Ευτυχώς υπάρχει και ένα καλό νέο σε σχέση με το περιβάλλον καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες η τρύπα του όζοντος φαίνεται να σταθεροποιείται και η στοιβάδα να μην ελαττώνεται όπως στο παρελθόν.
Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση της Διεθνής Επιτροπής Όζοντος, με πρόεδρο τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Χρήστο Ζερεφό και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την Προστασία της Στοιβάδας του Όζοντος (16 Σεπτεμβρίου).Διαβάστε περισσότερα
“Στο βόρειο ημισφαίριο έχουμε, όντως, αρχίσει να βλέπουμε κάποια βελτίωση, αλλά δυστυχώς, στο νότιο ημισφαίριο, στην άνοιξη της Ανταρκτικής, εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η τρύπα, η οποία είναι αρκετά μεγάλη. Φέτος, είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα, σε σχέση με πέρσι, που ήταν απογοητευτικά“, ο Χρήστος Ζερεφός.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2010 η τρύπα του όζοντος εκτιμήθηκε σε περίπου 13 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, στο ίδιο μέγεθος ήταν και το 2008 αλλά είναι μικρότερη από ότι ήταν το 2009.
Αυτό αφήνει περιθώρια στους επιστήμονες να αισιοδοξούν καθώς είναι πιθανό η στοιβάδα του όζοντος, το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής στη Γη καθώς ρυθμίζει την υπεριώδη ακτινοβολία, να μην ελαττωθεί άλλο.
Η καταστροφή του όζοντος στην Αρκτική εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μετεωρολογικές συνθήκες, οι οποίες ποικίλλουν σημαντικά στο βόρειο ημισφαίριο. Η απώλεια του όζοντος στη συνολική στήλη κυμαίνεται ετησίως μεταξύ 0 και 30%. Από το 2005, η απώλεια του όζοντος, κατά τη διάρκεια του αρκτικού χειμώνα και της άνοιξης, ήταν μεταβαλλόμενη, αλλά παρέμενε σε συγκρίσιμα επίπεδα με τις τιμές, που επικράτησαν την τελευταία δεκαετία.
Μεγαλύτερες απώλειες όζοντος βρέθηκαν την άνοιξη των ετών 2005 και 2008. Στις πολικές και υπο-πολικές περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου, η ηλιακή ακτινοβολία UV-B παραμένει αυξημένη την άνοιξη κατά μέσο όρο έως και 40% σε σύγκριση με την περίοδο πριν την εμφάνιση της τρύπας του όζοντος γεγονός που συνδέεται άμεσα με τη συνεχιζόμενη μεγάλη αραίωση του όζοντος στην Ανταρκτική κατά την άνοιξη του νοτίου ημισφαιρίου. Επεισόδια υψηλών επιπέδων ηλιακής ακτινοβολίας UV-B διάρκειας μερικών ημερών, έχουν επίσης παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου
Σύμφωνα, πάντα, με την Διεθνή Επιτροπή για το Όζον, η επιστροφή της παγκόσμιας προστατευτικής στοιβάδας του όζοντος στα επίπεδα πριν το 1980, αναμένεται να επιτευχθεί περί τα μέσα του 21ου αιώνα, ως αποτέλεσμα της μείωσης των ενώσεων, που καταστρέφουν το όζον, και οι οποίες ρυθμίζονται από το πρωτόκολλο του Μόντρεαλ.
Στην Ανταρκτική η επιστροφή αυτή αναμένεται να συμβεί περίπου δύο δεκαετίες αργότερα. Ωστόσο, υπάρχει μια έντονη αλληλεπίδραση μεταξύ της αύξησης της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και την ανάκαμψη του στρατοσφαιρικού όζοντος.
Παρατηρήσεις και υπολογιστικές προσομοιώσεις δείχνουν ότι η παρατεταμένη διάρκεια της τρύπας του όζοντος έχει επηρεάσει τις καιρικές συνθήκες της τροπόσφαιρας στα υψηλά νότια γεωγραφικά πλάτη. Οι συνεχείς αυξήσεις των αερίων του θερμοκηπίου αναμένονται να μειώσουν το χρόνο επιστροφής της στήλης όζοντος στα προ του 1980 επίπεδα, ιδιαίτερα στο βόρειο ημισφαίριο.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice