Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε το λεγόμενο «υπουργείο αλήθειας» βγαλμένο κυριολεκτικά απο το βιβλίο του Τζορτζ Όργουελ “1984”. Αυτό θα διασφαλίζει ότι δεν θα επιτρέπονται “λανθασμένες σκέψεις” όπως αναφέρθηκε, στο όνομα της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο.
Αυτό που αναμένεται να γίνει, είναι οι υπεύθυνοι για τις πλατφόρμες που πρέπει να συμμορφώνονται με τον κανονισμό να δώσουν προτεραιότητα στις εντολές που θα δίνονται από εγκεκριμένους ειδικούς από την ΕΕ. Οι οποίοι θα περιλαμβάνουν και τους ελεγκτές γεγονότων για την παρακολούθηση των πληροφοριών που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.
Ο Cristian Terhes, Ρουμάνος βουλευτής και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υποστήριξε ότι ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες του μπλοκαρίσματος του παρέχει αρκετή πληροφόρηση για να κρίνει ποιο περιεχόμενο είναι αληθές ή ψευδές όταν εμφανίζεται στους ιστότοπους μερικών από τους μεγαλύτερους παρόχους του κόσμου.
Είπε στην Telegraph : «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβγαλε μια σελίδα από το “1984” του Όργουελ και ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ να δημιουργήσουν υπουργεία αλήθειας υπό την αιγίδα της κυβέρνησης για να διασφαλίσουν ότι δεν επιτρέπονται λάθος σκέψεις και απαγορευμένες λέξεις στον ψηφιακό χώρο.
«Σίγουρα σε μια δημοκρατική κοινωνία, το κοινό, που ακούει ή έχει πρόσβαση σε αυτα τα στοιχεία, είναι εκείνο που πρέπει να αποφασίζει για την αλήθεια ορισμένων γεγονότων, ιδεών ή πολιτικών κι όχι εμείς».
«Εναπόκειται στους ανθρώπους να ακούσουν και να αποφασίσουν τι θεωρούν αληθινό ή ψεύτικο και όχι στα κυβερνητικά όργανα».
Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) στοχεύει στην προστασία των ευρωπαίων χρηστών όσον αφορά το απόρρητο, τη διαφάνεια και την αφαίρεση επιβλαβούς ή παράνομου περιεχομένου.
Ο κανονισμός, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 25 Αυγούστου, περιγράφει την ανάγκη για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να δημιουργήσουν ένα δίκτυο «έμπιστων επισημάνσεων», με τεχνογνωσία στην παρακολούθηση παράνομου ή επιβλαβούς περιεχομένου.
Οι κανόνες στοχεύουν να θέσουν νέα πρότυπα για την αστυνόμευση της ρητορικής μίσους και την παραπληροφόρηση απο τον Ιστό, όλες οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες θα είναι αναγκασμένες να ακολουθούν αυτούς τους όρους.
Τα νέα πρότυπα εφαρμόστηκαν για να αντιμετωπίσουν τον τρόπο λειτουργίας των τεχνολογικών κολοσσών όπως η Google και το Facebook στην Ευρώπη, αλλά θα συμπεριληφθούν ακόμα και σε ιστότοπους και διαδικτυακές πλατφόρμες που προσελκύουν 45 εκατομμύρια χρήστες μηνιαίως.
Το Instagram και το TikTok είναι μεταξύ των 19 πλατφορμών που πρέπει να συμμορφώνονται με τις ειδικές υποχρεώσεις βάσει του κανονισμού.
Η Meta, ιδιοκτήτρια του Facebook και του Instagram, είπε ότι οι χρήστες μπορούν να εξαιρεθούν από τα συστήματα συστάσεων τεχνητής νοημοσύνης που καθορίζουν το περιεχόμενο στο Instagram, τις ιστορίες στο Facebook και αποτελέσματα αναζήτησης που θα εμφανίζουν.
Και πως οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν να προβάλλουν περιεχόμενο μόνο από άτομα που ακολουθούν, ξεκινώντας από τις πιο πρόσφατες αναρτήσεις.
Τα αποτελέσματα αναζήτησης θα βασίζονται μόνο στις λέξεις που πληκτρολογούν, αντί να είναι εξατομικευμένα με βάση την προηγούμενη δραστηριότητα και τα ενδιαφέροντα ενός χρήστη, δήλωσε ο Πρόεδρος Παγκόσμιων Υποθέσεων της Meta, Nick Clegg, σε μια ανάρτηση ιστολογίου.
Τώρα που ο κανονισμός έχει τεθεί σε ισχύ, οι χρήστες θα πρέπει να είναι πιο εύκολο να αναφέρουν μια ανάρτηση, ένα βίντεο ή ένα σχόλιο που παραβιάζει το νόμο ή παραβιάζει τους κανόνες μιας πλατφόρμας, ώστε να μπορεί να ελεγχθεί και να αφαιρεθεί εάν απαιτείται.
Το DSA δεν αφορά μόνο την αστυνόμευση περιεχομένου. Επίσης, στοχεύει να σταματήσει τη ροή των πλαστών προϊόντων, πχ τσαντών Gucci, πλαστών Nike και άλλων παρόμοιων προϊόντων.
Η Amazon λέει ότι έχει δημιουργήσει ένα νέο κανάλι για την αναφορά ύποπτων παράνομων προϊόντων και περιεχομένου και παρέχει επίσης περισσότερες διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες σχετικά με τους εμπόρους.
Οι Βρυξέλλες θέλουν επίσης να καταπολεμήσουν τις ψηφιακές διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά λόγω ανησυχιών σχετικά με το απόρρητο και τη χειραγώγηση.
Η TikTok είπε τον Ιούλιο ότι περιόριζε τους τύπους δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εμφάνιση διαφημίσεων σε εφήβους.
Οι χρήστες που είναι 13 έως 17 ετών στην ΕΕ, τη Βρετανία, την Ελβετία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και το Λιχτενστάιν, δεν βλέπουν πλέον διαφημίσεις «με βάση τις δραστηριότητές τους εντός ή εκτός του TikTok».
Τον Μάιο, το Twitter, που τώρα ονομάζεται πλέον X, αποχώρησε από μια εθελοντική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Τιερί Μπρετόν ανάρτησε στο Twitter ότι το Twitter είχε αποσυρθεί από τον «κώδικα πρακτικής» της ΕΕ για την παραπληροφόρηση που έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν άλλες μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η «υποχρέωση» του Twitter παραμένει, αναφερόμενος στους σκληρούς νέους ψηφιακούς κανόνες της ΕΕ που επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο.
«Μπορείς να προσπαθήσεις να φύγεις, αλλά δεν μπορείς να κρυφτείς», είπε χαρακτηριστικά ο Μπρετόν.
Στις 22 Ιουνίου, ο Μπρετόν προειδοποίησε ότι το Twitter πρέπει να έχει αρκετούς πόρους για να μετριάσει επικίνδυνο περιεχόμενο έως τις 25 Αυγούστου, που είναι η ημερομηνία έναρξης του νέου προγράμματος DSA.
«Εάν η τεχνολογία δεν είναι έτοιμη, πρέπει να έχουμε αρκετούς πόρους για να καλύψουν το κενό. Μίλησα για αυτό το συγκεκριμένο θέμα με τον Έλον Μασκ», είπε ο Μπρετόν στους δημοσιογράφους μετά από μια συνάντηση στα κεντρικά γραφεία του Twitter, στην οποία περιλαμβανόταν η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της πλατφόρμας, Linda Yaccarino.
Ο Μπρετόν είπε ότι είπε στην ομάδα του Twitter, με τον Μασκ να συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Νέα Υόρκη, ότι «υπάρχουν μερικοί τομείς που θα είναι κρίσιμοι μετά τον νέο κανονισμό».
Ο Μπρετόν είπε ότι αυτό θα περιλαμβάνει κυρίως «οτιδήποτε σχετίζεται με την παιδική κακοποίηση, που είναι ένα πολύ καυτό θέμα για εμάς στην Ευρώπη» και την «παραπληροφόρηση στις εκλογές».
Το DSA είναι μια από τις πιο φιλόδοξες νομοθεσίες για τον έλεγχο του διαδικτυακού περιεχομένου από την εμφάνιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, θέτοντας σημαντικές υποχρεώσεις στον τρόπο με τον οποίο οι μεγαλύτερες πλατφόρμες του κόσμου αντιμετωπίζουν την ελεύθερη ροή του λόγου.
Όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων της ΕΕ, ο DSA αναμένεται να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να βρουν τρόπους να χαλιναγωγήσουν τις υπερβολές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Για να ανταποκριθούν στους νέους κανόνες, το Twitter, το Meta, το TikTok και άλλες πλατφόρμες θα πρέπει να επενδύσουν πολλά στη δημιουργία ομάδων ελέγχου περιεχομένου σε μια εποχή που οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν περικόψει το προσωπικό τους, συμπεριλαμβανομένου του εργατικού δυναμικού ελέγχου περιεχομένου.
Οι χρήστες έχουν επίσης άνευ προηγουμένου δικαιώματα να υποβάλλουν ένσταση όταν υποβάλλονται σε εντολές κατάργησης από μια πλατφόρμα.
Σημαντικές παραβιάσεις των κανόνων της DSA θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους τεχνολογικούς γίγαντες να επιβαρυνθούν με πρόστιμα έως και έξι τοις εκατό του ετήσιου κύκλου εργασιών και, εάν οι παραβιάσεις συνεχιστούν, ενδέχεται να απαγορευθούν ακόμη και εντελώς απο την ΕΕ ως έσχατη λύση.
Ήδη οι τιτάνες της τεχνολογίας, TikTok και YouTube, έχουν κατηγορηθεί ότι απέτυχαν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη ρωσική παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από την ΕΕ.
Η ΕΕ έχει προειδοποιήσει κατά της διαδικτυακής χειραγώγησης και παρέμβασης από τη Ρωσία με στόχο το ευρωπαϊκό Διαδίκτυο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η έκθεση επικεντρώθηκε στους κινδύνους από την παραπληροφόρηση υπέρ του Κρεμλίνου σε έξι πλατφόρμες – Facebook, Instagram, Twitter (με την επωνυμία X), YouTube, TikTok και Telegram – και κατά πόσο οι ενέργειες των εταιρειών συμμορφώνονταν με στοιχεία του DSA.
Εκτός από το Telegram, όλοι πρέπει επί του παρόντος να συμμορφώνονται με τους αυστηρότερους κανόνες της DSA που απαιτούν μια πιο επιθετική προσέγγιση στην αστυνόμευση περιεχομένου – συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους.
Οι εταιρείες τεχνολογίας υπέγραψαν έναν κώδικα πρακτικής για την παραπληροφόρηση ενώπιον του DSA που θα είχε «μετριάσει ορισμένες από τις κακοήθεις δραστηριότητες του Κρεμλίνου», ανέφερε η έκθεση.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες απέτυχαν να εφαρμόσουν αυτά τα μέτρα σε συστημικό επίπεδο», έγραψε η μελέτη.
Η μελέτη ανέφερε ότι υπάρχει «υψηλός κίνδυνος» να παρέμβει η Ρωσία στις εκλογές.
«Οι κανόνες που παρέχονται από το DSA έχουν μεγάλες δυνατότητες να βασιλεύουν στις εκστρατείες παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου και σε άλλες κρατικές επιθέσεις κατά της δημοκρατικής ακεραιότητας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων», ανέφεραν οι συγγραφείς.
«Αλλά πρέπει να εφαρμοστούν γρήγορα και αποτελεσματικά για να βοηθήσουν στον μετριασμό αυτών των συντονισμένων επιθέσεων στην ευρωπαϊκή δημοκρατία», πρόσθεσαν.
Απο την μεριά μας, θα σχολιάσουμε πως όλα αυτά μας ακούγονται τουλάχιστον γελοία και αποσκοπούν στην ευθεία λογοκρισία των χρηστών και των εναλλακτικών μέσων πληροφορίας, τα κυρίαρχα μέσα ελέγχονται ούτως ή άλλως και είναι αυτά που έκαναν την μεγαλύτερη προπαγάνδα στον πόλεμο υπερ της Ουκρανίας κατα παραγγελία της ΕΕ, όπως και παραπληροφόρησαν τον κόσμο με την απάτη της επικινδυνότητας του Covid, της δήθεν προστασίας των μασκών, των εμβολίων κτλ..
Είναι προφανές πως αυτές τις πηγές πληροφόρησης στοχεύουν τα νέα μέτρα του προγράμματος της ΕΕ δήθεν για την παραπληροφόρηση. Αφού τα επιχειρήματα τους κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος και τους άφησαν έκθετους στα μάτια των περισσότερων ανθρώπων που ενημερώνονται απο το διαδίκτυο.
Πηγή dailymail.co.uk
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice