι πάνω από το 93% αυτών ήταν αποτέλεσμα πυροβολισμών από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν.

Η Hengaw δήλωσε την Πέμπτη ότι οκτώ αχθοφόροι σκοτώθηκαν, ένας από αυτούς παιδί, και 110 τραυματίστηκαν, 14 από αυτούς παιδιά.

Οι αχθοφόροι, που ονομάζονται kolbars, μεταφέρουν καθημερινά αγαθά με γαϊδούρια ή άλλα μέσα κατά μήκος των ορεινών συνόρων από το Ιράκ στο Ιράν. Το Ιράν θεωρεί ότι ορισμένα από τα αγαθά είναι λαθραία.

Η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων των προηγούμενων μηνών έδειξε σημαντική αύξηση των θυμάτων, με τον Νοέμβριο να παρουσιάζει αύξηση 293% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023, όταν 30 kolbars σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

Η επαρχία του Κουρδιστάν αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, 93 περιπτώσεις, ακολουθούμενη από την επαρχία Κερμανσάχ με 22 περιπτώσεις και την επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν με τρεις περιπτώσεις.

Οι αναφορές έδειξαν κλιμάκωση των άμεσων πυροβολισμών με στόχο τους kolbars κατά το περασμένο έτος, μια τάση που τεκμηριώνεται από τις αυξανόμενες στατιστικές για τα θύματα.

Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των ιρανικών αρχών, τα περισσότερα kolbars δεν μεταφέρουν απαγορευμένα αντικείμενα.

“Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για να πυροβολούν. Για παράδειγμα, ο πατέρας μου δεν μετέφερε ποτέ αλκοόλ ή παρόμοια αντικείμενα, οπότε δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι τον πυροβόλησαν επειδή έκανε λαθρεμπόριο τέτοιων αγαθών”, δήλωσε στο VOA μια κόρη ενός kolbar που σκοτώθηκε από τον ιρανικό στρατό.

Η Leila Morovati, πολιτική αναλύτρια και συνεργάτης του πρακτορείου ειδήσεων Mokrian, δήλωσε προηγουμένως στο VOA ότι πιστεύει ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αντιμετωπιστεί το διασυνοριακό εμπόριο και όσοι εμπλέκονται σε αυτό.

Το Kolbari, ο όρος για την πρακτική της μεταφοράς αγαθών πέρα από τα σύνορα με αντάλλαγμα χρήματα, “αντανακλά τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που υπάρχουν στις κουρδικές περιοχές και σε ολόκληρη τη χώρα”, είπε.

Η επικράτηση του kolbari μεταξύ των παιδιών, των εφήβων και των νέων, καθώς και των γυναικών και των κοριτσιών στις κουρδικές περιοχές, μπορεί να αποδοθεί στην “άνιση κατανομή του πλούτου και των ευκαιριών”, ιδιαίτερα “μετά την επανάσταση”, είπε.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (2)

  1. Λάζαρος 12/02/2023 @ 10:21 ΠΜ

    Καλό μήνα να έχουμε.
    Πάλι 118?
    Γύρω γύρω το πάνε…

  2. kalo mina .
    den nomizw na exei ksanapaiksei toso poly to 118 (kai kathe syndiasmos toy )

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*