Τα τελευταία 800 χρόνια η εξαίρεση στον κανόνα είναι να ΜΗΝ χρεοκωπήσει
ένα κράτος. Σχεδόν όλες οι τώρα λεγόμενες Ανεπτυγμένες χώρες έχουν
“πετάξει την πετσέτα” μερικές, μάλιστα, πολλάκις (Ισπανία 13, Γαλλία 8,
Αγγλία 5, USA 3, Αυστρία σε μόνιμη χρεοκωπία μεταξύ 1920-1960, Ελλάδα
το ίδιο, αλλά από 1821-2010).
Τα τελευταία 800 χρόνια η εξαίρεση στον κανόνα είναι να ΜΗΝ χρεοκωπήσει ένα κράτος. Σχεδόν όλες οι τώρα λεγόμενες Ανεπτυγμένες χώρες έχουν “πετάξει την πετσέτα” μερικές, μάλιστα, πολλάκις (Ισπανία 13, Γαλλία 8, Αγγλία 5, USA 3, Αυστρία σε μόνιμη χρεοκωπία μεταξύ 1920-1960, Ελλάδα το ίδιο, αλλά από 1821-2010).
Διαβάστε περισσότερα
Μόνο η Αυστραλία, Καναδάς και (νομίζω) Ν. Ζηλανδία την έχουν αποφύγει στην διάρκεια της ιστορίας τους, αλλά ο λόγος είναι ευνόητος (βλ. Αγγλία)…. Και δεν μιλάμε καν για Αφρική και Λατινική Αμερική όπου οι κρατικές χροκωπίες έρχονται σχεδόν κατά παραγγελία.
Οι Ken Rogoff & Carmen Reihart στο βιβλίο τους “This Time Is Different: Eight Centuries of Financial Folly” πιστεύουν ότι τελικά η χρεωκοπία είναι ο καταλύτης που ωθεί μία χώρα στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής της (βλ. Ρωσσία μετά το 1998, USA μετά το 1776, Αγγλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, κλπ, μετά τις χρεοκωπιές τους).
Τελικά εμείς τι περιμένουμε; Και ορυκτό πλούτο έχουμε, και πνευματικό κεφάλαιο, αλλά και 600 δις Ευρώ σε καταθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό….
Α….ξέχασα! Βασικός καταλύτες της ανάπτυξης είναι ένα πλάνο και ηγέτες. Ουπς….την πατήσαμε. Δεν ειχαμε ηγέτες, ειχαμε φερέφωνα!!!
galileo
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice