Ενας καθηγητής μηχανολογίας, με σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες και μικρή πολιτική εμπειρία επελέγη ως ο νέος πρωθυπουργός της Λιβύης, σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν τόσο τα δυτικά κράτη που βοήθησαν στην ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι, όσο και οι Λίβυοι που θεωρούν ότι πολλές εξέχουσες προσωπικότητες της χώρας έχουν αμαυρωθεί λόγω της σχέσης τους με το προηγούμενο καθεστώς.
Ο Αμπντουραχίμ Ελ Κέιμπ επελέγη από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, κερδίζοντας 26 από τις 51 ψήφους. Εντός δύο εβδομάδων θα πρέπει να διορίσει μια νέα μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τη σύνταξη συντάγματος και την προκήρυξη εκλογών.
«Εγγυόμαστε ότι θα δημιουργήσουμε ένα κράτος που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν επιτρέπει την καταπάτησή τους. Χρειαζόμαστε όμως χρόνο», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός, ο οποίος πλέον ζει στην Τρίπολη.
Ο Ελ Κέιμπ αντικατέστησε τον απερχόμενο μεταβατικό πρωθυπουργό Μαχμούντ Τζιμπρίλ, ο οποίος είχε δεσμευτεί ότι θα παραιτούνταν μετά την πτώση του Καντάφι. Η προηγούμενη μεταβατική κυβέρνηση αποτελούνταν από μια ομάδα βιαστικά επιλεγμένων ακτιβιστών και πρώην αξιωματούχων του καθεστώτος οι οποίοι αυτομόλησαν αφότου ξέσπασε η εξέγερση εναντίον του λίβυου πρώην ηγέτη, τον Φεβρουάριο. Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο είχε διορίσει ένα «Εκτελεστικό Γραφείο», το οποίο λειτουργούσε ως ντε φάκτο υπουργικό συμβούλιο, είχε δηλώσει όμως ότι μετά τον πόλεμο μια πιο προσεκτικά επιλεγμένη κυβέρνηση θα αναλάμβανε να επιβλέψει την οκτάμηνη μεταβατική περίοδο.
Ο Ελ Κέιμπ, μέλος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου εμφανίζεται να μην έχει τα «μειονεκτήματα» του Τζιμπρίλ, ο οποίος είχε διατελέσει οικονομικός σύμβουλος του προηγούμενου καθεστώτος, καθώς εμφανίζεται να μην έχει δεσμούς με την οικογένεια Καντάφι και έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Αλ Χαρίζι, επίσης μέλος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, αντίθετα με τον Τζιμπρίλ, ο Ελ Κέιμπ πέρασε τον πόλεμο στη Λιβύη και «γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει. Είναι εδώ αρκετό καιρό για να ξέρει τι χρειάζεται να βελτιωθεί, σε αντίθεση με τον Τζιμπρίλ ο οποίος έρχεται στη Λιβύη μόνο ως επισκέπτης και ποτέ δεν μένει για πολύ» είπε, αναφερόμενος στα μακρόχρονα ταξίδια που έκανε ο πρώην μεταβατικός πρωθυπουργός στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της εξέγερσης με σκοπό να συναντάει ξένους ηγέτες και να προσπαθεί να κερδίζει την υποστήριξη των ξένων ηγετών.
Παράλληλα, όπως όλα δείχνουν, ο Ελ Κέιμπ και με το πιο δυτικό πρόσωπο και τη μάλλον μετριοπαθή του στάση ενδέχεται να τύχει της αποδοχής της Δύσης, σε μια περίοδο που η λιβυκή επανάσταση έχει χάσει σε σημαντικό βαθμό την αίγλη της εξαιτίας των αναφορών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σημειώθηκαν από τους αντάρτες και των αποτρόπαιων βιντεοσκοπημένων τελευταίων στιγμών του Καντάφι μετά τη σύλληψή του.
πηγη
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice