10:03 - 06/03/2021

AI που διαβάζει τον εγκέφαλο παράγει πρόσωπα σύμφωνα με τα γούστα σας

Διαφημίσεις

Οι μηχανές αρχίζουν να μαθαίνουν και να χειρίζονται τα υποκειμενικά μας γούστα: νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα παράγει εικόνες συνθετικών προσώπων σύμφωνα με τις προτιμήσεις του χρήστη.

Αλγόριθμοι που παράγουν εικόνες ανύπαρκτων προσώπων κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο και επιτρέπουν για παράδειγμα στους διαφημιστές να χρησιμοποιούν πορτρέτα χωρίς έξοδα για φωτογράφους και μοντέλα.

Μέχρι σήμερα, όμως, δεν ήταν εφικτή η παραγωγή συνθετικών προσώπων σύμφωνα με υποκειμενικά κριτήρια.

«Η ελκυστικότητα είναι δύσκολο αντικείμενο μελέτης καθώς συνδέεται με ψυχολογικούς και πολιτισμικούς παράγοντες που ασυνείδητα παίζουν ρόλο στις προσωπικές προτιμήσεις μας» λέει ο Μίτσιελ Σπαπέ του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, ο οποίος συνεργάστηκε στη μελέτη με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.

«Συχνά μάλιστα μας είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσουμε τι είναι αυτό που κάνει κάτι ή κάποιον όμορφο στα μάτια μας» επισημαίνει.

Τέτοιου είδους εξηγήσεις δεν απαιτούνται στο νέο σύστημα ΑΙ, προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στην επιστήμη υπολογιστών και την ψυχολογία. Οι προτιμήσεις μας, όπως φαίνεται, μπορούν να αποκαλυφθούν από την ανάλυση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση IEEE Transactions in Affective Computing.

Τυφλή δοκιμή

Σε πρώτη φάση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα «παραγωγικό αντιπαραθετικό δίκτυο», ένα είδος νευρωνικού δικτύου, για να παραγάγουν εκατοντάδες συνθετικά πορτρέτα. Στη συνέχεια, 30 εθελοντές κλήθηκαν να κοιτάξουν τα πρόσωπα ένα προς ένα και να εστιάσουν την προσοχή τους στα πιο ελκυστικά, την ώρα που η εγκεφαλική δραστηριότητά τους καταγραφόταν με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

«Δεν χρειαζόταν να κάνουν τίποτα πέρα από το να κοιτάξουν τις εικόνες. Μετρήσαμε άμεσα την απόκριση του εγκεφάλου τους στις εικόνες» επισημαίνει ο Σπαπέ.

Στη συνέχεια, οι καταγραφές του ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος τροφοδοτήθηκαν σε έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης που εκπαιδεύτηκε να αναγνωρίζει ποια πρόσωπα προκαλούσαν τη μέγιστη απόκριση του εγκεφάλου –με άλλα λόγια, έμαθε να αναγνωρίζει ποια πρόσωπα προτιμούσε κάθε εθελοντής.

Στην επόμενη φάση, ο αλγόριθμος αυτός συνδέθηκε με ένα νευρωνικό δίκτυο σχεδιασμένο να παράγει συνθετικά πορτρέτα. Ο συνδυασμός αυτός επέτρεψε τη δημιουργία ανύπαρκτων προσώπων σχεδιασμένων να προκαλούν την κατάλληλη εγκεφαλική απόκριση.

Οι επιδόσεις της ΑΙ με μια δοκιμή στην οποία κάθε εθελοντής κλήθηκε να επιλέξει ανάμεσα σε μια ποικιλία διαφορετικών πορτρέτων. Η διαδικασία ήταν «διπλά τυφλή», κάτι που σημαίνει ότι ούτε οι εθελοντές ούτε οι ερευνητές γνώριζαν ποιο από τα πρόσωπα είχε παραχθεί σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εγκεφαλικών καταγραφών.

Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά, αφού οι εθελοντές προτίμησαν το εξατομικευμένο συνθετικό πορτρέτο στο 87% των περιπτώσεων.

«Η μελέτη δείχνει ότι μπορούμε πλέον να παράγουμε εικόνες που ταιριάζουν με τις προσωπικές προτιμήσεις συνδέοντας τις αντιδράσεις του εγκεφάλου με ένα νευρωνικό δίκτυο» λέει ο δρ Σπαπέ.

«Μέχρι σήμερα τα συστήματα μηχανικής όρασης είχαν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην κατηγοριοποίηση εικόνων σύμφωνα με αντικειμενικά κριτήρια. Προσθέτοντας στο μείγμα τις αντιδράσεις του εγκεφάλου, δείξαμε ότι είναι εφικτό να παραγάγουμε εικόνες βάσει ψυχολογικών ιδιοτήτων όπως το προσωπικό γούστο» εξηγεί.

Η ερευνητική ομάδα δεν αναφέρεται στις πιθανές πρακτικές εφαρμογές της μεθόδου, εκτιμούν όμως ότι η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άλλες υποκειμενικές παραμέτρους.

Όπως λέει ο δρ Σπαπέ, «αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό σε κάτι τόσο υποκειμενικό όσο η ελκυστικότητα, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε άλλες γνωσιακές λειτουργίες όπως η αντίληψη και η λήψη αποφάσεων».

Στο μεταξύ, η νέα τεχνολογία δεν αποκλείεται να προσελκύσει το ενδιαφέρον διαφημιστών και εταιρειών του Διαδικτύου για την παραγωγή εξατομικευμένων διαφημίσεων ή άλλους εμπορικούς σκοπούς.

in.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*