18:22 - 28/10/2023

Μυστηριώδης βράχος περιστρέφεται γύρω από τη Γη – Είναι ένα κομμάτι του φεγγαριού;

Διαφημίσεις

Οι αστρονόμοι έχουν βρει περισσότερες ενδείξεις ότι ένας αστεροειδής κοντά στη Γη είναι ένα κομμάτι της σελήνης, που αποκόπηκε. Ο αστεροειδής Kamo’oalewa – ένα όνομα με προέλευση τη Χαβάη που σημαίνει “το ταλαντούμενο θραύσμα” – είναι ένα κομμάτι βράχου σε μέγεθος ρόδας που περιφέρεται σε τροχιά σε απόσταση 9 εκατομμυρίων μιλίων (14,4 εκατομμυρίων χιλιομέτρων) από τη Γη κάθε Απρίλιο.

Από την ανακάλυψη του αντικειμένου το 2016, οι επιστήμονες έχουν προβληματιστεί σχετικά με την προέλευση του παράξενου βράχου και εξεπλάγησαν όταν μια ανάλυση του 2021 αποκάλυψε ότι η σύνθεση του Kamo’oalewa είναι παρόμοια με αυτή του φεγγαριού.

Τώρα, μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 23 Οκτωβρίου στο περιοδικό Communications Earth & Environment , περιγράφει έναν εφικτό τρόπο με τον οποίο μια πρόσκρουση αρχαίου αστεροειδούς θα μπορούσε να είχε εκτοπίσει τον διαστημικό βράχο στην τρέχουσα τροχιά του και προτείνει ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν περισσότερα κομμάτια φεγγαριού που επιπλέουν γύρω από το ηλιακό σύστημα.

“Τώρα αποδεικνύουμε ότι το φεγγάρι είναι μια πιο πιθανή πηγή του Kamo’oalewa”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Renu Malhotra, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Δύο ασυνήθιστες τροχιακές ιδιότητες προσέλκυσαν τους αστρονόμους να ερευνήσουν τον Kamo’oalewa. Πρώτον, ως «οιονεί δορυφόρος» της Γης, είναι τόσο κοντά στον πλανήτη μας που φαίνεται να περιφέρεται γύρω του, παρόλο που ο πραγματικός τροχιακός εταίρος του είναι ο ήλιος. Δεύτερον, ο αστεροειδής προβλέπεται να κολλήσει κοντά στη Γη για εκατομμύρια χρόνια, ενώ πολλά αντικείμενα κοντά στη Γη κρέμονται μόνο για δεκαετίες.

Αυτές οι ανωμαλίες οδήγησαν τους αστρονόμους να πραγματοποιήσουν μια ανάλυση των φασμάτων του αστεροειδούς το 2021. Διαπίστωσαν ότι το φως που εκπέμπεται και απορροφάται από τον Kamo’oalewa έδειξε ότι ο αστεροειδής ήταν πιθανότατα κατασκευασμένος από βράχο της Σελήνης.

“Κοιτάξαμε το φάσμα του Kamo’oalewa μόνο επειδή βρισκόταν σε μια ασυνήθιστη τροχιά”, είπε ο Malhotra. «Αν ήταν ένας τυπικός αστεροειδής κοντά στη Γη, κανείς δεν θα σκεφτόταν να βρει το φάσμα του και δεν θα γνωρίζαμε ότι ο Kamo’oalewa θα μπορούσε να είναι ένα σεληνιακό θραύσμα».

Μια αναπαράσταση ενός μετεωρίτη που προσκρούει στην επιφάνεια της Σελήνης.(Εικόνα: NASA)

Με την προσομοίωση των κρούσεων αστεροειδών στο φεγγάρι και των βαρυτικών δυνάμεων που θα εκτοξεύονταν κομμάτια, οι ερευνητές βρήκαν μια μικρή πιθανότητα ορισμένοι από τους βράχους να καταλήξουν σε τροχιές κοντά στη Γη. Πριν από τους υπολογισμούς, οι αστρονόμοι περίμεναν ότι το μεγαλύτερο μέρος του εκτοξευόμενου σεληνιακού υλικού είτε θα προσγειωνόταν πίσω στο φεγγάρι είτε θα έπεφτε ως βροχή στη Γη.

Οι ερευνητές είπαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να τους δώσουν μια καλύτερη κατανόηση των επικίνδυνων αστεροειδών κοντά στη Γη. Τα επόμενα βήματά τους θα είναι να καταλάβουν τις συνθήκες που θα μπορούσαν να έχουν ωθήσει τον βράχο στην τροχιά του και να μάθουν πότε ακριβώς έγινε η πρόσκρουση.

oparlapipas.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. Mitch Buchannon 10/28/2023 @ 11:04 ΜΜ

    Δεν ξέρω εαν συνδέεται, πάντως εδώ και 10 λεπτά παρακολουθώ το φεγγάρι από την Αθήνα και ενώ είναι πανσέληνος , από κάτω έχει μία σκιά.
    Επικοινώνησα με φίλο που κατοικεί σε άλλο σημείο της Αθήνας (άλλη γωνία) και το βλέπει και αυτός.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*