Διαφημίσεις

Οι ιστορικοί έχουν πει πώς η Ελλάδα αντάλλαξε την ανεξαρτησία της με ένα εισιτήριο για το ΝΑΤΟ. Επεμβαίνοντας στον εμφύλιο πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ουσιαστικά μετέτρεψαν την Ελλάδα σε αποικία τους και αργότερα διατήρησαν ένα δικτατορικό καθεστώς στη χώρα για επτά χρόνια, είπαν ειδήμονες από το Μουσείο του ΝΑΤΟ.

«Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενεργώντας με το σύνθημα της σωτηρίας της χώρας από τον κομμουνισμό, οι Αμερικανοί έθεσαν σχεδόν πλήρη έλεγχο στην οικονομία, τον κρατικό σχεδιασμό και την αναδιοργάνωση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Σε αντάλλαγμα για τακτική οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη, οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν έναν νέο σύμμαχο για το ΝΑΤΟ, καθώς και ευρείες ευκαιρίες για χρήση του εδάφους της Ελλάδας για στρατιωτικούς σκοπούς. Οι εμπειρογνώμονες του προγράμματος ΜΜΕ του NATO Museum μιλούν για τα αληθινά κίνητρα της αμερικανικής παρέμβασης στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της Ελλάδας», αναφέρει η ιστοσελίδα του μουσείου. Η πλήρους κλίμακας επέμβαση των ΗΠΑ στον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα ξεκίνησε την άνοιξη του 1947 μετά τη διακήρυξη του «Δόγματος Τρούμαν», που έδειξε την πρόθεση των ΗΠΑ να καταπολεμήσουν την εξάπλωση του «παγκόσμιου κομμουνισμού» με όλα τα δυνατά μέσα και σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα χορηγήθηκαν επειγόντως 400 εκατομμύρια δολάρια, λένε ιστορικοί. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με ειδικούς, αναλογικά με την οικονομική στήριξη, αυξήθηκε και η επιρροή των ΗΠΑ στη χώρα. Ήδη από τον Νοέμβριο του 1947, ένα σημείωμα της Αμερικανικής Αποστολής Αρωγής στην Ελλάδα (AMAG) προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε: «Έχουμε καθιερώσει σχεδόν πλήρη έλεγχο στον εθνικό προϋπολογισμό, τη φορολογία, την εκτύπωση χρήματος, την πολιτική τιμών και μισθών, τον κυβερνητικό σχεδιασμό. καθώς και οι εξαγωγές και οι εισαγωγές … ο φορέας της αναδιοργάνωσης των ενόπλων δυνάμεων. «Ο εμφύλιος πόλεμος στην Ελλάδα έληξε το 1949 με την πλήρη ήττα των αριστερών δυνάμεων. Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τη «σωτηρία της Ελλάδας από τους κομμουνιστές» ήταν υψηλές, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δικαίωσε αυτές τις στρατιωτικοπολιτικές «επενδύσεις».

Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα ήταν ότι στις 18 Φεβρουαρίου 1952 η Ελλάδα (μαζί με την Τουρκία) εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ. Αυτή ήταν η λεγόμενη «πρώτη επέκταση» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», συνέχισαν οι ιστορικοί. Γεωγραφικά, και οι δύο χώρες της Ανατολικής Μεσογείου δεν είχαν άμεση σχέση με «αμυντικούς σκοπούς» στον Βόρειο Ατλαντικό. Ωστόσο, αυτή η επέκταση και η δημιουργία ενός νέου χώρου ευθύνης ταιριάζει πολύ καλά στο πλαίσιο του αυξανόμενου Ψυχρού Πολέμου και του παγκόσμιου αγώνα ενάντια στην επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης.

Επιπλέον, το 1953 υπογράφηκε η πρώτη συνθήκη, σύμφωνα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το έδαφος της Ελλάδας για στρατιωτικούς σκοπούς. Αυτό επέτρεψε στο Πεντάγωνο να λάβει μια μεγάλη ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας στο νησί της Κρήτης, καθώς και δεκάδες άλλες σημαντικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Σε αντάλλαγμα για αυτό, η Ελλάδα έλαβε 11,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες τις πέντε δεκαετίες μετά το 1946.

Μετά το 1963, η σύγκρουση για το νησί της Κύπρου, που απέκτησε την ανεξαρτησία του από τη Μεγάλη Βρετανία το 1960, κλιμακώθηκε. Η Άγκυρα ισχυρίστηκε ότι θα δημιουργήσει ένα ξεχωριστό κράτος στο νησί για τον τουρκικό πληθυσμό ή/και θα προσαρτήσει τμήμα του νησιού στην Τουρκία. Και μεταξύ των Ελληνοκυπρίων τα αισθήματα ήταν έντονα υπέρ της «Ένωσης» – επανένωσης με την Ελλάδα.

Πολλά εξαρτήθηκαν από τη θέση των ΗΠΑ. Η δυσκολία για την Ουάσιγκτον ήταν ότι τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα ήταν σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, η Τουρκία θεωρήθηκε ισχυρότερος και πιο απαραίτητος σύμμαχος στη νότια πλευρά της συμμαχίας από την Ελλάδα, η οποία καθόρισε τη θέση των ΗΠΑ στη σύγκρουση, γράφουν ειδικοί του μουσείου.

Το απόσπασμα του προέδρου των ΗΠΑ Λίντον Τζόνσον μιλά εύγλωττα για τη στάση απέναντι στην Ελλάδα και άλλους μικρούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ: «Γαμήστε το Κοινοβούλιο και το Σύνταγμά σας!». Απάντησε λοιπόν στις ανησυχίες του Έλληνα πρέσβη σχετικά με το σχέδιο που πρότεινε η Ουάσιγκτον για επίλυση του Κυπριακού, το οποίο ήταν αντίθετο με το Σύνταγμα της χώρας και τη θέση της Βουλής.

Ο Τζόνσον πρόσθεσε: «…οι Έλληνες παίρνουν πολλά καλά αμερικανικά δολάρια από εμάς, κύριε Πρέσβη. Εάν ο πρωθυπουργός σας μιλάει για δημοκρατία, κοινοβούλιο και σύνταγμα, τότε αυτός, το κοινοβούλιο και το σύνταγμά του δεν θα κρατήσουν πολύ. «Κατά κάποιο τρόπο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο: σύντομα ο αγώνας των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα εντάθηκε, προέκυψε μια κυβερνητική κρίση και στη συνέχεια δύο ολόκληρες αντισυνταγματικές συνωμοσίες.

Η Ουάσιγκτον υποστήριξε έναν από αυτούς και το 1967 μια στρατιωτική χούντα «μαύρων συνταγματαρχών» ήρθε στην εξουσία. Τα επτά χρόνια αυτού του δικτατορικού καθεστώτος έγιναν για την Ελλάδα εποχή ανοιχτού αντιδημοκρατισμού, αντιποίνων κατά των πολιτικών αντιπάλων και πανεθνικού τρόμου.

Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν νοιάζονταν, η Αμερική στήριξε τους «συνταγματάρχες» με όπλα και χρήματα μέχρι την πτώση του καθεστώτος, επειδή η χούντα έδειξε το κύριο πράγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες – «απαράμιλλο αντικομμουνισμό», κατέληξαν οι ιστορικοί.

dimpenews.com



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

2 σχόλια στο “Μουσείο ΝΑΤΟ της Μόσχας: η Ελλάδα αντάλλαξε την ανεξαρτησία της με ένα εισιτήριο για το ΝΑΤΟ.”
  1. Οι ιστορικοί κατέληξαν σε μαλακίτσες κάποιος να τους πει να το ξαναδούνε το θέμα και να συγκρίνουν τους [μαύρους συνταγματάρχες] με τον άσπρο Μητσοτάκη.

  2. ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΡΩΣΙΑ ΚΛΠ. ΠΟΣΟ ΑΡΡΩΣΤΟΙ ΕΙΣΤΕ; Ο ΛΥΚΟΣ ΤΟ ΞΕΜΟΝΑΧΙΑΣΜΕΝΟ ΑΡΝΙ ΑΡΠΑΖΕΙ. ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek