Διαφημίσεις

Πολύ πιθανό παραμένει το βέτο από τη Βουλγαρία για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως βλέπουν αναλυτές.

Την απειλή του βέτο επαναφέρει στη διπλωματική σκακιέρα η Βουλγαρία απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία.

Όλα ξεκίνησαν το τελευταίο 24ωρο, όταν η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχαρίεβα, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, επισήμανε ότι η χώρα της θα εμποδίσει την πορεία των Σκοπίων στην ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν αναγνωρίσει ότι η εθνική της ταυτότητα και η γλώσσα της έχουν βουλγαρικές ρίζες.

«Η ανησυχία μας προέρχεται από τους ατελείωτους ισχυρισμούς σχετικά με τη «μακεδονική» μειονότητα στη Βουλγαρία. Η αναγνώριση των βουλγαρικών ριζών θα το τερματίσει αυτό» επισήμανε η αξιωματούχος εκ Βουλγαρίας.

Εάν τα Σκόπια συμφωνήσουν, τότε η Σόφια είναι έτοιμη να αναγνωρίσει τη «μακεδονική» ως μία από τις επίσημες γλώσσες της Βόρειας Μακεδονίας αρκεί «να αποκαταστήσουν την ιστορική αλήθεια».

Αν και η Βουλγαρία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ανεξαρτησία της γειτονικής μας χώρας, το 1991, ποτέ δεν αναγνώρισε αναγνώρισε τη γλώσσα της τελευταίας ως «μακεδονική», θεωρώντας ότι πρόκειται για διάλεκτο της βουλγαρικής και ότι η ταυτότητα των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας είναι βουλγαρική.

«Τα βουλγαρικά αιτήματα δεν είναι καινούρια και θα επανέρχονται σταδιακά στο τραπέζι. Οι Βούλγαροι πατούν πάνω στο γεγονός ότι η γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας μοιάζει πολύ με τα βουλγάρικα» τονίζει, μεταξύ άλλων, στο Sputnik o Αντώνης Κλάψης, επίκουρος καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

«Αν η Βουλγαρία επιμείνει λοιπόν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα βέτο. Όσοι ενδιαφέρονται για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε., την ίδια στιγμή, αναμένεται να την πιέσουν ώστε να οπισθοχωρήσει ή να οδηγηθεί σε μια μορφή συμβιβασμού. Το πρόβλημα της γείτονος είναι ότι ακόμα και αν εκκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, έχει αρκετό δρόμο ακόμα να καλύψει. Από τη μία πρέπει να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Από την άλλη όμως είναι τόσο πολλά τα εσωτερικά προβλήματα της Ε.Ε. που πολύ δύσκολα η Ένωση θα προχωρήσει στην κατεύθυνση της διεύρυνσης τα επόμενα χρόνια. Στην κορυφή των προβλημάτων βρίσκεται η πανδημία που είναι αρκετή για να βάλει φρένο σε όλες τις διαδικασίες» καταλήγει ο κ. Κλάψης.

Τον τρόπο και τη διαδικασία με την οποία η Βουλγαρία μπορεί να θέσει βέτο, εξηγεί στο Sputnik o βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου-Εξωτερικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου, Άγγελος Συρίγος.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρεί 35 ενταξιακά κεφάλαια και δίνει τη δυνατότητα των 70 βέτο. Κάθε ενταξιακό κεφάλαιο ισοδυναμεί σε ένα βέτο για το άνοιγμά του και σε ένα βέτο για το κλείσιμό του. Επομένως η Βουλγαρία θα μπορούσε να θέτει βέτο σε κάθε ένα από αυτά τα κεφάλαια για τη Βόρεια Μακεδονία και τελικά να κλείσει τη διαπραγμάτευση».

Αναφορικά με τη γλωσσική διαμάχη των δύο κρατών ο κ. Συρίγος τονίζει ότι:

«Εδώ φαίνεται η βλακώδης επιλογή της Ελλάδας να αναγνωρίσει τη Μακεδονική γλώσσα. Έχουμε εμπλακεί σε μια διαμάχη που δεν μας αφορά, των Βουλγάρων με τους Σλαβομακεδόνες. Δεν υπάρχει άλλη διεθνής συμφωνία που να ορίζει γλώσσα».

Αρκετοί αναλυτές έχουν υποστηρίξει κατά καιρούς ότι η Συμφωνία των Πρεσπών που αναγνώρισε μεταξύ άλλων τη μακεδονική γλώσσα, υπεγράφη αποκλειστικά και μόνο για να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ, δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων σε άλλα ζητήματα.

Πριν από λίγους μήνες η Βουλγαρία κατέθεσε στις πρωτεύουσες των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ ένα μακροσκελές υπόμνημα που φέρει τον τίτλο «επεξηγηματικό μνημόνιο για τις σχέσεις της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας σε σχέση με τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, σύνδεσης και σταθεροποίησης».

Κεντρική θέση σε αυτό καταλαμβάνουν οι «εθνικές και γλωσσικές παρεμβάσεις, που έγιναν στη Βόρεια Μακεδονία τη δεκαετία του 1970 μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

sputniknews.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek