Έναν μήνα περίπου πριν τις εκλογές ο Τούρκος πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση – βασικός λόγος η οικονομική κατάσταση στη χώρα του, γράφει η Deutsche Welle στην ιστοσελίδα της.
Και σημειώνει: Ναι μεν η Τουρκία εμφάνισε πέρυσι ρυθμό ανάπτυξης 7,4%, ωστόσο πολλοί οικονομολόγοι αμφιβάλλουν ότι τα συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.
Ακόμη κι αν θεωρήσει κανείς αξιόπιστα τα επίσημα στοιχεία, τα προβλήματα είναι εξόφθαλμα. Η ανεργία είναι υψηλή -κυρίως σε άτομα νεαρής ηλικίας. «Ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης στηρίζεται στην εσωτερική κατανάλωση», επισημαίνει ο Ερντάλ Γιαλτσίν, καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στην Ανώτατη Σχολή της Κωνσταντίας (HTWG).
Ο καθηγητής κάνει ακόμη λόγο για μεγάλα κατασκευαστικά έργα του κράτους, αλλά και δαπάνες επιχειρήσεων και νοικοκυριών που στηρίζονται σε δάνεια. Την ίδια ώρα η τουρκική λίρα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση – σοβαρότατο πρόβλημα για μια χώρα που εισάγει περισσότερα από όσα εξάγει. Ο ρυθμός του πληθωρισμού κυμαίνεται αυτό το διάστημα στα επίπεδα του 11% -υπερδιπλάσιο ποσοστό από τον στόχο που θέτει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.
Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα θα έπρεπε σε αυτή την περίπτωση να αυξήσει τα επιτόκια προκειμένου να συγκρατήσει την πτώση της λίρας. «Η Τουρκία χρειάζεται εξωτερικά κεφάλαια για να διατηρήσει τη βασισμένη στην κατανάλωση ανάπτυξη», εξηγεί ο Ερντάλ Γιαλτσίν και υπογραμμίζει ότι «η εμπιστοσύνη των επενδυτών χάνεται ολοένα και περισσότερο. Πρόκειται για μια ωρολογιακή βόμβα».
Σύμφωνα με την Deutsche Welle: Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πιέζει την Κεντρική Τράπεζα να μειώσει κι άλλο τα επιτόκια. Τα υψηλά επιτόκια είναι «η πηγή κάθε κακού», σχολίασε ο Τούρκος πρόεδρος την περασμένη Παρασκευή. Αυτή την εβδομάδα προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, δηλώνοντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg ότι προτίθεται να θέσει υπό αυστηρότερο έλεγχο την Κεντρική Τράπεζα εφόσον επικρατήσει στις εκλογές.
Σε αυτήν την περίπτωση ο Τούρκος πρόεδρος θέτει ένα νευραλγικό ζήτημα για χρεωμένες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που βεβαίως αντιτίθενται σε αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, απέναντι στις χρηματαγορές στέλνει με αυτόν τον τρόπο καταστροφικά μηνύματα. Η αξία της λίρας υποχωρεί ακόμη περισσότερο. Αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση κυρίως τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, δεδομένου ότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν δάνεια σε ξένα νομίσματα.
Η πτώση της λίρας καθιστά αυτά τα δάνεια ακόμη ακριβότερα, φέρνοντας πολλές επιχειρήσεις κοντά σε αδυναμία πληρωμών. Η Deutsche Welle σημειώνει: Οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων έχουν εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Που σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να χορηγήσουν δάνεια στην Τουρκία με τους προνομιακούς όρους του παρελθόντος.
Το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι πολίτες δεν έχουν μεγάλα περιθώρια δράσης. Ειδικά σε ένα διάστημα που εξαρτώνται τόσο πολύ από προσιτά δάνεια, απειλούνται με κεφαλαιακή ξηρασία. Ο Τούρκος πρόεδρος αντιδρά εκτοξεύοντας απειλές εναντίον «του λόμπι των επιτοκίων» και των «εχθρών της Τουρκίας κάτω από τον μανδύα οίκων αξιολόγησης». Τέτοιες μετωπικές επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν χωρίς τον φόβο παράπλευρων απωλειών δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.
Ωστόσο, «αυτή τη φορά μπορεί να γίνει πραγματική ζημιά», σχολιάζει ο οικονομολόγος Ερντάλ Γιαλτσίν. «Θα υπάρξουν χρεοκοπίες σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά διότι η άσκηση πολιτικής βασισμένης σε ανάληψη χρεών δεν μπορεί να λειτουργήσει σε διαρκή βάση», τονίζει.
crashonline.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Τα οικονομικής φύσεως θέματα είναι Συβ(φυ)ιλικά θα έλεγα. Πριν καναδυό χρόνια , όταν κάποιοι εδώ στα Κατοχικά σχολίαζαν πως οι Μογγόλοι έχουν κάκαλα και πως έσφιξαν ζωνάρια και κώλους, για να βγουν από το λάκκο του ΔΝΤ στον οποίο είχαν πέσει πριν από χρόνια, εγώ σχολίασα πως τα αμερικανά τους διέγραψαν το χρέος επειδή οι Μογγόλοι διαπραγματεύτηκαν (και σωστά έπραξαν) τη βάση του Ιντσιρλίκ, την ώρα που τα αμερικανά είχαν κωλοσφίξιμο μιας και βιάζονταν να φάνε τον Σαντάμ. Ο καιρός όμως έχει γυρίσματα και τώρα που εξωπετιούνται οι Αμερικάνοι από τη βάση του Ιντσιρλίκ, τώρα έμπαινε ξανά ΔΝΤ με φόρα! Για να μην ξεχνάμε και ποιος κάνει κουμάντο…
καλο το σεναριο περι ιντσιρλικ αλλα μισο γιατι αλλο το να εισαι βαση υποστηριξης του ισραηλ , οπως ηταν επι κεμαλιστων και αλλο ανταγωνιστης του ισραηλ οπως επιδιωκει ο γενιτσαρος ποντιος ονειρευομενος την επανιδρυση της οθωμανικης αυτοκρατοριας , σεναριο που ερχεται σε συγκρουση με τα σχεδια της επεκτασης ου ισραηλ στην περιοχη(μεχρι τον ευφρατη, δηλ κουρισταν κλπ κλπ) και συνεπως σε συγκρουση και με τους τοκογλυφους του λονδινου που εχουν την οικονομικη τραπεζικη δυμανηκαι φυσικα με τις δουλαρες τους αμερικανους που χρωστουν 21 τρις και δεν μπορον να συμαζεψουν τον κωλο τους (οχι να απειλησουν κιολας).ολα τ΄αλλα ειναι καπνος που λιγο επηρεαζουν την ουσια της πραγματικης αιτιας αυτης της συγκρουσης-οχι θα αφηναν τον χλεμιτζουρα να γινει αφεντικο επειδη συνεργαστικαν μαζι του πριν ενα αιωνα να εξαφανισουν αλλο κοινο ανταγωνιστη τους…………….
ο ψευτοχαλιφης δεν ειναι μονος εχει φροντισει [πριν μηλησει για οθωμανικη αυτοκρατορια] να φερει ολα τα μουσουλμανια της μεσης ανατολης κατω απο την
ομπλρελα [και καλα] της μαμας τουρκιας δημουργωντας μια αξιολογη συμαχικοτητα που του επιτρεπει να λεει [στο ΝΑΤΟ] οτι θα κανει και θα ρανει
εχει βεβαια τα ατου του αλλα το [εστω και αδυναμο]ΝΑΤΟ δεν θα κατσει να παραδωθει με κατω τα χερια θα τα σηκωσει εναντιων του και οτι βγει
με αυτα τα δεδομενα πολοι αναλυτες θα σπευσουν να προδικασουν [δεδομενη την δυναμη του ΝΑΤΟ] καταστασεις αλλα απλα [και μαλλον το ξερουν] δεν θα γινει οτι λενε και γραφουν κατι [με καποια λογικη πλην “σαθρη”βαση] για να περνουν μεροκαματο επιβιωσης….