Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ που καταγράφονται στην έκθεση, αναφορικά με το τι αναμένεται να συμβεί το 2020, επισημαίνεται πως το Ιράν θα είναι σε θέση εντός του έτους να έχει στην κατοχή του 25 κιλά υψηλής ποιότητας εμπλουτισμένο ουράνιο και σε δύο χρόνια από σήμερα θα έχει κατασκευάσει βαλλιστικό πύραυλο ικανό να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή.
Για τους ειδικούς που γνωρίζουν λεπτομέρειες ως προς την κατασκευή πυρηνικών όπλων, η ποσότητα των 25 κιλών υψηλής ποιότητας εμπλουτισμένου ουρανίου σημαίνει ότι η Τεχεράνη είναι σε θέση από τώρα να διαθέτει πυρηνικές κεφαλές.
Στην ίδια εκτίμηση είχε καταλήξει προ ημερών και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος προειδοποίησε πως το Ιράν πάρα πολύ σύντομα θα έχει αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ συμπίπτουν απόλυτα με τις προβλέψεις των αρμοδίων κύκλων των ισραηλινών υπηρεσιών πριν από πέντε χρόνια για τις δυνατότητες του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.
Επισημαίνεται πως, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της έκθεσης των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας, τα τελευταία 24ωρα και από επίσημες πηγές το Ιράν αποκάλυψε την ύπαρξη υπόγειας πυραυλικής πόλης, όπου φυλάσσονται τα στοκ με τους διαφόρους τύπους βαλλιστικών πυραύλων της Περσίας. Η αποκάλυψη αυτή έγινε την Τρίτη 14 Ιανουαρίου και ο ραδιοφωνικός σταθμός Farda έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες από την εν λόγω βάση. Τα τούνελ αυτής της υπόγειας πυραυλικής πόλης έχουν σκαφτεί σε βάθος 500 μέτρων μέσα στα βουνά και στην ουσία δεν είναι ένας αλλά τρεις χώροι αποθήκευσης πυραύλων.
Οι αποκαλύψεις αυτές εξηγούν το γιατί η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία επίσημα ενεργοποίησαν τον μηχανισμό ελέγχου της συμφωνίας για τα πυρηνικά που υπογράφτηκε από το Ιράν (από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ) με την ξεκάθαρη καταγγελία πως το Ιράν παραβιάζει αυτήν τη συμφωνία. Με λίγα λόγια, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν συνυπογράψει τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά ενεργοποιούν τον μηχανισμό ελέγχου και καταγγέλλουν την Τεχεράνη για παραβίαση των συμφωνηθέντων την ώρα που αποκαλύπτεται επίσημα από το Ιράν η ύπαρξη υπόγειων υποδομών αποθήκευσης βαλλιστικών πυραύλων και τη στιγμή που η ετήσια έκθεση των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών επιβεβαιώνει την υποψία ότι εντός του 2020 το Ιράν θα διαθέτει πυρηνική κεφαλή και το 2022 βαλλιστικό πύραυλο για να τη μεταφέρει.
Προφανώς, η κατάσταση ξεπερνά μια απλή διαμάχη ως προς τις εκτιμήσεις διαφόρων υπηρεσιών. Είναι ξεκάθαρο πως τα τελευταία 24ωρα η διεθνής κοινότητα αντιλαμβάνεται πως κάτι συμβαίνει στην Τεχεράνη το οποίο δεν οδηγεί σε ομαλές εξελίξεις.
Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται μερικά 24ωρα μετά την εκτέλεση από τους Αμερικανούς ενός από τους βασικότερους συντελεστές της εξωτερικής πολιτικής, της αμυντικής πολιτικής και της πολιτικής πληροφοριών του Ιράν. Του υποστρατήγου Σουλεϊμανί. Πριν από δύο ημέρες διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα κατέδειξαν με λεπτομέρειες και αποδείξεις πως πέραν όλων των άλλων ο Σουλεϊμανί ηγείτο μιας οικονομικής αυτοκρατορίας, η οποία μόνο το 2018 και το 2019 πραγματοποίησε τζίρο της τάξεως του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων από τις παράνομες πωλήσεις υδρογονανθράκων σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Μία από αυτές τις σκοτεινές δραστηριότητες ήταν και η περίφημη υπόθεση του δεξαμενοπλοίου Adrian Darya το οποίο περιπλανιόταν στη Μεσόγειο από το Γιβραλτάρ μέχρι τη Συρία. Υπενθυμίζεται ότι αυτό το δεξαμενόπλοιο είχε απασχολήσει έντονα τις ελληνικές Αρχές, διότι για κάποιες μέρες δήλωνε πως κατευθυνόταν προς την Καλαμάτα.
Η εκτέλεση του Σουλεϊμανί φαίνεται πως λειτούργησε καταλυτικά και απελευθέρωσε δυνάμεις εντός και εκτός Ιράν, οι οποίες προφανώς παίζουν τα δικά τους παιχνίδια. Σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στη δημόσια καταγγελία μέσω του κοινοβουλίου του Ιράν από τον πρόεδρο της χώρας Ροχανί, ο οποίος αποκάλυψε τον προβληματισμό του ως προς τον τρόπο με τον οποίο διοικείται η Περσία. Όλως περιέργως η ομιλία του αυτή, η οποία ήταν καταγγελτική για τους μηχανισμούς που ασκούν εξουσία στην Τεχεράνη, μεταδόθηκε από τη δημόσια τηλεόραση του Ιράν. Όλα αυτά συνέβησαν όταν στους δρόμους της πρωτεύουσας του Ιράν άρχισαν πάλι να κατεβαίνουν χιλιάδες διαδηλωτές, αυτήν τη φορά διαμαρτυρόμενοι για τον τρόπο αντίδρασης της χώρας τους στην υπόθεση της κατάρριψης του ουκρανικού Boeing.
Την Τρίτη 14 Ιανουαρίου άρχισαν να καταφθάνουν οι πληροφορίες πως στην Τεχεράνη ακούστηκαν και οι πρώτοι πυροβολισμοί από τις δυνάμεις καταστολής. Υπενθυμίζεται πως μόλις πριν από ενάμιση μήνα έγινε γνωστό πως στο Ιράν υπήρξε ένα ευρύτατο κίνημα αμφισβήτησης της εξουσίας, το οποίο πνίγηκε στο αίμα, με τη Διεθνή Αμνηστία να υποστηρίζει σθεναρά πως οι νεκροί διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 304, την ώρα που υπάρχουν στοιχεία και αποδείξεις και πως οι τραυματίες μεταξύ των διαδηλωτών ανέρχονται σε χιλιάδες.
Είναι φανερό πως η κατάσταση στο Ιράν είναι πολύπλοκη, σύνθετη και πολύ δύσκολο να κατανοηθεί από τους δυτικούς παράγοντες. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οικονομία του Ιράν συρρικνώθηκε το 2019 κατά 18%. Η τάση για το 2020 είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του ιρανικού ΑΕΠ, ενδεχομένως μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς. Η συρρίκνωση της ιρανικής οικονομίας οφείλεται στο διεθνές εμπάργκο, το οποίο έχει επιβληθεί στη χώρα ως προς τις εξαγωγές υδρογονανθράκων, γενικότερα την εμπορική δραστηριότητα και τη δυνατότητα τραπεζικών συναλλαγών. Είναι απλό, στο Ιράν δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ γνωρίζοντας όλες τις πληροφορίες που καταγράφηκαν παραπάνω προβληματίζονται έντονα από την ανεπίσημη μεν αλλά εξαιρετικά σημαντική ανακοίνωση τόσο ισχυρών παραγόντων στο Ιράν όσο και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου πως θα υπάρξει μία στάση αναμονής των δυνάμεων τους για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Το Ισραήλ διερωτάται δηλαδή για ποιο λόγο προαναγγέλλεται μία πρόθεση μιας άτυπης εκεχειρίας εκ μέρους των σιιτικών ενόπλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Προφανώς, η ανακοίνωση αυτή έχει να κάνει με τη διαπίστωση ότι εντός του 2020 το Ιράν θα έχει αποκτήσει πυρηνική κεφαλή και έως το 2022 βαλλιστικό πύραυλο για να τη μεταφέρει. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε ριζικά τα στρατηγικά δεδομένα σε αυτήν τη γωνιά του κόσμου και θα ανάγκαζε τόσο το Ισραήλ όσο και τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Ρωσία, την Κίνα και το ΝΑΤΟ συνολικά να αναθεωρήσουν όλα τους τα δεδομένα που αφορούν την Εγγύς και Μέση Ανατολή.
Επισημαίνεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ άρχισε το διάγγελμα του σχετικά με την εκτέλεση του υποστρατήγου Σουλεϊμανί με τη φράση «όσο εγώ είμαι πρόεδρος το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνική βόμβα». Η πραγματικότητα φαίνεται πως τρέχει πιο γρήγορα από τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
zougla.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice