Μετ’ εµποδίων φαίνεται πως θα εξελιχθεί η εύρυθµη λειτουργίατων απογευµατινών ιατρείων από την 1η Ιανουαρίου, οπότε και τίθεται σε ισχύ η υπουργική απόφαση 1851/25.11.2010 για την ολοήµερη λειτουργία των νοσοκοµείων.
Πανεπιστηµιακοί γιατροί και νοσηλευτές αντιδρούν στην οργανωτική δοµή και τις αµοιβές τους.
Οπως επισηµαίνουν πρυτάνεις στα «ΝΕΑ», ο νέος νόµος µπορεί µε πολύ µικρές αλλαγές να φέρει σηµαντικά οφέλη στην υγεία των πολιτών, όπως επίσης στα έσοδα των νοσοκοµείων και των πανεπιστηµίων. Σύµφωνα µε τον νέο νόµο, οι πανεπιστηµιακοί γιατροί που εργάζονται σε νοσοκοµεία, θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης και δεν θα µπορούν να εξετάζουν ασθενείς στα ιδιωτικάτους ιατρεία. Ακόµη και στην περίπτωση που κόβουν απόδειξη του νοσοκοµείου στο ιατρείο τους, όπως συµβαίνει σήµερα, ο νέος νόµος τούς «θέλει» όλους συγκεντρωµένους να συµµετέχουν στον ολοήµερο θεσµό.
«Οι γιατροί – καθηγητές που είναι εγκατεστηµένοι σενοσοκοµεία πρέπεινα αµείβονται καλά και όλη τουςη δραστηριότητα να πραγµατοποιείται µέσα στο ιατρείο του νοσοκοµείου και όχι έξω. Και αυτό διότι το κλινικό έργο που προσφέρουν, είναι και εκπαιδευτικό», εξηγεί ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίαςκαι πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Λάρισας Κώστας Γουργουλιάνης.
Την ίδια άποψη ενστερνίζεται και ο Θεόδωρος Λιακάκος, καθηγητής Χειρουργικής και αντιπρύτανης τουΠανεπιστηµίου Αθηνών. «Για ναµπορέσει να επιτύχειένα τέτοιο σύστηµα θα πρέπει να συµπεριλάβεικαι τους πανεπιστηµιακούς. Οπως και κάνει. Εµείς είµαστε πρόθυµοι, αλλά µε ορισµένες προϋποθέσεις», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο αντιπρύτανης.
Ενα από τα θέµαταπου θα πρέπει να βελτιωθεί,σύµφωνα µε τον κ. Γουργουλιάνη, είναι η διάθεση των χρηµάτων που προέρχονται από την ολοήµερη λειτουργία. «Η αµοιβή των γιατρών που εφηµερεύουν είναι καθήκον της Πολιτείας και αυτά τα χρήµατα θα µπορούσαν να διατεθούν σε ερευνητικούς σκοπούς».
«Θα πρέπει να υπάρξει οργάνωση. ∆εν είναι δυνατόν να βάζουµε τα πάντα σε έναν κανόνα, δίχως καµία µελέτη. Πρέπει να γίνουν ρυθµίσεις βάσει αναγκών. Τι να κάνουν κάθε µέρα 170 πανεπιστηµιακοί γιατροί στο “Αττικόν”;». Και εξηγεί: «Επιπλέον, θέλουµε στους χώρους εξέτασης εκτός νοσοκοµείου, να κόβονται αποδείξεις για τον ειδικό λογαριασµό έρευνας και τεχνολογίας (ΕΛΚΕ) και τα χρήµατα να πηγαίνουν στην έρευνα». Οι ειδικοί σπεύδουν να προβλέψουν και άλλα µελανά σηµεία, καθώς όταν κάποιος πληρώνει για να τον εξετάσει πανεπιστηµιακός γιατρός, δεν θέλει να βρεθεί σε «κατάσταση γενικής εφηµερίας. Μιλάµεγια διαφορετική ποιότητα υπηρεσιών, η οποία θα πρέπει να είναι ορατή από τους ασθενείς». Οι πανεπιστηµιακοί, επίσης, επιθυµούν τον έλεγχο απότο κράτος, καθώς «υποψιάζονται»ότι οι αλλαγές έρχονται επειδήκάποιοι συνάδελφοί τους εξετάζουν ιδιωτικά δίχως να δίνουν απόδειξη. Ετσι προτείνουν να µπει πλαφόν κατώτερου ποσούπου µπορεί να φέρει κάθε γιατρός, ενώ δέχονται, όπως αναφέρουν, να γίνονται και έλεγχοι από το Σ∆ΟΕ ή όποιον άλλο φορέα ορίσει το υπουργείο.
«Εξι ώρες για καθαρά 2,4 ευρώ την ώρα»
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ και νοσηλευτές κάνουν λόγο για σηµαντική µείωση των αµοιβών τους, καθώς µε τις νέες κρατήσεις η αµοιβή που µένει στην τσέπη τους, σε σχέση µε τα µεικτά, είναι ελάχιστη. «Με τον νέο νόµο αλλάζουν πάρα πολύ οι κρατήσεις που γίνονται. Ετσι, µέχρι σήµερα ενώ από τα 90 ευρώ µάς έµεναν τα 27 ευρώ, από την 1η Ιανουαρίου θα µένουν µόνο 17 ευρώ καθαρά», λέει ο κ. Λιακάκος. «Για εµάς τα 10 ευρώ έγιναν 8 και τα καθαρά είναι 4 ευρώ την ώρα. Εάν υπολογίσει κάποιος ότι για να παραµείνει ένας νοσηλευτής στα ολοήµερα θα πρέπει να περιµένει δύο ώρες από τη λήξη της βάρδιας του και ακολούθως άλλες τέσσερις ώρες, προκύπτει ότι παραµένει στο νοσοκοµείο έξι ώρες για καθαρά 2,4ευρώ την ώρα. Ηδη έχουµε αντιδράσεις από µέλη µας που δεν πρόκειται να δεχθούν να εργαστούν µε αυτά τα χρήµατα», λέει ο Αριστείδης ∆άγλας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Οµοσπονδίας.
Σύµφωνα, πάντως, µε τον γενικό γραµµατέα του υπουργείου Υγείας, «το υπουργείο εξετάζει τις προτάσεις. Κάποια από τα αιτήµατά τους είναι σε καλή κατεύθυνση και κάποια άλλα χρειάζονται διευκρινίσεις».
Τέσσερις βασικές τοµές στην Υγεία φέρνει το νέο νοµοσχέδιο
ΣΥΣΤΑΣΗ Εθνικού Οργανισµού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, Συντονιστικής Επιτροπής Προµηθειών, καθιέρωση ποσού επιστροφής από ιδιωτικά φαρµακείαυπέρ τωνφορέων κοινωνικής ασφάλισης, αλλάκαι εξόφληση νοσηλίωνµε πιστωτική κάρτα, προβλέπει µεταξύ άλλων το νοµοσχέδιο «∆ιαρθρωτικές αλλαγές στο σύστηµα Υγείας και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες στο Υπουργικό Συµβούλιο.
Σύµφωνα µε το σχέδιο νόµου – που παρουσίασαν «ΤΑ ΝΕΑ» τη ∆ευτέρα –, όλοι οι ασφαλισµένοι θα έχουν ισότιµη πρόσβαση στο νέο, ενιαίο σύστηµα παροχής υγείας που θα δηµιουργηθεί. Ετσι,θα µπορεί ένας ασφαλισµένος του ΟΓΑ να χρησιµοποιεί τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ, καθώςστην πραγµατικότηταµε το νοµοσχέδιο προβλέπεταινα ενσωµατωθούν οι παροχές υγείας τωνασφαλιστικών ταµείων µε το ΕΣΥ.
Σκοπός τουυπουργείου είναι τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκοµείωννα καταργηθούν µε τη σηµερινή τους µορφή και να προσέρχονται στο νοσοκοµείο µόνο τα επείγοντα περιστατικά. Στον οργανισµό εντάσσονται οι κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ µε τις µονάδες του, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ, ως προς τις παροχές τους σε είδος, ο ΟΠΑ∆ καιο Οίκος Ναύτου.
Παράλληλα, το υπουργείο προχωρεί στην καθιέρωση ποσού επιστροφής από ιδιωτικά φαρµακεία. Τα χρήµατα που θα επιστρέφονται σε ετήσια βάση, σύµφωνα µε τον υπολογισµό των εσόδων θα πηγαίνουν υπέρ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Το «rebate»από τα φαρµακεία, όπως ονοµάζεται, αφορά κλιµακούµενο ποσοστό επιστροφής επί του ύψους του αιτούµενου ποσού. Συγκεκριµένα, µέχρι τις 2.000 ευρώ θα επιστρέφεται 0,5%, από τις 2.001 έως τις 5.000 το1% από τις5.001 µέχρι τις 10.000
το 2%, απότις 10.001 έως τις 20.000 το 3%, από τις 20.001 έως τις 30.000
το 4%, απότις 30.001
έως τις 40.000 το 6% και για περισσότερα από 40.001 το 8%.
Παράλληλα, και µετά το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στο υπουργείο Υγείας τη ∆ευτέρα για την ανάληψη από ιδιώτες διενέργειας των κεντρικών διαγωνισµών και των προµηθειών του ΕΣΥ, συστήνεται Συντονιστική Επιτροπή Προµηθειών, µε στόχο την ενοποίηση τωνδιαγωνισµών προµηθειών προϊόντων και υπηρεσιών σεεπίπεδο εθνικό ή περισσότερωνυγειονοµικών περιφερειών προκειµένου να επιτυγχάνεται η µέγιστη δυνατή οικονοµία κλίµακας. Με το ίδιο σχέδιο νόµου δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκοµεία του Εθνικού Συστήµατος Υγείας, αλλά και στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο και στο Νοσοκοµείο «Παπαγεωργίου» να κάνουν πάσης φύσεως εισπράξεις νοσηλίων, ιατροδιαγνωστικών εξετάσεων, ιατρικών επεµβάσεων και εξετάστρων µε πιστωτικές κάρτες VISA και MASTERCARD.
Το νοµοσχέδιο αναµένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή στις10 Ιανουαρίου.
Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice