Διαφημίσεις

Για επτά χρόνια, αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού είχε περισσότερους από 2.700 τόνους υψηλής εκρητικότητας χημικού. Το χημικό προκάλεσε τη φονική έκρηξη στις 4 Αυγούστου οδηγώντας στον θάνατο τουλάχιστον 157 άτομα, με τις αρχές να αναζητούν εάν πρόκειται για αμέλεια ή εσκεμμένη επίθεση.

Φωτογραφίες φαίνεται να δείχνουν το εγκαταλελειμμένο πλοίο που μετέφερε το φορτίο που εξερράγη στο λιμάνι της Βηρυτού, στον Λίβανο.

Οι New York Times δημοσίευσαν δορυφορικές φωτογραφίες βυθισμένης γάστρας του πλοίου, MV Rhosus, στη βόρεια άκρη του λιμανιού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πλοίο μήκους 86 μέτρων, υπό σημαία Μολδαβίας και ιδιοκτησίας του επιχειρηματία με έδρα την Κύπρο, Ιγκόρ Γκρεκούσκιν, άρχισε να βυθίζεται τον Φεβρουάριο του 2018 και αφού παρέμενε στο λιμάνι.

Το πλοίο μετέφερε 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, γνωστού ως αγροτικού λιπάσματος, από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη, το φθινόπωρο του 2013. Πραγματοποίησε στάση εκτός προγράμματος, στη Βηρυτό, μετά από βλάβη, όπως ανέφεραν το 2015 οι δικηγόροι που εκπροσωπούν το πλήρωμα.

Οι New York Times αναφέρουν, επικαλούμενοι τον τότε καπετάνιο Μπόρις Προκόσεφ, ότι το πλοίο στην πραγματικότητα ελλιμενίστηκε προκειμένου να παραλάβει επιπλέον φορτίο για να το μεταφέρει στην Ιορδανία, έναντι εξτρά αμοιβής.

Αξιωματούχοι του λιμανιού απαγόρευσαν τον απόπλου του Rhosus κατά την επιθεώρησή του, σύμφωνα με τους δικηγόρους, και εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες όταν οι ναυλωτές σταμάτησαν να ενδιαφέρονται για το φορτίο.

Το νιτρικό αμμώνιο είχε κατασχεθεί και αποθηκευτεί σε χώρο στο λιμάνι, μόλις μισό χιλιόμετρο μακριά από το κουφάρι του πλοίου. Η εγκατάσταση έπιασε φωτιά το απόγευμα της 4ης Αυγούστου και ακολούθησαν δύο εκρήξεις, που σημειώθηκαν με διαφορά 33 δευτερολέπτων, οδηγώντας στον θάνατο 157 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 5.000.

Η δεύτερη, κύρια έκρηξη ισοπέδωσε κτίρια στη γύρω περιοχή και σκόρπισε τα θραύσματα από τα παράθυρα σε ακτίνα χιλιομέτρων, αφήνοντας έως και 300.000 ανθρώπους άστεγους. Ήταν τόσο ισχυρή που έγινε αισθητή στην Κύπρο, περίπου 240χλμ. μακριά από το επίκεντρο.

Υπάρχον αντικρουόμενες αναφορές για την αιτία της φωτιάς που προκάλεσε τις εκρήξεις, από εργασίες στην αποθήκη μέχρι σακούλες με πυροτεχνήματα που είχαν προφανώς αποθηκευτεί δίπλα στο νιτρικό αμμώνιο. Το υψηλής εκρηκτικότητας λίπασμα μπορεί να πυροδοτήσει φωτιές με την παραγωγή οξυγόνου όταν διασπαστεί.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν διέταξε έρευνα για την έκρηξη, αναφέροντας ότι ερευνάται η εξωτερική εμπλοκή, ως μία από τις πιθανές αιτίες. Μεταξύ αυτών είναι επίσης οι, «αμέλεια, πύραυλος ή βόμβα» δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

sputniknews.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek