Ήταν περί τα τέλη του Νοεμβρίου όταν οι υγειονομικές αρχές της Νοτίου Αφρικής και της Μποτσουάνα ανακοίνωναν με τρόμο μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, η οποία ονομάστηκε «Όμικρον».
Η νέα παραλλαγή κυριάρχησε της μετάλλαξης Δέλτα με αστραπιαία ταχύτητα και επεκτάθηκε στον υπόλοιπο πλανήτη με ρυθμούς εξωφρενικά γρήγορους. Μόλις έναν μήνα μετά, η Ν. Αφρική ανακοίνωσε, αργά την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, πως το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού, δηλαδή η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον, κορυφώθηκε και πως ήδη τα περιστατικά μόλυνσης μειώνονται θεαματικά.
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα αιφνιδιάστηκε για δεύτερη φορά, αφού τουλάχιστον τα δύο τελευταία χρόνια και από την αρχή της πανδημίας ποτέ δεν διαπιστώθηκε μια τόσο ταχεία επέκταση μιας παραλλαγής και ταυτόχρονα μια τόσο σύντομη διάρκεια της επέλασής της.
Προπαντός, στην ιστορία αυτού του κορωνοϊού ποτέ δεν είχε διαπιστωθεί έναρξη και κορύφωση της κυριαρχίας μιας μετάλλαξης εντός του χρονικού διαστήματος ενός μήνα. Πρόκειται, προφανώς, για νέα δεδομένα που αφορούν βεβαίως και το συνολικό προφίλ του συγκεκριμένου κορωνοϊού. Αλλά αυτά θα μας τα εξηγήσουν στο άμεσο μέλλον οι επιστήμονες.
Οι υγειονομικές αρχές της Ν. Αφρικής ανακοίνωσαν, επίσης, την άρση συγκεκριμένων περιορισμών όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη νύχτα, προσθέτοντας πως στο σύνολο των επαρχιών της χώρας παρατηρήθηκε μια πολύ ελαφριά και όχι αξιοσημείωτη αύξηση του αριθμού των θανάτων. Ο αριθμός των νέων μολύνσεων από Covid-19 μειώθηκε κατά 30% την περασμένη εβδομάδα. Το σημαντικότερο, ωστόσο, στοιχείο που ανακοινώνεται επίσημα από τις Αρχές της Ν. Αφρικής είναι πως στις 8 από τις 9 επαρχίες της χώρας σημειώθηκε θεαματική μείωση εισαγωγής ασθενών στα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, η γαλλική «Le Monde» στην επίσημη ανακοίνωση που παραθέτει αναφέρει: «Παρότι η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική, τα ποσοστά νοσηλειών ήταν κατά πολύ μικρότερα από εκείνα που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων κυμάτων Covid-19 που έπληξαν τη χώρα».
Επισημαίνεται πως το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Μποτσουάνα και στη Ν. Αφρική και ότι σε χρόνο-μηδέν μεταδόθηκε σε όλο τον κόσμο, κυρίως δε στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.
Τονίζεται, επίσης, πως η «είσοδος» της παραλλαγής στην Ευρώπη έγινε μέσω ορισμένων χωρών-«κλειδιά» οι οποίες διατηρούν παραδοσιακά πυκνές εμπορικές, οικονομικές και επιστημονικές σχέσεις με τη Ν. Αφρική, όπως η Βρετανία και η Ολλανδία.
Ως γνωστόν, η παραλλαγή Όμικρον, η οποία πρωτοεμφανίστηκε σε αυτή τη χώρα και κυριάρχησε σε περίπου 100 χώρες του πλανήτη καθώς έχει υψηλότατο δείκτη μεταδοτικότητας, μολύνει τόσο τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί όσο και εκείνους που έχουν νοσήσει από Covid-19. Το μέλος του Συμβουλίου Ερευνών της Νοτίου Αφρικής Farid Abdullah σημειώνει σε ανακοίνωσή του: «Η ταχύτητα με την οποία αυτό το τέταρτο κύμα που οφείλεται στην Όμικρον επεκτάθηκε στη χώρα, καθώς και η ταχύτητα με την οποία άρχισε να μειώνεται η επέλασή της, είναι κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή. Μια κορύφωση σε τέσσερις εβδομάδες και μια πτώση της επέλασης σε δύο εβδομάδες είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί».
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ενώ στις περισσότερες χώρες λαμβάνονται αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως π.χ. στην Ολλανδία και στη Δανία, η κυβέρνηση της Ν. Αφρικής αποφάσισε να αναστείλει την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, καθώς και να επιτρέψει εκ νέου την πώληση αλκοόλ μετά τις 11 το βράδυ. Παρά ταύτα, διατηρείται το μέτρο της αναγκαστικής χρήσης της μάσκας σε δημόσιους χώρους, ενώ ισχύουν οι απαγορεύσεις για τις δημόσιες συναθροίσεις.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά και σε περιοχές της Ευρώπης, οι μεταλλάξεις Άλφα και κυρίως η Δέλτα εξακολουθούν να ανιχνεύονται και άρα παραμένουν εν δυνάμει σημαντικότατες απειλές.
zougla.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Δεν ειναι η βουλη της Ελλαδος.
Ειναι η βουλη ΣΤΗΝ Ελλαδα