ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

118 αχθοφόροι στα σύνορα Ιράκ-Ιράν σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν τον Νοέμβριο, λέει η Ομάδα Δικαιωμάτων

· Κατοχικά Νέα

Τουλάχιστον 118 διασυνοριακοί αχθοφόροι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τον Νοέμβριο, ανέφερε αυτή την εβδομάδα η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Hengaw, προσθέτοντας ότι πάνω από το 93% αυτών ήταν αποτέλεσμα πυροβολισμών από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν.

Η Hengaw δήλωσε την Πέμπτη ότι οκτώ αχθοφόροι σκοτώθηκαν, ένας από αυτούς παιδί, και 110 τραυματίστηκαν, 14 από αυτούς παιδιά.

Οι αχθοφόροι, που ονομάζονται kolbars, μεταφέρουν καθημερινά αγαθά με γαϊδούρια ή άλλα μέσα κατά μήκος των ορεινών συνόρων από το Ιράκ στο Ιράν. Το Ιράν θεωρεί ότι ορισμένα από τα αγαθά είναι λαθραία.

Η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων των προηγούμενων μηνών έδειξε σημαντική αύξηση των θυμάτων, με τον Νοέμβριο να παρουσιάζει αύξηση 293% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023, όταν 30 kolbars σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επαρχία του Κουρδιστάν αντιπροσώπευε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης, 93 περιπτώσεις, ακολουθούμενη από την επαρχία Κερμανσάχ με 22 περιπτώσεις και την επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν με τρεις περιπτώσεις.

Οι αναφορές έδειξαν κλιμάκωση των άμεσων πυροβολισμών με στόχο τους kolbars κατά το περασμένο έτος, μια τάση που τεκμηριώνεται από τις αυξανόμενες στατιστικές για τα θύματα.

Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των ιρανικών αρχών, τα περισσότερα kolbars δεν μεταφέρουν απαγορευμένα αντικείμενα.

“Δεν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για να πυροβολούν. Για παράδειγμα, ο πατέρας μου δεν μετέφερε ποτέ αλκοόλ ή παρόμοια αντικείμενα, οπότε δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι τον πυροβόλησαν επειδή έκανε λαθρεμπόριο τέτοιων αγαθών”, δήλωσε στο VOA μια κόρη ενός kolbar που σκοτώθηκε από τον ιρανικό στρατό.

Η Leila Morovati, πολιτική αναλύτρια και συνεργάτης του πρακτορείου ειδήσεων Mokrian, δήλωσε προηγουμένως στο VOA ότι πιστεύει ότι δεν υπάρχει πρόθεση να αντιμετωπιστεί το διασυνοριακό εμπόριο και όσοι εμπλέκονται σε αυτό.

Το Kolbari, ο όρος για την πρακτική της μεταφοράς αγαθών πέρα από τα σύνορα με αντάλλαγμα χρήματα, “αντανακλά τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που υπάρχουν στις κουρδικές περιοχές και σε ολόκληρη τη χώρα”, είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επικράτηση του kolbari μεταξύ των παιδιών, των εφήβων και των νέων, καθώς και των γυναικών και των κοριτσιών στις κουρδικές περιοχές, μπορεί να αποδοθεί στην “άνιση κατανομή του πλούτου και των ευκαιριών”, ιδιαίτερα “μετά την επανάσταση”, είπε.

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

ΔΙΕΘΝΗ

Το παράξενο πείραμα των 1000 ευρώ

Πλοίο στο Αιγαίο - φωτογραφία αρχείουΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤΑΚΤΟ – Ινδονησία: 6 νεκροί και τουλάχιστον 129 αγνοούμενοι μετά την ανατροπή πλοίου στη Θάλασσα της Ιάβας

Κόκκινη θεατρική σκηνή - εικόνα αρχείου για ανάλυση συμβολισμούΔΙΕΘΝΗ

Rosicrucians σήμερα: DNA activation, Secret Doctrine και κλειστές Convocations – Τι ακριβώς κάνει η AMORC

2 απαντήσεις στο “118 αχθοφόροι στα σύνορα Ιράκ-Ιράν σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν τον Νοέμβριο, λέει η Ομάδα Δικαιωμάτων”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *