Ο Paya ήταν συνεπιβάτης σε ένα αυτοκίνητο που πήγαινε από την πατρίδα του την Αβάνα στην πόλη Μπαγιάμο όταν…
ξέφυγε από το δρόμο και χτύπησε σε ένα δέντρο. Τα ελεγχόμενα από τον Κάστρο κρατικά μέσα ενημέρωσης, δήλωσαν ότι ο οδηγός είχε χάσει τον έλεγχο. Ο γιος του Paya, Όσβαλντ Τζ και κόρη του Ρόζα, στηριζόμενοι σε αυτόπτες μάρτυρες, είπαν ότι πιστεύουν ότι το αυτοκίνητο εμβολίστηκε και αναγκάστηκε να βγει έξω από το δρόμο από ένα άλλο όχημα το οποίο εξαφανίστηκε.
«Υπήρχε ένα αυτοκίνητο που προσπαθούσε να τους βγάλει από το δρόμο, και να συντριβούν μέσα στο αυτοκίνητό τους. Έτσι, πιστεύουμε ότι δεν είναι τυχαίο», είπε η Ρόζα.” Ήθελαν να κάνουν ζημιά και κατέληξαν να σκοτώσουν τον πατέρα μου. (Ο πατέρας μου) ήθελε απλώς οι Κουβανοί να έχουν τα δικαιώματά τους. Αυτό είναι το μόνο που θέλησε πάντα. “Ένας συνεργάτης αντιφρονούντας, ο Harold Cepero, 31 ετών, επίσης σκοτώθηκε και άλλοι δύο στο αυτοκίνητο, ένας Σουηδός και ένας Ισπανός πολιτικός, και οι δύο 27 ετών, τραυματίστηκαν, στο La Gavina, έξω από Μπαγιάμο στην επαρχία Γκράνμα της Κούβας. Ο Ισπανός, Angel Carromero, πιστεύεται ότι οδηγούσε το ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο.
Παρακάτω σχετικό άρθρο του Νίκου Χιδίρογλου, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘Ελεύθερη Ώρα’, 30/7//2012
Τόσος “σοσιαλισμός” και τόση “πρόοδος’ δεν αντέχονται..
Στην Κούβα, οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης χάνουν τη ζωή τους τώρα σε περίεργα “τροχαία”. Ο θάνατος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Οσβάλντο Πάγια, σε ηλικία 60 ετών, αλλά και του συνεργάτη του Χάρονλτ Κεπέρο, όπως και ο τραυματισμός δύο φίλων τους, ενός Ισπανού και ενός Σουηδού, προκάλεσε κύμα διεθνών αντιδράσεων. Όχι φυσικά από τη Διεθνή Αμνηστία, ή άλλες ΜΚΟ της Νέας Τάξης, οι οποίες “δεν ενδιαφέρονται” και πολύ για τα τεκταινόμενα στην Κούβα, ή στη Βόρεια Κορέα ή όπου αλλού οι κομμουνιστές έχουν εγκαθιδρύσει τη “δημοκρατία” τους. Στη Χιλή, στο Μεξικό, στις ΗΠΑ και στην Ισπανία, πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν τη συγκρότηση μιας διεθνούς επιτροπής που θα εξετάσει τις συνθήκες του θανάτου (δολοφονίας, όπως λένε οι Κουβανοί αντικαθεστωτικοί) των δύο ακτιβιστών. Στη Χιλή (ο Χριστιανοδημοκράτης γερουσιαστής Πατρίτσιο Ουόκερ, χαλάει τον κόσμο), στο Μεξικό (στο Κογκρέσο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κουβανού αγωνιστή της ελευθερίας), στις ΗΠΑ και στην Ισπανία, οι φωνές κατά του απάνθρωπου καθεστώτος του Φιντέλ Κάστρο, αυξάνονται.
Ο Οζβάλντο Πάγια, ήταν ρωμαιοκαθολικός στο θρήσκευμα, όπως πολλοί συμπατριώτες του και μηχανικός στο επάγγελμα.
Ήταν ο ηγέτης του ‘Movimiento Christiano Liberacion’, (Χριστιανικό Κίνημα Απελευθέρωσης) και η “ψυχή” του γνωστού στη Δύση ως “Varela Project”, μιας προσπάθειας συλλογής υπογραφών υπέρ της πραγματοποίησης ενός δημοψηφίσματος στην Κούβα, για την ελευθερία της έκφρασης και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι “δημοκράτες” της Αβάνας, στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60, τον έκλεισαν σε “στρατόπεδο εργασίας” (ήταν ηλικίας μόλις 17 ετών). Είχε λάβει το βραβείο Ζαχάροφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την ΕΕ, ενώ είχε προταθεί δις για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, από τον πρώην Πρόεδρο της Τσεχίας, Βάκλαβ Χάβελ. Πριν προλάβουν οι κομμουνιστές να τον “διασύρουν” ως “αντεπαναστάτη” και ‘ενεργούμενο της CIA’, αυτός αποκήρυξε το εμπάργκο της Ουάσιγκτον και την όποια αμερικανική” βοήθεια, δυσχεραίνοντας κατά πολύ το έργο της απόπειρας σπίλωσής του.
Και κατάφερε και μάζεψε αρχικά 11.020 υπογραφές σε πρώτη φάση και 14.000.000 σε δεύτερη. Το 2003, είδε πολλούς συνεργάτες του να συλλαμβάνονται από το “προοδευτικό” καθεστώς της Αβάνας. Κι όμως άντεξε στις πιέσεις και συνέχισε απτόητος να επικρίνει το ολοκληρωτικό καθεστώς της πατρίδας του. Ο Θεός να σε αναπαύσει Οσβάλντο Πάγια.
Οι Κουβανοί και όλοι όσοι στην παγκοσμίως αγωνίζονται για την ελευθερία, δεν θα σε ξεχάσουν.
….Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.
Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή