Διαφημίσεις

Πάνω από 100 δασικές πυρκαγιές κατακαίνε τον Αρκτικό Κύκλο από τις αρχές του Ιουλίου. Δασικές εκτάσεις στη Σιβηρία, τη Γροιλανδία και την Αλάσκα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να εκπέμπονται τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και τους επιστήμονες να εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής.

Στον Αρκτικό καταγράφθηκε φέτος ο πιο ζεστός Ιούνιος και από τις αρχές Ιουλίου έχουν ξεσπάσει πάνω από 100 πυρκαγιές. Ενδεικτικά, 11 από τις 49 περιοχές στη Ρωσία πλήττονται από δασικές πυρκαγιές.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) και η Υπηρεσία Παρακολούθησης Καιρού και Κλίματος του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα «πρωτοφανείς», ενώ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στο περιβάλλον.

Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές που εντοπίζονται στις περιοχές Irkutsk, Krasnoyarsk και Buryatia της ρωσικής επικράτειας πιστεύεται ότι έχουν προκληθεί από κεραυνούς, ενώ ο καπνός που μεταφέρεται από τους ανέμους, έχει μειώσει σημαντικά την ποιότητα του αέρα στο Novosibirsk, την μεγαλύτερη πόλη της Σιβηρίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την ξηρασία έχουν αυξήσει το μέγεθος και τη διάρκειά τους.

Στη Γροιλανδία, η φωτιά Sisimiut που έπληττε την περιοχή για ημέρες, ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στις 10 Ιουλίου και συνοδεύτηκε από μια ασυνήθιστη ζεστή και ξηρασία μακράς διάρκειας με αποτέλεσμα η τήξη στους πάγους της Γροιλανδίας να ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Στην Αλάσκα, έχουν καταγραφεί 400 πυρκαγιές με τον κλιματολόγο Ρικ Τόμας να εκτιμά ότι η συνολική έκταση που έχει καεί στην περιοχή αυτή την εποχή υπολογίζεται στα 2.06 εκατ. στρέμματα.

Οι πυρκαγιές, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι απλώς αποτέλεσμα της ανάφλεξης της ξηρής βλάστησης. Τέτοιες πυρκαγιές μπορούν να διαρκέσουν ημέρες ή μήνες και να παράγουν σημαντικές ποσότητες αερίων θερμοκηπίου.

Μόνο τον Ιούνιο οι πυρκαγιές στην Αρκτική απελευθέρωσαν 50 μεγατόνους διοξείδιου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, κάτι που ισοδυναμεί με τους ετήσιους ρύπους της Σουηδίας.

Στην μάχη για την κατάσβεση και ο ρωσικός στρατός

«Η κατάσταση με τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στην Σιβηρία είναι δύσκολη και οι προβλέψεις παραμένουν μη ευνοϊκές», δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, από το Κρανογιάρσκ όπου συμμετέχει σε σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την κατάσβεση τους πρέπει να συνεχισθούν, όπως και ότι κύριος στόχος των προσπαθειών αυτών είναι να μην επεκταθούν οι πυρκαγιές σε κατοικημένες περιοχές.

Το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος, αφού διάβασε την εισήγηση του υπουργού Εκτάκτων Αναγκών για την κατάσταση που επικρατεί με τις πυρκαγιές στην Σιβηρία, έδωσε εντολή στο υπουργείο Άμυνας στην κατάσβεση να συμμετάσχει και ο στρατός.

Η κατάσταση με τις πυρκαγιές στην Σιβηρία θα απασχολήσει επίσης την Κρατική Δούμα η οποία σε ειδική συνεδρίαση στην οποία θα συμμετάσχουν οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, θα συζητήσει τα αίτια των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών, τα μέτρα προστασίας που πρέπει να ληφθούν όπως και τις βελτιώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορούν την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας άρχισαν να συμμετέχουν ενεργά στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών στην περιοχή του Κρασνοντάρ, ενώ ελικόπτερο μεταφέρει πυροσβέστες σε διάφορα σημεία για να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών.

Πηγή στις υπηρεσίες παροχής έκτακτης βοήθειας ανέφερε ότι στην κατάσβεση των πυρκαγιών στα δάση της Σιβηρίας και της ρωσικής Άπω Ανατολής συμμετέχουν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη.

«Δύο αμφίβια αεροσκάφη Be-200 συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην περιοχή του Κρασνοντάρ και στην περιοχή της Γιακουτίας, ρίχνοντας τόνους νερού», δήλωσε η πηγή αυτή.

https://twitter.com/Ruptly/status/1155822232461074434

Τις ζώνες στις οποίες πρέπει να γίνεται κατάσβεση σύμφωνα με τους κανόνες του υπουργείου Φυσικών Πόρων τις ορίζουν οι τοπικές αρχές, αλλά δεν είναι όλοι οι αξιωματούχοι που θεωρούν ότι το πρόβλημα των πυρκαγιών στις ζώνες που υπάγονται στην αρμοδιότητά τους είναι σοβαρό. Ο Κυβερνήτης της περιοχής του Κρανσοντάρ, Αλεξάντρ Ους, είχε δηλώσει ότι «συχνά η κατάσβεση των πυρκαγιών δεν έχει νόημα γιατί οι πυρκαγιές συνιστούν ένα σύνηθες φυσικό φαινόμενο».

newsbomb.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek