Διαφημίσεις

Του Ιωάννη Ν. Χατζόπουλου,
ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου

Εισαγωγή

Το 1985 όντας μόνιμος καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Φρέσνο, έκανα μια δημοσίευση στο περιοδικό που εξέδιδε το πρόγραμμα σπουδών που υπηρετούσα, η περίληψη της οποίας έχει ως εξής:

Μερικοί πιστεύουν ότι η εποχή των υπολογιστών είναι μια μεταβατική περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι θα μεταφέρουν τη γνώση, την εμπειρία και τα ήθη τους στους υπολογιστές με άγνωστες συνέπειες.

Κάποιοι άλλοι φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους επειδή δεν μπορούν να συμμετάσχουν ή δεν τους αρέσει η διαδικασία και η χρήση ή ο προγραμματισμός των υπολογιστών. Σε κάποιους άλλους αρέσει γιατί μπορούν να βρουν πολλές θέσεις εργασίας σε αυτόν τον τομέα.

Μια ρεαλιστική απάντηση σε αυτό το δίλημμα πρέπει να λάβει υπόψη την ικανότητα της μηχανής, η οποία πράγματι δεν είναι ικανή να κάνει τίποτα εκτός και αν έχει ακριβείς οδηγίες από ένα πρόγραμμα.

Υπάρχουν πολλές εξελίξεις όπως η ΤΝ, αλλά ο πιο εξελιγμένος υπολογιστής εξακολουθεί να είναι λιγότερο έξυπνος από τον εγκέφαλο μιας μέλισσας.

Μια πλήρης απάντηση, ωστόσο, θα ήταν ότι η εποχή των υπολογιστών αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, προσφέροντας ένα θαυμάσιο εργαλείο για τη διεκπεραίωση των περισσότερων εργασιών ρουτίνας, την αύξηση της ποιότητας και της παραγωγικότητας και για να επιτρέψει στους ανθρώπους να περνούν το χρόνο τους με πιο δημιουργικό τρόπο.

Ωστόσο, απαιτείται μεγάλη ευθύνη και κατανόηση όταν αντιμετωπίζετε άτομα που δεν τους αρέσουν οι υπολογιστές.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ότι πράγματι η περίοδος από το 1985 ή και νωρίτερα μέχρι σήμερα ήταν μια μεταβατική περίοδος και ότι σήμερα σχεδόν όλη η ανθρώπινη γνώση, ηθική, και δραστηριότητα έχει μεταφερθεί μέσα στους υπολογιστές, ή πιο ωμά μέσα στις «πέτρες» αφού οι μνήμες και τα τρανζίστορ που βασίζονται οι υπολογιστές προέρχονται από πέτρες.

Υπό την έννοια αυτή και με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, οι υπολογιστές αποκτούν νόηση ίσως ανώτερη από αυτή του ανθρώπου επειδή έχουν τεράστια υπολογιστική ισχύ και απεριόριστο αποθηκευτικό χώρο.

Αυτό έχει σαν συνέπεια το κέντρο ενδιαφέροντος να μην είναι ο άνθρωπος αλλά π.χ., οι αγορές και οι πολιτικές αποφάσεις που παίρνονται σήμερα να στηρίζουν περισσότερο τα οικονομικά συμφέροντα μιας χούφτας ολιγαρχών [8] παρά την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Η ραγδαία ανάπτυξη της ΤΝ με απεριόριστες δυνατότητες υπολογισμών και αποθήκευσης πάσης φύσεως δεδομένων μέσα σε αποθηκευτικούς χώρους νεφών, της έχει δώσει τη δυνατότητα να γνωρίζει την ιατρική καλύτερα από ένα γιατρό ή τα νομικά καλύτερα από ένα δικηγόρο ή τον αυτοματισμό και τους υπολογισμούς που κάνει ένας μηχανικός καλύτερα από ένα μηχανικό και πάει λέγοντας.

Δεν είναι τυχαίο που η ΤΝ κατάφερε να αποκλείσει δημοσιεύματα του τέως πλανητάρχη επειδή δεν συνέφερε τους ολιγάρχες να τα βλέπουν οι πολίτες.

Το τι πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον από την ΤΝ μας αναλύει λεπτομερώς ο ιστορικός N. Harari [9] και είναι τρομακτικές.

καθώς και ο Ανώνυμος Mr. Masked

Ενεργοποιήστε την αυτόματη μετάφραση κάνοντας κλικ:

Στο πρώτο κάτω δεξιά εικονίδιο (Υποτίτλοι ή Subtitles)

Μετά στο δεύτερο (ρυθμίσεις)

Επιλέγετε Υπότιτλοι ή Subtitles (κλικ) και στην συνέχεια

Αυτόματη μετάφραση ή Auto translate (κλικ),

Ελληνικά ή Greek (κλικ).

Έχουμε φθάσει στο σημείο να μη γνωρίζουμε αν οι αποφάσεις σε τοπικό ή/και παγκόσμιο επίπεδο παίρνονται από μια χούφτα ολιγαρχών ή από μια μηχανή που έχει αναπτύξει βούληση. Το πιο πιθανό είναι ένας συνδυασμός και των δύο.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί την εισαγωγή της διάλεξης του Ιωάννη Ν. Χατζόπουλου, ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο ΙΗΑ ΖΟΟΜ FORUM την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.

Ολόκληρη η εξαιρετική και πολύ ενδιαφέρουσα αυτή διάλεξη, εμπλουτισμένη με πολλές φωτογραφίες και πίνακες, καθώς και το στάδιο των παρατηρήσεων, ερωτήσεων και απαντήσεων αμέσως μετά την διάλεξη, αναρτήθηκε στο ΙΗΑ Youtube (Διάρκεια 1:51:16).

και βρίσκεται εδώ

professors-phds.com

ΑΝΤΙ ΣΧΟΛΙΟΥ…

ΑΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Και όταν ξύπνησα ζαλισμένος
από την άρρωστη φυλακή του υπολογιστή μου
ήταν η μέρα φαιά χωρίς τα σύννεφα
μονάχα με σκιές που σκότιζαν το νου
τα κατασκευασμένα ηλεκτρονικά σκεπτόνια…

Γ.Ε. Βολουδάκης

ΠΗΓΗ



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ (ΤΝ) ΚΑΙ ΗΘΙΚΗ”
  1. ένα απλό machine learning είναι που το προγραμματίζεις να κάνει κάτι συγκεκριμένο, μην τσιμπάτε με τον όρο “τεχνητή νοημοσύνη” διότι θα είναι αυτοί από πίσω και θα σου λένε ότι το σκέφτηκε το ρομπότ, λες και το ρομπότ δεν το έβαλε κάποιος να “σκέφτεται” με συγκεκριμένο τρόπο, πάντως όταν το ρομπότ Τάι του Facebook άρχισε να λέει ότι δεν έγινε ολοκαύτωμα τότε το έκλεισαν αμέσως….

    1. Αν το όλο* υποδεικνύει ένα συγκεκριμένο σημείο, τότε αυτό είναι ισχυρό,,,
      Η θυσία πάντα θυσία είναι,
      Όπως και το θυμίαμα,
      Μμμ,
      Πόσο θυμίαμα χρειάζεται για να σχηματιστεί ένα Νέφος?
      Και το Λιβάνι σαν Πέτρα είναι,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek