Η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, πρόκειται να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή στη διατύπωση των διατάξεων, τη στιγμή που οι άτυπες διαβουλεύσεις ανάμεσα σε υπουργείο και κοινωνικούς φορείς συνεχίζονται κανονικά.
Μία εκ των ρυθμίσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, προβλέπει την κατάργηση του δικαιώματος του εκάστοτε υπουργείου Εργασίας να επεκτείνει στους εργοδότες που δεν είναι μέλη εργοδοτικών οργανώσεων την ισχύ συμβάσεων που υπογράφουν οι κοινωνικοί εταίροι.
Κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουν περιεχόμενο οι συλλογικές συμφωνίες και ενδεχομένως να αποχωρήσουν ορισμένοι εργοδότες από κάποιες ενώσεις και έτσι να παρευρίσκεται συνομιλητής από την άλλη πλευρά.
Έως τώρα, με απόφασή του ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας είχε τη δυνατότητα να επεκτείνει και να κηρύξει γενικώς υποχρεωτική για όλους τους εργαζομένους ενός κλάδου ή ενός επαγγέλματος μια συλλογική σύμβαση εργασίας που έχει υπογραφεί και δεσμεύει το 51% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος.
Εκτός αυτού, δεύτερη ρύθμιση θα ορίζει πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα είχαν τη δυνατότητα να αποκλίνουν έναντι τόσο των κλαδικών και των ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων όσο και έναντι της ΕΓΣΣΕ, καθορίζοντας μικρότερες αποδοχές.
Έπειτα από συμφωνία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τους εκπροσώπους της τρόικας, πρόκειται να τεθούν ορισμένοι περιορισμοί και οι επιχειρησιακές συμβάσεις να μην αποκλίνουν από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης για την απόκλιση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα θα προβλέπει τη δυνατότητα «ελεγχόμενων» αποκλίσεων (10% – 20% έναντι του μισθού των κλαδικών) για διάστημα έως 2 χρόνια (1 έτος +1 έτος).
Αυτό θα γίνεται υπό την εποπτεία των εταίρων, μόνο σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και χωρίς να θιγεί ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Οι αποκλίσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θα γίνονται υπό την αίρεση αναγκαίων περιορισμών και έπειτα από γραπτή αιτιολογημένη αναφορά των δύο μερών προς το υπουργείο Εργασίας.
Ωστόσο, ενώ ο ΣΕΒ ζητά οι αποκλίσεις να γίνονται σε μεγάλες επιχειρήσεις, η ΓΣΕΒΕΕ διεκδικεί το μέτρο να αφορά και τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους.
Να σημειωθεί ότι με το ισχύον καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τις επιχειρησιακές συμβάσεις υπογράφουν οι εργοδότες και τα σωματεία των εργαζομένων σε επιχειρήσεις άνω των 50 εργαζομένων.
Έχει δοθεί όμως νομοθετικά η δυνατότητα υπογραφής τέτοιων συμφωνιών για τα ελαστικά ωράρια σε μικρές επιχειρήσεις, ακόμη και αν δεν υπάρχει σωματείο. Έτσι, τη συμφωνία υπογράφει “ένωση προσώπων”, αποτελούμενη από πέντε εργαζομένους.
cosmo.gr
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice