Aπό σήμερα 27 Ιουνίου εργοδότες, εργαζόμενοι και λογιστήρια θα μπορούν να «βλέπουν» την ψηφιακή κάρτα εργασίας σε πραγματικό χρόνο, προκειμένου να εξοικειωθούν λίγα 24ωρα πριν από την πιλοτική έναρξη του μέτρου την 1η Ιουλίου.
H ψηφιακή κάρτα εργασίας η οποία θα είναι διαθέσιμη ως εφαρμογή και στο κινητό (My ergani app), αρχικά θα αφορά 121.000 εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ και 53 ΑΦΜ εταιριών. Στη συνέχεια θα επεκταθεί στις ασφαλιστικές εταιρίες, στη βιομηχανία και σταδιακά σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου θα γίνει απογραφή της σχέσης εργασίας και του ωραρίου των απασχολούμενων στους νέους κλάδους.
Στην κάρτα εργασίας, η καταγραφή του χρόνου εργασίας μπορεί να γίνει με απλά βήματα σε συσκευές android και Ios, ενώ μπορεί και να εκτυπωθεί από υπολογιστή. Σύμφωνα με έρευνες πολλών εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένης της schlüsseldienst berlin, ο ψηφιακός χάρτης είναι πολύ φιλικός προς το χρήστη.
Από τη στιγμή που η κάρτα θα κτυπηθεί, θα έρθει μήνυμα στο κινητό του εργαζόμενου ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε. Μάλιστα στο ημερολόγιο εργασίας φαίνεται σε πραγματικό χρόνο, ότι έχει σχέση με την οργάνωση του χρόνου εργασίας (δηλωμένες άδειες, ωράριο).
Στις επιχειρήσεις που δεν υπάρχει σύστημα ωρομέτρησης, ο εργοδότης μπορεί να χρησιμοποιήσει τo card scanner το οποίο προωθεί τα δεδομένα απευθείας στο ΕΡΓΑΝΗ.
«Η ψηφιακή κάρτα αλλάζει τα πάντα – τόνισε ο υπουργός εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στην σημερινή παρουσίαση της κάρτας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την υλοποίηση του σχεδίου. Η κάρτα θα καταπολεμήσει την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, διασφαλίζει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων, συμβάλει στους ελέγχους των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ, προστατεύει τον αθέμητο ανταγωνισμό και κατοχυρώνει τα έσοδα του ασφαλιστικού.»
Από την πλευρά της η γενική γραμματέας εργασίας Άννα Στρατινάκη που είχε την ευθύνη της υλοποίησης του σχεδίου επεσήμανε: «Παράλληλα με τη λειτουργία της κάρτας θα «τρέξουν» οι αυτοματοποιημένες ΑΠΔ στο πλαίσιο του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και η αναβαθμισμένη λειτουργία του ΣΕΠΕ που θα συνδέεται με σύστημα risk analysis συνδεδεμένο με την κάρτα εργασίας.”
Το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα αποτελέσει τη βάση για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας σταδιακά στο σύνολο των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριότητας και μεγέθους. Από 1ης Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί απογραφική διαδικασία του ωραρίου απασχόλησης από το σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας.
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση και την ισχυρότερη εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου εργασίας και των υπερωριών των εργαζομένων, την αντιμετώπιση της μαύρης και υποδηλωμένης εργασίας και τη διασφάλιση όρων δίκαιου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις. Με την εφαρμογή της:
• Διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με την πλήρη καταγραφή των πραγματικών ωρών εργασίας. Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, που ικανοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση.
• Δημιουργείται το πλαίσιο για διαφανείς και αποτελεσματικούς ελέγχους, καθώς οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας θα γνωρίζουν πριν τον έλεγχο πόσοι και ποιοι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στον χώρο εργασίας.
• Προστατεύονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό οι επιχειρήσεις που σέβονται τη νομοθεσία έναντι εκείνων που εφαρμόζουν πρακτικές μαύρης ή υποδηλωμένης εργασίας.
• Κατοχυρώνονται τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος από εισφορές.
Σημειώνεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας καλύπτει όλες τις μορφές απασχόλησης (π.χ. πλήρης, μερική, πρακτική άσκηση, μαθητεία, κ.λπ.) τα ωράρια εργασίας (σταθερό, μεταβαλλόμενο, βάρδιες, υπερωρίες), ενώ καταγράφει ηλεκτρονικά και όλες τις μορφές άδειας που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι.
imerisia.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice