Ιδιότητες και δυνάμεις των τροφών
Ποια φαγητά σταματάνε τη χώνευση & την άδηλο αναπνοή
ΟΣΠΡΙΑ
Όλα σχεδόν τα όσπρια με τις φλούδες τους προξενούν φλογογόνο αέρα στα έντερα, μερικές φορές και πόνους, γι’ αυτό πρέπει να τα τρώνε οι άνθρωποι δυνατής κράσης. Τα κουκιά και τα φασόλια έχουν περισσότερο αέρα παρά τα υπόλοιπα όσπρια.
Οι φακές προξενούν ακόμα και έμφραξη της κοιλίας, εμποδίζουν την ούρηση και την έμμηνο ρύση των γυναικών. Είναι καλύτερες όταν μαγειρεύονται με το ξίδι.
Τα ρεβίθια είναι μεν νόστιμα, αυξάνουν την σπορά και ομορφαίνουν το πρόσωπο αλλά είναι κακοχώνευτα και έχουν πολύ αέρα. Τα μαύρα προξενούν την έμμηνο ρύση των γυναικών.
Το ρύζι είναι κακοχώνευτο αλά όταν χωνευτεί καλά τρέφει θαυμάσια τον άνθρωπο.
ΧΟΡΤΑ
Τα χόρτα είναι τα πλέον ευκολοχώνευτα από τα φαγητά. Τρώγονται και ωμά και βρασμένα και κάνουν το αίμα λεπτό, δροσερό και καθαρό. Ωφελούν στη δυσκοιλιότητα, στη δυσουρία, στις κακοχυμίες του σώματος. Από όλα τα χόρτα τα σπαράγγια προτιμούνται από τους γιατρούς και γι’ αυτό σπέρνονται και καλλιεργούνται στους κήπους των Ευρωπαίων.
Τα σπανάκια και οι μολόχες είναι χόρτα μαλακτικά και ωφέλιμα.
Τα μαρούλια ξεραίνουν την σπορά του ανθρώπου γι’ αυτό ονομάστηκαν και χόρτο των νεκρών. Διεγείρουν όμως την όρεξη και προξενούν αρκετό ύπνο.
Το μάλαθρο κινεί τα ούρα, ωφελεί τα μάτια, ενδυναμώνει το στομάχι και τα έντερα.
Το μακεδονήσιο είναι πολύ ωφέλιμο και γλυκό, ενδυναμώνει το στομάχι, βοηθάει στη χώνεψη και κινεί τα ούρα του ανθρώπου.
Τα κιχώρια (ραδίκια) είναι πικρά αλλά πολύ ωφέλιμα γιατί καθαρίζουν το αίμα, διαλύουν και τις εμφράξεις των σπλάχνων.
Οι αγκινάρες είναι το πιο νόστιμο είδος χόρτων, είναι αφροδισιακά, βαραίνουν όμως στο στομάχι επειδή έχουν μερικές ίνες ξυλώδεις και τραχιές.
Τα κρεμμύδια, τα σκόρδα και τα πράσα είναι θερμής φύσης, γι’ αυτό βλάπτουν τα μάτια και το στομάχι, βρασμένα όμως είναι λιγότερο δυνατά.
Τα ρεπάνια βλάπτουν τα μάτια και τα δόντια είναι όμως χωνευτικά.
Τα αγγούρια είναι κακοχώνευτα και ψυχρά βλάπτουν δε το κρύο στομάχι.
Τα πεπόνια είναι μεν γλυκιά και νόστιμα αλλά η πολλή χρήση τους προξενεί θέρμη και εμφράξεις στον άνθρωπο.
Τα χειμωνικά: δηλ. τα καρπούζια, είναι ψυχρά και δροσιστικά των σπλάχνων, οπότε το καλοκαίρι ωφελούν τους ανθρώπους, ιδιαίτερα όταν είναι ώριμα και καλά. Τους ασθενείς όμως τους βλάπτουν.
Φρούτα
Τα καλύτερα από τα φρούτα είναι τα κεράσια και τα σταφύλια, μάλιστα αυτά που έχουν φλούδα λεπτή, τα καλά μήλα, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα είναι όλα γλυκά, νόστιμα, θρεπτικά και διαλυτικά. Αυτά κάνουν τον άνθρωπο χαρούμενο, θεραπεύουν τη χολή του, κινούν την κάτω κοιλία και γι’ αυτό βλάπτουν αυτούς που έχουν στομάχι και έντερα χαλαρά και αδύνατα. Η μεγάλη χρήση τους προξενεί θέρμες.
Τα κυδώνια είναι δυναμωτικά και στυπτικά, δεν δίνουν όμως πολύ τροφή.
Τα γλυκιά ρόδια ωφελούν τις παθήσεις του στήθους και την αδυναμία του στομαχιού.
Τα αμύγδαλα τρέφουν το σώμα και το παχαίνουν όπως και τα φουντούκια, αλλά αυτά βαραίνουν το στομάχι επειδή είναι κακοχώνευτα και τραχιά.
Τα κάστανα είναι δύσπεπτα και κακοχώνευτα δίνουν όμως μεγάλη τροφή στο σώμα του ανθρώπου.
Φαγητά
Όσα φαγητά χωνεύονται εύκολα είναι τα πλέον ωφέλιμα. Τα παχιά και ελαιώδη φαγητά, τρέφουν μεν τον άνθρωπο, αλλά δύσκολα χωνεύονται, οπότε βλάπτουν αυτούς που έχουν αδύνατο στομάχι. Όσα φαγητά έχουν γλυκιά και νόστιμη γεύση είναι εύπεπτα και θρεπτικά έναντι αυτών που έχουν δυνατή, στυφή και αρωματική.
Τα απλά φαγητά δεν δίνουν τροφή στο σώμα αλλά το κρατούν υγιές. Αντίθετα τα παρασκευασμένα ποικιλότροπα φαγητά δίνουν τροφή πολλή αλλά βλάπτουν τον οργανισμό. Τα δυνατά ζεστά φαγητά βλάπτουν τον άνθρωπο γιατί χαλαρώνουν το στομάχι. Όσα φαγητά τρέφουν τον άνθρωπο λίγο, χωνεύονται γρήγορα ενώ όσα τον τρέφουν πολύ χωνεύονται αργά.
Όταν ο άνθρωπος είναι κουρασμένος πρέπει να μην τρώει αμέσως, ούτε να πίνει γιατί έτσι εμποδίζεται η άδηλος διαπνοή. Πρέπει να μην έχει το στομάχι του πολύ γεμάτο, να μην τρώει τελείως ή να τρώει λίγο πολλές φορές.
Πηγή:Εγκόλπιον των ιατρών-Διονύσιος Πύρρος ο Θετταλός
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Απίστευτες λεπτομέρειες για τις τροφές! Μ' έβαλες σε περιέργεια και έψαξα για τον Διονύσιο Πύρρο στο Γκούγκλ. Ήταν γιατρός, κληρικός και δάσκαλος. Γεννήθηκε το 1774 στα Τρίκαλα και πέθανε στην Αθήνα το 1853, όπου δίδαξε και άσκησε την ιατρική για κάποια χρόνια, την εποχή του Όθωνα…
http://www.lib.uoa.gr/hellinomnimon/authors/Pyrros.html