Πρωτοφανής για την Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνία, σύμφωνα με την οποία, χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από 3% του ΑΕΠ ή και δημόσιο χρέος που θα υπερβαίνει το όριο του 60% του ΑΕΠ θα καλούνται να καταβάλουν «πρόστιμο» υπό μορφή δεσμευμένων καταθέσεων, έλαβαν οι 27 ηγέτες των χωρών -μελών, στη Σύνοδο Κορυφής. Tο θέμα δεν έκλεισε, καθώς η Ευρώπη είναι χωρισμένη στα δύο, πολλές χώρες και ο Μπαρόζο αντιδρούν στην ιδέα της Μέρκελ με την… οποία φαίνεται να συμφωνείστην απρούσα φάση και ο Σαρκοζί. Οι διαπραγματεύσεις για τις πολιτικές ποινές που θα επιβάλλονται στις χώρες που δεν επέδειξαν δημοσιονομική πειθαρχία συνεχίζονται καθώς όλα τα ενδεχόμενα είανι ανοιχτά.
Η συμφωνία αυτή φέρνει την Ε.Ε. πιο κοντά στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας, καθώς αποφασίστηκε η δημιουργία ενός Ταμείου στήριξης των χωρών της ζώνης του ευρώ. Για τη δημιουργία του Ταμείου είναι απαραίτητη η αλλαγή της Συνθήκης της Λισσαβόνας, για την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει… Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά ήδη οι πρώτες αποφάσεις έχουν ληφθεί. Τις εισηγήθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και εγκρίθηκαν το βράδυ της Πέμπτης. Αναφέρουν ότι :
-Σε περίπτωση που το δημοσιονομικό έλλειμμα ενός κράτους μέλους υπερβαίνει το όριο του 3%, τότε θα προβλέπεται προθεσμία έξι μηνών για να ληφθούν τα απαιτούμενα διορθωτικά μέτρα. Μάλιστα η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων θα ενεργοποιείται ακόμη και για τις χώρες το έλλειμμα των οποίων πλησιάζει ταχύτατα το κρίσιμο όριο του 3%, χωρίς όμως να το υπερβαίνει. Αν ύστερα από αυτό το διάστημα (έξι μηνών), το κράτος-μέλος δεν συμμορφώνεται, θα του επιβάλλεται οικονομική ποινή. Η ποινή αναμένεται να παίρνει τη μορφή δεσμευμένων τραπεζικών καταθέσεων οι οποίες σε πρώτη φάση θα είναι έντοκες, σε δεύτερη φάση άτοκες, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης για μεγάλη χρονική περίοδο, το ποσό θα διανέμεται στις χώρες που τηρούν το σύμφωνο σταθερότητας.
-Οικονομικές ποινές θα επιβάλλονται και στις χώρες-μέλη με δημόσιο χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ.
-Κυρώσεις θα προβλέπονται και για τις χώρες που εμφανίζουν απώλεια ανταγωνιστικότητας. Η πορεία της ανταγωνιστικότητας κάθε χώρας, θα εκτιμάται σε ετήσια βάση. Το κράτος-μέλος, αρχικά θα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για συστάσεις ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα επιβάλλονται και οικονομικές κυρώσεις.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επί της αρχής πως χρειάζονται περιορισμένες αλλαγές στη συνθήκη της Ένωσης προκειμένου να εξυπηρετηθεί η έκκληση της Γερμανίας για τη δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος διαχείρισης κρίσεων χρέους, ικανοποιώντας στην πράξη την απαίτηση που έθεσε στη Σύνοδο η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μπέρκελ. Απαίτησε, επίσης, οι τράπεζες που δανείζουν χρήματα στα κράτη αγοράζοντας τα ομόλογά τους, να βάζουν επίσης το χέρι στην τσέπη σε περίπτωση αδυναμίας.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης αλλαγής της Συνθήκης της ΕΕ για να αποκτήσει η ευρωζώνη ένα δίχτυ χρηματοπιστωτικής ασφάλειας, αλλά απέκλεισε τη γερμανική ιδέα για την επιβολή πολιτικών κυρώσεων στα κράτη με υπερβολικά υψηλά ελλείμματα ή χρέος.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice