Διαφημίσεις

Απεργιακό χάος, μπλόκα σε διυλιστήρια και αεροδρόμια, πολίτες στους δρόμους, καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, βίαιες συγκρούσεις με την Αστυνομία και ανησυχία για το μέλλον.Ιδού η εικόνα μιας Γαλλίας που αντιδρά στην απόφαση του προέδρου Νικολά Σαρκοζί να σώσει, όπως λέει, το συνταξιοδοτικό σύστημα από τη χρεοκοπία αυξάνοντας τα όρια ηλικίας τόσο για την πρόωρη (από τα 60 στα 62 χρόνια) όσο και για την πλήρη (από τα 65 στα 67) συνταξιοδότηση.

Με τις μαζικότερες κινητοποιήσεις που έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη εναντίον μέτρων λιτότητας τα τελευταία χρόνια, τρεις γενιές Γάλλων, όσοι πλησιάζουν στη σύνταξη, όσοι βρίσκονται στη μέση του εργασιακού βίου και όσοι νέοι δεν έχουν δουλειά, προσπαθούν «με νύχια και με δόντια» να περισώσουν ένα κοινωνικό κεκτημένο. Το οποίο για την αντίληψή τους δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά «κληρονομικό» δικαίωμα, τμήμα της ίδιας τους της ταυτότητας.

«Δεν μπορεί να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο όπου όποτε προτείνεται μια μεταρρύθμιση, μια μειοψηφία θέλει να μπλοκάρει τα πάντα, κρατώντας όμηρο την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την καθημερινή ζωή των πολιτών», δήλωσε ο πρόεδρος Σαρκοζί για τις κινητοποιήσεις. Μειοψηφία; Κι όμως: οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι ως και το 71% των Γάλλων διαφωνεί με τη μεταρρύθμιση του Συνταξιοδοτικού. Και δεν διστάζει να το δείξει.

Τα συνδικάτα πυροδότησαν μια ομοβροντία απεργιών. Αυτή τη φορά όμως απρόσμενα μεγάλη εμφανίστηκε η κινητοποίηση των νέων που κατέβηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών. Οι 16άρηδες εμφανίστηκαν εξίσου μαχητικοί με τους «σκληροπυρηνικούς» συνδικαλιστές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως οι διαμαρτυρίες βγήκαν εκτός ελέγχου. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπρις Ορτφέ απείλησε με αυστηρές συνέπειες τους ταραξίες και δήλωσε ότι «η Γαλλία δεν ανήκει στους χούλιγκαν, στους κουκουλοφόρους και στους πλιατσικολόγους».

Η κοινωνία αντιδρά. Και «για να τελειώνει», η κυβέρνηση έκανε χρήση ενός άρθρου του γαλλικού Συντάγματος που επιτρέπει την επείγουσα ψήφιση ενός νομοσχεδίου ως συνόλου και όχι κάθε τροπολογίας χωριστά, ώστε η διαδικασία να προχωρήσει άμεσα.

Τα συνδικάτα απάντησαν με εξαγγελία νέων κινητοποιήσεων τις αμέσως ερχόμενες ημέρες. Παρά την καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών και τα έκτροπα που σημειώθηκαν, το απεργιακό κίνημα συνεχίζει να έχει την υποστήριξη μεγάλου τμήματος του γαλλικού λαού.

Φοβούμενοι ότι η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει το πρώτο βήμα προς την κατάργηση μιας σειράς κοινωνικών προνομίων κερδισμένων με αγώνες, όπως οι πολυήμερες άδειες και οι κρατικές παροχές υγείας, το 79% των Γάλλων ζητεί από τον πρόεδρο Σαρκοζί «να προχωρήσει σε κοινωνικό διάλογο για όλες τις μεταρρυθμίσεις».

Η ως τώρα στάση του γάλλου ηγέτη έχει ρίξει τη δημοτικότητά του στο ναδίρ της τελευταίας τριετίας. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο πρόεδρος Σαρκοζί απολαμβάνει την υποστήριξη μόνο του ενός στους τρεις πολίτες. Το 69% των Γάλλων έχει γι’ αυτόν «αρνητική» ή «πολύ αρνητική γνώμη», ποσοστό αυξημένο κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες από τον Σεπτέμβριο. Παρά τις μαζικές κινητοποιήσεις όσων θεωρούν το σημερινό καθεστώς «κοινωνικό κεκτημένο», η κυβέρνηση προβάλλει τη μεταρρύθμιση ως «θαρραλέα, απαραίτητη και δίκαιη κίνηση». Διαφορετικά, σε δύο γενιές δεν θα υπάρχουν λεφτά για συντάξεις.

Ο επίμαχος νόμος προβλέπει την αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης βαθμιαία ως το 2018, αυξάνοντας παράλληλα την περίοδο εισφορών από τα 40 στα 41,5 χρόνια και εξομοιώνοντας το ποσοστό εισφορών των δημόσιων υπαλλήλων με εκείνο των ιδιωτικών.

«Όλοι στην κυβέρνηση μας φοβούνται!»

«Ο δρόμος είναι το μοναδικό μέσο έκφρασης των νέων» λέει στο Βήμα της Κυριακής ο Βικτόρ Κολομπανί,πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Μαθητών Λυκείου της Γαλλίας.

«Μας φοβούνται! Ο πρόεδρος Σαρκοζί είχε δηλώσει ότι θα κατάφερνε να περιορίσει τις κινητοποιήσεις εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος αν εμείς οι νέοι δεν συμμετείχαμε σε αυτές. Ωστόσο από τις 7 Οκτωβρίου οι νέοι δίνουν δυναμικά το “παρών”, κάθε ημέρα και περισσότεροι. Εμείς το μόνο που έχουμε να χάσουμε είναι λίγες ώρες μαθημάτων. Λυπάμαι, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει με εμάς. Όλοι στην κυβέρνηση μας φοβούνται. Δεν θα υποχωρήσουμε» λέει ο πρόεδρος της γαλλικής Εθνικής Ένωσης Μαθητών Λυκείου (UΝL).

Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *