Η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία σημαίνει ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να αντικατασταθούν, γι’αυτό και η επικεφαλής υγείας της Google προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη ζωή μας.
Η Δρ Κάρεν ΝτεΣάλβο ανέφερε σε συνέντευξή της στη Guardian Australia την περασμένη εβδομάδα, «Έχουμε πολλά πράγματα να επεξεργαστούμε για να βεβαιωθούμε ότι τα μοντέλα της τεχνητής νοημοσύνης ακολουθούν τις ηθικές προσεγγίσεις που θέλουμε να ακολουθήσουν ».
Η τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με τη DeSalvo θα ήταν ένα «εργαλείο» για τους γιατρούς και θα μπορούσε να βοηθήσει στην υποστήριξη ζητημάτων έλλειψης εργατικού δυναμικού και στη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης που παρέχεται στους ανθρώπους. Θα κάλυπτε κυρίως τα κενά, αλλά δεν θα αντικαθιστούσε τους γιατρούς.
Ως γιατρός λέω μερικές φορές: “Ωχ, υπάρχει αυτό το νέο στηθοσκόπιο στην εργαλειοθήκη μου που ονομάζεται μοντέλο μεγάλου γλωσσικού μοντέλου, και πρόκειται να κάνει πολλά καταπληκτικά πράγματα. Δεν πρόκειται να αντικαταστήσει τους γιατρούς αλλά προστίθεται ως ένα νέο εργαλείο στη δουλειά μας.”
Οι LLM τροφοδοτήθηκαν με 3.173 από τις πιο κοινές ιατρικές ερωτήσεις που αναζητήθηκαν στο διαδίκτυο και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σύστημα Med-PaLM παρήγαγε απαντήσεις ίδιες με τις απαντήσεις κλινικών γιατρών στο 92,9% των περιπτώσεων. Οι απαντήσεις που αξιολογήθηκαν ως δυνητικές και οδηγούν σε επιβλαβή αποτελέσματα εμφανίστηκαν σε ποσοστό 5,8%. Γι’αυτό το λόγο, απαιτείται περαιτέρω αξιολόγηση.
Η DeSalvo είπε ότι βρισκόταν ακόμα σε «φάση δοκιμής και εκμάθησης», αλλά οι LLM θα μπορούσαν να είναι οι καλύτεροι ασκούμενοι για έναν γιατρό τοποθετώντας κάθε εγχειρίδιο του κόσμου στα χέρια του.
Δεν θα πρέπει ποτέ να αντικαταστήσει τους ανθρώπους στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενών, είπε, υποδεικνύοντας ότι θα υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα λανθασμένης διάγνωσης, με τα πρώιμα LLM να είναι επιρρεπή σε αυτό που ονομάζεται «παραισθήσεις AI».
«Ένα από τα πράγματα στα οποία εστιάζουμε πραγματικά στη Google είναι ο συντονισμός και περιορισμός του μοντέλου με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνεται λειτουργικός», είπε. «Ένας ασθενής, θέλει να γνωρίζει πως ο γιατρός που έχει απέναντί του έχει γνώσεις, σωστά;»
Η DeSalvo είπε ότι ο απώτερος στόχος ήταν να αντιμετωπιστεί η ανισορροπία πληροφοριών μεταξύ της ιατρικής βιομηχανίας και του κοινού και να δοθεί όσο το δυνατόν περισσότερη δύναμη στους ασθενείς.
Η ενημέρωση είναι καθοριστικός παράγοντας για την υγεία και επιτυγχάνεται μόνο όταν οι άνθρωποι κατανοούν και γνωρίζουν για μία πιθανή κατάσταση.
«Όταν ασκούσα την πρακτική μου, μου άρεσε όταν οι ασθενείς εμφανίζονταν με τυπωμένα φύλλα ή σημειωματάριο, με όλα τα στοιχεία της υγείας τους γραμμένα και μπορούσαμε να διεξάγουμε μία ωραία συζήτηση».
Πηγή: www.theguardian.com
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice