Προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ετοιμάζουν οι νομικοί σύμβουλοι της Οργάνωσης «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας»
Ο επικεφαλής της οργάνωσης δεν προβληματίστηκε από τις αντιδράσεις, αντιθέτως δήλωσε ότι θα επαναλάβει ξανά το εγχείρημα του χρόνου την ίδια μέρα Διαβάστε περισσότερα
Στο Στρασβούργο και στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στρέφεται η «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» και ο επικεφαλής της Κρις Σπύρου, προκειμένου να ικανοποιήσουν τον διακαή πόθο τους να είναι πρωτεργάτες στην τέλεση θείας λειτουργίας στην Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης. Η προσπάθεια της οργάνωσης μπορεί να έληξε τελικά με την τέλεση θείας λειτουργίας στο τελωνείο Κήπων στον Έβρο, όμως ο επικεφαλής δεν πήρε το μήνυμα από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πρωτοβουλία του αυτή. Η επίσκεψη ματαιώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κρις Σπύρου, έλαβε επιστολή από τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα. Σε αυτήν η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε, ότι δεν θα επέτρεπε την επίσκεψη και την τέλεση λειτουργίας στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, χαρακτηρίζοντας τις προθέσεις των μελών της οργάνωσης ως προκλητικές. Κατόπιν αυτού, τόσο ο πρόεδρος όσο και τα μέλη της «Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας» αποφάσισαν να μην μεταβούν στην Πόλη, προκειμένου να μη δώσουν την ευκαιρία στην τουρκική κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι η προσευχή συνιστά πρόκληση και μπορεί να βλάπτει την ακεραιότητα της χώρας.
Μάλιστα με ανακοίνωσή του το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως διαχώρισε τη θέση του από την θεία λειτουργία στην Αγία Σοφία, την οποία εδώ και χρόνια είχε προαναγγείλει ο ιδρυτής της οργάνωσης «Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας» ο ελληνοαμερικανός, πρώην γερουσιαστής, Κρις Σπύρου. Ο αρχιγραμματέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης είχε χαρακτηρίσει τις συνεντεύξεις Τύπου του Κρις Σπύρου, αλλά και τις ειδήσεις που διακινούνται κυρίως μέσω του διαδικτύου ως φήμες αβάσιμες και ανυπόστατες, καθώς, όπως αναφέρει το Πατριαρχείο, δεν έχει ουδεμία γνώση. Αντιδράσεις προκλήθηκαν και στην τοπική μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, αφού ο μητροπολίτης κ. Άνθιμος ζήτησε από τα μέλη της οργάνωσης να παραμείνουν στην Αλεξανδρούπολη και να μην προχωρήσουν την ενέργειά τους, αφού αυτή μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών.
Το θέμα έληξε τελικά στους Κήπους του Έβρου, αλλά ο Κρις Σπύρου μιλώντας στο «Χ» λίγο μετά την αναχώρησή του από την Αλεξανδρούπολη, εμφανίστηκε αμετανόητος και έτοιμος να επιχειρήσει ξανά την τέλεση θείας λειτουργίας στην Αγία Σοφία την επόμενη χρονιά.
ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ Ο ΚΡΙΣ ΣΠΥΡΟΥ
Επειδή παρακολουθήσαμε το θέμα, θα θέλαμε να σχολιάσετε την κατάληξη αυτής της πρωτοβουλίας.
-Λυπούμαστε πολύ που η κυβέρνηση της Τουρκίας αποφάσισε να εφαρμόσει στην προκηρυγμένη πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, οθωμανικές προκαταλήψεις και μουσουλμανικές πρακτικές. Δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να κατανοήσω το πώς η προσευχή, η λειτουργία και η δίκαια διεκδίκηση της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς ως ορθόδοξοι χριστιανοί, μπορούν να διαταράξουν την ειρήνη και την γαλήνη της χώρας και να προαλειφθούν οι προσευχές μας και οι ευχές μας ως προβοκάτσιες. Λυπάμαι από μια μεριά και χαίρομαι από την άλλη που μπορέσαμε πολλοί από εμάς απόδημοι και άλλοι Αμερικανοί πολίτες στην εθνικότητα να κάνουμε θεία λειτουργία σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που δεν θεωρεί την προσευχή και την λειτουργία προκλητική και προβοκάτσια. Είδαμε προχθές 5.000 μουσουλμάνους να προσεύχονται στην πρωτεύουσα της Ελλάδος και χαρήκαμε γιατί μπόρεσαν ελεύθερα να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους δικαιώματα και μπράβο στην Ελλάδα και μπράβο στους Έλληνες που δεν το θεώρησαν πρόκληση.
Αποστάσεις από αυτή την ενέργεια τήρησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε αυτή την πρωτοβουλία.
-Εμείς δεν ζητήσαμε τίποτα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το Πατριαρχείο κράτησε την στάση την οποία έχει κρατήσει από το 1453, δηλαδή του ομήρου, του κατεκτημένου. Αυτά τα οποία είπε στις τηλεοπτικές εκπομπές στην Αμερική ο πατριάρχης, ότι είναι όμηρος, εμείς το είπαμε ακόμη πιο νωρίς. Τα λόγια του οικουμενικού πατριάρχη σε 40 εκ. Αμερικανούς είναι ότι «σταυρώνομαι και ότι τα θρησκευτικά και ανθρώπινα δικαιώματά μου παραβιάζονται και ότι αισθάνεται ντροπή για την μη κατανόηση του κράτους που τυγχάνει να είναι η έδρα του». Με βάση αυτά τι στάση μπορούσαμε να ζητήσουμε να λάβει ο Οικουμενικός Πατριάρχης;
Θα επιχειρήσετε ξανά μια ανάλογη πρωτοβουλία;
-Εμείς εξουσιοδοτήσαμε τους δικηγόρους μας, και όλοι όσοι ήταν παρόντες υπέγραψαν, να αξιολογήσουν εάν η πράξη της Τουρκίας παραβιάζει τα ανθρώπινά μας δικαιώματα. Γι’ αυτό θα πάμε στο Δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προκειμένου να αποφύγουμε την εσωτερική διαδικασία μέσα στην Τουρκία. Το συμβούλιο μας θα συναντηθεί στην Αμερική που είναι η έδρα του για να αποφασίσουμε αν θα καθιερώσουμε την επίσκεψη μας στην Αλεξανδρούπολη, κάθε χρόνο την ίδια ημέρα, έως ότου το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων να δώσει την διαταγή ώστε να επανέλθει η Αγία Σοφία στην αρχική της θρησκευτική δομή ως χριστιανική εκκλησία και καθεδρικός ναός της ορθοδοξίας, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Θα μας ξαναδείτε στην Αλεξανδρούπολη.
Οι συνέπειες της πρωτοβουλίας αυτής, για την οποία οι διοργανωτές της αγνόησαν κάθε κρατική ή θρησκευτική αρχή, έγιναν ορατές παρόλο που δεν τελέστηκε. Ήδη προγραμματισμένη λειτουργία στην απέναντι πλευρά των συνόρων, στην Αίνο της Α. Θράκης από Εβρίτες Αινίτες στην καταγωγή, ακυρώθηκε εξαιτίας ακριβώς αυτής της ατμόσφαιρας, όπως καταγράφεται σε σχετικό ρεπορτάζ του «Χ».
Δήμητρα Συμεωνίδου
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice