Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία σήμα κατατεθέν του Αρκαλοχωρίου θα ξαναχτιστεί από την αρχή.
Σε αυτή την εκκλησία στο λόφο πάνω από το Αρκαλοχώρι και μέσα στο αρχαιολογικό χώρο, έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή ο 62χρονος Ιάκωβος Τσαγκαράκης καθώς ο μεγάλος σεισμός της Δευτέρας τον βρήκε μέσα να πραγματοποιεί εργασίες.
Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελίου και Βιάννου κ.Ανδρέας μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ανέφερε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Αρκαλοχώρι δεσμεύτηκε ότι θα ξαναχτιστεί ο ιερός ναός που κατέρρευσε ολοσχερώς από το σεισμό.
Η εκκλησία του Προφήτη Ηλία πριν την κατάρρευση
Παράλληλα ανέφερε ότι παρά πολύ ναοί έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν επαφές με Περιφέρεια και Υπουργεία για την αποκατάστασή τους ενώ η Εκκλησία είναι δίπλα στους πληγέντες.
“Ήταν είπε ένα μεγάλο πλήγμα για την περιοχή ο σεισμός και γενικότερα η σεισμική ακολουθία ωστόσο με τη βοήθεια του Θεού θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και θα ξανασταθούμε στα πόδια μας” και όσο για το θάνατο του Ιάκωβου Τσαγκαράκη συλληπήθηκε την οικογένειά του λέγοντας ότι ο άτυχος 62χρονος είχε κάνει τάμα να διασώσει την εκκλησία και να τη διαφυλάξει.
Το σπήλαιο του Προφήτη Ηλία
Στη θέση Προφήτης Ηλίας ή Σαρανταυγάς, σε μικρό σπήλαιο, που υπήρξε κέντρο λατρείας, ανακαλύφθηκαν αρκετά χάλκινα αντικείμενα, τα οποία πουλήθηκαν στους χωρικούς ως μέταλλο. Λόγω αυτού του γεγονότος ο Ιωσ. Χατζηδάκης έκαμε πρόχειρη ανασκαφή στο σπήλαιο και βρήκε πρωτομινωικά αγγεία και χάλκινα μαχαίρια, ξίφη κλπ.
Οι ανασκαφές συνεχίστηκαν το 1932 από το Σπύρο Μαρινάτο και το Νικόλαο Πλάτωνα. Βρέθηκαν πολλά αντικείμενα, κυρίως διπλά πελέκια, πολλά από τα οποία ήταν διακοσμημένα με χρυσό, καθώς επίσης και το μακρύτερο (μήκους 1,05μ.) ξίφος της προϊστορικής Ελλάδας και άλλα. Ένας χάλκινος πέλεκυς γνωστός ως Πέλεκυς του Αρκαλοχωρίου έχει ιερογλυφικά σημεία ίδια με τα γνωστά σημεία του δίσκου της Φαιστού. Άλλος φέρει μινωική επιγραφή με γραμμική γραφή Α΄.
Το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας από το 2.500 π.Χ., πιθανόν πολεμικής θεότητας, καθώς τα αφιερώματα είναι κυρίως όπλα. Η χρήση του ήταν πιθανότατα και ως χάλκινο εργαλείο, αφού έχουν ανακαλυφθεί τεμάχια χαλκού για επεξεργασία. Στην αρχαία εποχή το σπήλαιο γκρεμίστηκε, πιθανότατα από σεισμό, από την είσοδο, η οποία κλείστηκε και έτσι διασώθηκαν τα αντικείμενα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ! ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ήταν ο ναός που έγινε συντρίμμια από τον σεισμό στην Κρήτη…
Η ονομασία Σαρανταυγάς παραπέμπει και εκείνη σε χρυσάφι που πιθανόν υπήρχε μέσα στο σπήλαιο, θέλοντας μία κότα με σαράντα χρυσά αυγά να ζει στο βαθύτερο σημείο του σπηλαίου.
ekriti.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Θα ξεθάψουν από τα μπάζα και το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής;