Τα συζήτησαν, τα συμφώνησαν και προχωρούν ακάθεκτοι!
Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου
Όπως είχε προαναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρά τις πολυάριθμες αντιδράσεις από δεκάδες δικαστικούς, νομικούς και καθηγητές, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αλλαγή της ηγεσίας της δικαιοσύνης.
Θυμίζουμε πως είχε δηλώσει εχθές το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, πως «αυτή την στιγμή υπάρχει κυβέρνηση που διατηρεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων της», όταν ρωτήθηκε για το αν θα προχωρήσει στον διορισμό της νέας ηγεσίας της δικαιοσύνης.
Πριν λίγες ώρες, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, ανέφερε στον ίδιο τόνο πως: «είμαστε κυβέρνηση και θα ασκήσουμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα».
Εχθές το βράδυ, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε το «πράσινο φως» για τις επικείμενες προαγωγές.
Μάλιστα, επισημάνθηκε πως νομικά η κυβέρνηση είναι κατοχυρωμένη στο να διορίσει την νέα ανώτατη ηγεσία της δικαιοσύνης, και αυτό στο οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή, είναι η πολιτική διαχείριση του θέματος αφού ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έχουν εκφράσει έντονες αντιδράσεις από όταν το θέμα ήρθε στο προσκήνιο.
Το πρόβλημα του ΠτΔ
Στην «μαραθώνια» κομματική σύσκεψη, αναζητήθηκε επίσης τρόπος, για το πως οι διορισμοί δεν θα «μπλοκάρουν» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα για την κυβέρνηση αφού, η ημερομηνία που θα κενωθούν οι θέσεις στην ηγεσία του Αρείου Πάγου, είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα, η 30η Ιουνίου.
Αν η κυβέρνηση προχωρήσει στους διορισμούς, παρά το γεγονός ότι η θητεία της ηγεσίας της δικαιοσύνης λήγει στις 30 Ιουνίου, μία μόλις εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές, αυτοί δεν μπορούν με κανένα τρόπο, συνταγματικό, θεσμικό η πολιτικό να ακυρωθούν.
Μόνον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που καλείται να εκδώσει σχετικό προεδρικό διάταγμα, μπορεί κατά το σύνταγμα, να αρνηθεί την υπογραφή του. Ως εκ τούτου, η Προεδρία της Δημοκρατίας θα καθορίσει και τώρα τι τελικά θα γίνει, αν η κυβέρνηση προχωρήσει, όπως λέει, στις επιλογές της ηγεσίας της δικαιοσύνης.
Η λύση στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση, είναι να γίνουν οι διορισμοί και να υπογράψει ο Προκόπης Παυλόπουλος τα σχετικά Προεδρικά διατάγματα των διορισμών, ΜΕΤΑ την 30η Ιουνίου, που είναι η ημέρα συνταξιοδότησης της τωρινής ανωτάτης ηγεσίας της δικαιοσύνης.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι σφοδρές αντιδράσεις από νομικούς, καθηγητές, δικαστικούς αλλά και την αντιπολίτευση.
Ο έγκριτος συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης δήλωσε στην «Καθημερινή»:
«Σχετικά με το ενδεχόμενο, η κυβέρνηση να προβεί σε επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων, λίγες μόνο ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η απόφασή της αυτή εάν συντελεστεί, αποτελεί προφανή καταδολίευση του πνεύματος και του γράμματος του Συντάγματος.
Τούτο διότι, μια κυβέρνηση που έχει εξαγγείλει τη διενέργεια εκλογών με τη διάλυση της Βουλής, ουσιαστικά τελεί υπό παραίτηση διότι έχει απολέσει, όπως το συνομολογεί, την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος.
Μπορεί η χώρα να μην μπήκε επίσημα στην προεκλογική περίοδο, ουσιαστικά όμως αυτή έχει αρχίσει. Εχει χάσει δηλαδή η κυβέρνηση, τη δημοκρατική και συνταγματική της νομιμοποίηση να παίρνει αποφάσεις που δεν είναι τρέχουσας φύσεως, ούτε έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Τέτοια προκλητική περιφρόνηση του Συντάγματος σπάνια συναντά κανείς στα κοινοβουλευτικά μας ήθη», υποστήριξε.
Ο καθηγητής της Νομικής και πρώην υπουργός, Μιχάλης Σταθόπουλος, μιλώντας και αυτός στην Καθημερινή, δήλωσε:
«Τυπικά δεν απαγορεύεται κάτι τέτοιο από το Σύνταγμα», αλλά μια τέτοια κίνηση θα ήταν προφανώς αντιδεοντολογική». Ο ίδιος θεωρεί ότι με δεδομένη την πρόθεση του πρωθυπουργού να προκηρύξει τις επόμενες ημέρες πρόωρες εκλογές, η κυβέρνησή του δεν διαθέτει πλέον την πολιτική νομιμοποίηση να λάβει μια τόσο σοβαρή απόφαση».
«Δεν γίνεται μια κυβέρνηση που είναι σε αποδρομή και προκηρύσσει εκλογές να αποφασίζει για το θέμα», δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη.
«Είναι παράδοξο η κυβέρνηση να καθυστερεί τις εκλογές έστω και μία εβδομάδα, μόνο και μόνο για να μπορέσει να αλλάξει την ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Προφανώς έχει ερμηνεύσει με λάθος τρόπο το μήνυμα, που του έστειλε η κοινωνία στις εκλογές», τόνισε επίσης στο σταθμό μας ο Φίλιππος Σαχινίδης, μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ.
«Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την τυπική αρμοδιότητα να προχωρήσει στο διορισμό νέας ηγεσίας στον Άρειο Πάγο από τη στιγμή που δεν αντιπροσωπεύει το εκλογικό σώμα και υπάρχει ανάγκη διάλυσης της Βουλής, όπως την έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός», δηλώνει σε συνέντευξή του στον Σκάι ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Παρά τις πολυάριθμες αντιδράσεις, δείγμα των οποίων διαβάσατε παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει στις εν λόγω αλλαγές, τη στιγμή που υψηλόβαθμα στελέχη του, προειδοποιούν πως μια τέτοια ενέργεια μπορεί να βλάψει τα ποσοστά του κόμματος, εν όψει των κρίσιμων εθνικών εκλογών.
el.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Παλιότερα έκανα τη βλακεία και τους ψήφισα κι εγώ! Τα λάθη γίνονται μια φορά όμως. Είχα βγάλει κάρτα μέλους στο σύριζα και πήγα την ακύρωσα τώρα. Θα είναι ντροπή μας ως Έλληνες αν βάλουμε ξανά στη βουλή τους συριζαίους, έστω κι ως δεύτερο ή τρίτο κόμμα. Πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουν να παίρνουν τους βουλευτικούς μισθούς. Το 2019 είναι το έτος που ο Τσίπρας βγαίνει εκτός βουλής. Οραματιστείτε το και κάντε το πραγματικότητα! Όλοι μαζί μπορούμε τα ποσοστά του σύριζα να τα μεταφέρουμε σε άλλα κόμματα, ο σύριζα να μεταφερθεί στα λοιπά κόμματα και μόλις τελειώσει η καταμέτρηση των ψήφων να χτυπάμε το νταούλι μας κι ο Αλέξης να χορεύει στο κελί 33.
Δημοσιουπαληλακος, λαμογιο;;;;