Kάτι που ανησυχεί (και όχι άδικα) πολλούς, είναι η χρήση των βιομετρικών τεχνολογιών στην καθημερινότητά μας.
Ο John Naughton, είναι ένας από αυτούς και μοιράζεται τους προβληματισμούς του σε σχετικό άρθρο στην πασίγνωστη εφημερίδα Guardian, το οποίο αποδεικνύει ακόμη και στους πιο δύσπιστους, πως δεν μιλάμε για θεωρίες συνωμοσίας αλλά για εφιαλτική πραγματικότητα.
Το άρθρο ξεκινάει αναφέροντας πως στις 18 Ιουλίου, η Επιτροπή Επιλογής της Βουλής των Κοινοτήτων στη Βρετανία αποφάσισε την αξιολόγηση του έργου του επιτρόπου βιομετρίας καθώς και του υπεύθυνου της ρυθμιστικής αρχής για την εγκληματολογία.
Πιστεύω, γράφει ο John, ότι οι περισσότεροι δεν έχουν ακούσει ποτέ για αυτούς τους δύο, πράγμα που είναι λυπητερό γιατί αυτό που κάνουν είναι σημαντικό για να συνεχίσει να υπάρχει η δικαιοσύνη και να προστατεύεται η ελευθερία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο σημερινός επίτροπος βιομετρίας είναι ο καθηγητής Paul Wiles. Ο ρόλος του είναι να αξιολογεί τη διατήρηση και τη χρήση βιομετρικού υλικού από την αστυνομία. Μέχρι πρότινος, ο τομέας αυτός ασχολούνταν κυρίως με δείγματα DNA, αλλά η ψηφιακή τεχνολογία υπόσχεται να αυξήσει σημαντικά το φόρτο εργασίας του.
«Διανύουμε τον έβδομο χρόνο», παρατηρεί η επιτροπή, «αφότου, το ανώτατο δικαστήριο το 2012 έκρινε ότι η αόριστη διατήρηση εικόνων των προσώπων αθώων ανθρώπων, ήταν παράνομη και παρόλα αυτά αυτή συνεχίζεται. Υποτίθεται πως ένα σύστημα θα κρατούσε τις εικόνες για έξι χρόνια και στη συνέχεια θα αναθεωρούνταν ποιες θα έπρεπε να μείνουν και ποιες να διαγραφούν. Έτσι, οι εικόνες των προσώπων, όσων δεν είχαν καταδικαστεί ως τότε, θα έπρεπε να διαγράφονται, πράγμα που όμως. δεν συμβαίνει, τονίζει ο αρθρογράφος.
Συγκεκριμένα, οι φωτογραφίες αθώων ανθρώπων παραμένουν στην εθνική βάση δεδομένων της αστυνομίας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Κυρίως, επειδή αυτές οι εικόνες μπορούν να αποτελέσουν τη βάση λιστών παρακολούθησης σε συνεργασία με «έξυπνη» τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων, εξηγεί.
Πριν από δέκα χρόνια, αυτό δεν θα ήταν τόσο ανησυχητικό. Ωστόσο, η εκρηκτική εξέλιξη της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου, που πλέον λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο και η γοητεία που αυτή ασκεί στις αστυνομικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι μόνο, απειλούν την ιδιωτικότητα των ανθρώπων.
Την ώρα που αστυνομικές δυνάμεις διεξάγουν δοκιμές της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων σε δημόσιους χώρους σε πραγματικό χρόνο, η προαναφερόμενη επιτροπή σχολιάζει πως «οι διατάξεις σχετικές με τη χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπων θέτουν υπό αμφισβήτηση το πόσο νόμιμες είναι οι εν λόγω δοκιμές». Η κυβέρνηση, ωστόσο, φαίνεται να μην συνειδητοποιεί ή να μην παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα, σημειώνει το άρθρο της Guardian.
Η τεχνολογία της αναγνώρισης προσώπων χρησιμοποιείται ευρέως και έχει ουσιαστικά εμπορευματοποιηθεί. Είναι πλέον παντού και είναι η χρήση της είναι σχετικά φθηνή. Οι εταιρίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τη χρησιμοποιούν, όπως κάνουν κι διάφορες οργανώσεις, για τον έλεγχο πρόσβασης σε κτίρια και εγκαταστάσεις ή ακόμη και για να εντοπίζουν πιθανούς κατασκόπους. Επίσης, διάφορα πολυκαταστήματα και επιχειρήσεις κάνουν χρήση της εν λόγω τεχνολογίας ώστε να αναγνωρίζουν τους «μόνιμους» πελάτες τους, τα μέλη τους κτλ.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα, που πρέπει να προβληματίζουν κάθε λογικό άνθρωπο. Το κυρίαρχο εξ αυτών, είναι φυσικά η απειλή της εξάλειψης κάθε ιδιωτικότητας, σημειώνει ο John.
Σαν να μην φθάνει αυτό, όπως η πασίγνωστη εφημερίδα αναφέρει, πως αυτό το «αυταρχικό» εργαλείο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γενική επιτήρηση μιας πόλης ή ακόμη και μιας ολόκληρης χώρας, συμπληρώνουμε εμείς, σε συνδυασμό με δημόσιες κάμερες ασφαλείας.
Το χειρότερο, είναι πως για όλα τα παραπάνω δεν απαιτείται η συγκατάθεση των πολιτών, καθώς όλα λαμβάνουν χώρα για το…«καλό» μας.
Φανταστείτε έναν δημόσιο χώρο γεμάτο με ανθρώπους, ο οποίος παρακολουθείται από κάμερες ασφαλείας που συνδέονται με μια μηχανή αναγνώρισης προσώπου.
Κάθε φορά που η κάμερα εστιάζει σε ένα πρόσωπο, εμφανίζεται σε πραγματικό χρόνο σε μια οθόνη, το όνομά του, η εθνικότητα του, η ηλικία του, εκπαιδευτικά προσόντα, ποινικές καταδίκες (εάν υπάρχουν), ιστορικό απασχόλησης, ποιο πολιτικό κόμμα υποστηρίζει κτλ.
Αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, τονίζει ο John. Συμβαίνει τώρα σε ορισμένα μέρη του κόσμου, κυρίως στην Κίνα. Και είναι ακριβώς αυτό που οδηγεί μερικούς ανθρώπους να είναι υπέρμαχοι ενός τέτοιου συστήματος και άλλους να είναι ενάντια σε αυτό, ζητώντας την οριστική απαγόρευσή του!
Tέλος το άρθρο κλείνει, θυμίζοντας μια δήλωση της Microsoft, για την τεχνολογία αυτή. «Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου εγείρει πολλά θέματα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως η ιδιωτικότητα και η ελευθερία λόγου. Αυτά τα θέματα αυξάνουν της ευθύνη των εταιρειών που δημιουργούν τέτοια προϊόντα. Έτσι όπως το βλέπουμε εμείς, η κυβέρνηση θα πρέπει να επέμβει και να ρυθμίσει την τεχνολογία αυτή, όπως επίσης και να οριστούν αποδεκτές χρήσεις της τεχνολογίας», είχε δηλώσει ο τεχνολογικός κολοσσός.
Βλέπουμε πως με κάθε τρόπο, προετοιμάζεται το έδαφος για τον ερχομό της παγκόσμιας χούντας. Στο υποσυνείδητο όλων των ανθρώπων έχει περάσει το ότι σύντομα θα παρακολουθούνται πλήρως και δεν μπορούν να κάνουν τίποτε για να το αποτρέψουν.
Παράλληλα πολύνεκρες επιθέσεις και τρομοκρατικές δήθεν ενέργειες, θα πείσουν και τους πιο δύσπιστους πως πράγματι πρέπει να παρθούν σκληρότερα μέτρα ασφαλείας, πράγμα που θα οδηγήσει εν τέλει σε ένα απόλυτα αστυνομοκρατούμενο καθεστώς.
Αυτό που συμβαίνει στην Κίνα αυτή τη στιγμή, είναι μια πειραματική δοκιμή, για κάτι πολύ χειρότερο που πρόκειται να εφαρμοστεί παγκόσμια σύμφωνα με το σχέδιο της Νέας Τάξης.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice