Πωλητήριο για τη νησίδα Πάτροκλος κοντά στο Σούνιο με την αγγελία πώλησής του να βάζει ως τιμή εκκίνησης τα 150 εκατ. ευρώ.
Στο παρελθόν ενδιαφέρον για το 2.800 στρεμμάτων νησάκι, είχαν εκδηλώσει μεταξύ άλλων, μια ισραηλινή εταιρεία, η Ντονατέλα Βερσάτσε και, τελευταία, επενδυτικό fund από το εμιράτο του Ντουμπάι. Στόχος όλων των προαναφερόμενων υποψήφιων επενδυτών ήταν η ανάπτυξη πολυτελούς ξενοδοχείου, θεματικού πάρκου, spa, γηπέδου γκολφ μέχρι και καζίνο. Οι τίτλοι ιδιοκτησίας του νησιού ανήκουν στην οικογένεια Γιατράκου, ενώ πολλές επενδυτικές κινήσεις που επιχειρήθηκαν έχουν μπλοκαριστεί στο παρελθόν, λόγω της ανακήρυξης ενός μέρους του νησιού σε αρχαιολογική περιοχή.
Η αγγελία για το πωλητήριο του νησιού αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα privateislandsonline.com και μεταξύ άλλων αναφέρονται τα 5.050 ελαιόδεντρα καθώς και οι 150… κατσίκες που βρίσκονται στο νησί. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πολύ μικρή απόστασή του από το διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος (25 χλμ.) και από το λιμάνι του Λαυρίου, καθώς και στο γεγονός ότι μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.
Το mega-project των Ισραηλινών
Το πρώτο γνωστό επενδυτικό σχέδιο που αναπτύχθηκε ήταν από τον Ισραηλινό επιχειρηματία Νταβίντ Απέλ, το 1998. Ο συγκεκριμένος μεγαλοεπιχειρηματίας πρότεινε να αγοράσει το νησί έναντι 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στην υπόθεση είχε εμπλακεί και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν.
Το επόμενο πρότζεκτ, αξίας 2,5 δισ. ευρώ, προτάθηκε το 2004. Αν και ο προϋπολογισμός ήταν μικρός, περιελάμβανε πολυτελή ξενοδοχεία, spa μεγάλης εταιρείας, αρχαίο θέατρο 16 χιλιάδων θεατών, γκολφ και θεματικό πάρκο. Για την πρόσβαση θα κατασκευάζονταν δύο λιμενοβραχίονες μήκους 500 μέτρων και ένα υποθαλάσσιο τούνελ, για τα αυτοκίνητα.
Αν και έφτασαν μέχρι τις υπογραφές και συμφώνησαν στο ποσό ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, το πρότζεκτ δεν προχώρησε, καθώς δεν κατάφεραν να αποχαρακτηριστεί η βραχονησίδα ως αρχαιολογική περιοχή.
Το ξενοδοχείο 6 αστέρων της Versace
Πριν μερικά χρόνια, το 2008, ο γνωστός Λιβανέζος επιχειρηματίας Αντουάν Μααλούφ Antoine κατέφτασε έχοντας στη βαλίτσα του 15 δισ. ευρώ σε εγγυητικές επιστολές από τράπεζες του εξωτερικού και την υπογραφή της Donatella Versace, σε μια συμφωνία για την οικοδόμηση ενός ξενοδοχείου 6 αστέρων.
Το σχέδιό του, όπως αποκαλύφθηκε σε δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού BusinessWeek, προέβλεπε την αγορά έναντι 120 εκατ. ευρώ του νησιού Πάτροκλος. Με τα υπόλοιπα θα κατασκευαζόταν εκεί θεματικό πάρκο στα πρότυπα του Λας Βέγκας, που θα φιλοξενούσε έως 50.000 επισκέπτες και θα απασχολούσε έως 8.000 άτομα.
Που σκάλωσε το έργο; Στο «λόγο» του ελληνικού κράτους, αφού όταν ο Λιβανέζος επιχειρηματίας ζήτησε γραπτή την υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα βοηθήσει το έργο, πήρε απλώς τη διαβεβαίωση ότι ο λόγος του ελληνικού κράτους αποτελεί… εγγύηση.
Γιατί σκοντάφτει η πώληση
Κλασσικό πρόβλημα για τις επενδύσεις στην Ελλάδα είναι η γραφειοκρατία. Έτσι οι υποψήφιοι επενδυτές πέρα από τις συνηθισμένες διαδικασίες -που απαιτούν εγκρίσεις από πέντε διαφορετικά υπουργεία- πρέπει να ξεπεράσουν το εμπόδιο της Αρχαιολογίας.
Η περίπτωση του Πατρόκλου είναι βέβαια δύσκολη, καθώς στο νησί διασώζονται τα ερείπια ενός κτίσματος περίπου 40 τ.μ., που πιστεύεται ότι χρονολογείται από τους ελληνιστικούς χρόνους, όταν ο ναύαρχος του Πτολεμαίου Πάτροκλος αγκυροβόλησε εκεί. Έτσι η συγκατάθεση της Αρχαιολογίας φαντάζει όνειρο απατηλό…
Παίρνουν σειρά 13 νησιά
Με τιμές πώλησης που ξεκινούν από 1,5 εκατ. ευρώ και φτάνουν σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, μεγάλος αριθμός ιδιωτικών ελληνικών νησιών βγαίνει στο σφυρί μέσω διεθνών ιστοσελίδων.
Μεγάλο χαρτοφυλάκιο πώλησης ελληνικών νησιών διαθέτει η καναδέζικη εταιρεία Private Islands Inc., η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η αγορά ελληνικών νησιών είναι ιδιαίτερα σημαντική, με τιμές σχετικά προσιτές, που δεν ξεπερνούν εκείνες για ένα σαλέ στο δημοφιλές χειμερινό θέρετρο Άσπεν των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, πωλούνται:
- η Καρδιώτισσα (κοντά στη Φολέγανδρο) έναντι 6,5 εκατ. ευρώ,
- η Ναυσικά έναντι 6,9 εκατ. ευρώ,
- το St Thomas έναντι 12 εκατ. ευρώ,
- το St Athanasios έναντι 1,5 εκατ. ευρώ,
- το Λιχνάρι Πενινσούλα έναντι 3 εκατ. ευρώ,
- η Μικρή Αμοργός έναντι 6,1 εκατ. ευρώ,
- το Μόντι έναντι 1,5 εκατ. δολ.
- το Βούβαλος, το Τραγονήσι, το St Johns και 3 ανώνυμα ελληνικά νησιά, για τα οποία δεν γίνεται γνωστή η τιμή πώλησής τους.
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice