Περίπου 60 από τις 32.300 ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον που αποκάλυψε το Wikileaks προ μηνών και αποτελούν ένα από τα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ, αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στην Κύπρο. Αφορούν ενέργειες της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σε σχέση με την Κύπρο, είτε ενημέρωση. Όλα τα σχετικά με την Κύπρο ηλεκτρονικά μηνύματα από τον κεντρικό υπολογιστή ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον ανάγονται στην περίοδο 2009-2011.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ηλεκτρονικό μήνυμα του συμβούλου της Χίλαρι Κλίντον στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέικοπ Σάλιβαν, με τον τίτλο «Κύπρος και Noble Energy», ημερομηνίας 4 Οκτωβρίου 2011. Σύμφωνα με το μήνυμα, προτείνεται στη Χίλαρι Κλίντον κάποια ενέργεια σε σχέση με την παρουσία τουρκικών πολεμικών σκαφών κατά τη διάρκεια της γεώτρησης της Noble.
Συγκεκριμένα, ζητείται έντονη παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προς τον Νταβούτογλου, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ΗΠΑ ζητούν να επιστρέψουν πίσω τα πολεμικά πλοία που βρίσκονται στα ύδατα της Κύπρου και παρενοχλούν τους Αμερικανούς που εργάζονται για την εταιρεία ενέργειας Noble Energy.
Ζητείται από την κα Κλίντον να «καταστήσει σαφές ότι η ασφάλεια Αμερικανών πολιτών βρίσκεται σε κίνδυνο». Ο σύμβουλος της υπουργού Εξωτερικών ζητά την άποψή της κατά πόσο κρίνει ορθές τις προτεινόμενες ενέργειες. «Φαίνεται πως η κυπριακή κρίση δεν έχει κοπάσει. Τουρκικά πλοία εξακολουθούν να επιχειρούν εντός κυπριακών υδάτων και να διεξάγουν παράνομες στρατιωτικές ασκήσεις περίπου 60 χιλιόμετρα από την εξέδρα γεωτρήσεων της Noble Energy», εξηγεί ο σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην υπουργό και νυν υποψήφια πρόεδρο των ΗΠΑ.
Σε άλλο ηλεκτρονικό μήνυμα, ημερομηνίας 9 Ιουνίου 2009, ενημερώνεται η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ότι η «Διάσκεψη Αναθεώρησης της Συνθήκης Ανοικτών Ουρανών» ήταν μεν επιτυχημένη, ωστόσο το τελικό έγγραφο δεν υπογράφτηκε, επειδή δεν υπήρξε συναίνεση. Την τελευταία στιγμή, εξηγούν στη Χίλαρι Κλίντον, η Τουρκία έθεσε αιτήματα που αφορούσαν την Κύπρο, τα οποία μπλόκαραν τη συναίνεση. Οι Ιαν Κέλι και Νταϊάνα Μάρβιν, αναζητούσαν συμβιβαστική φόρμουλα αποδεκτή από «Τούρκους και Έλληνες» ώστε να υπάρξει κατάληξη.
Σε e-mail της Χίλαρι Κλίντον προς τη Χούμα Αβεντίν, διευθύντρια του Γραφείου της Υπουργού, αναφέρεται, μεταξύ άλλων διεθνών θεμάτων που παρακολουθούνταν, γίνονταν ενέργειες και για το θέμα της Κύπρου, σε σχέση με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Συγκεκριμένα η νυν υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει τον Μάιο του 2009 ότι μεταξύ των προωθούμενων πολιτικών περιλαμβάνεται και η «εξάλειψη των εμποδίων που στέκονται στον δρόμο μας για την επίτευξη των στόχων μας», όπως η επίλυση του Κυπριακού ώστε, «η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ».
Σε άλλο ηλεκτρονικό μήνυμα, από αυτά που αποκαλύπτει το Wikileaks, ημερομηνίας 7 Αυγούστου 2011, ο ίδιος σύμβουλος μεταξύ άλλων αναφέρεται και σε θέμα εξειδίκευσης διαμεσολαβητών, όπως ο Κεν Φέιμπεργκ, «ο οποίος θα μπορούσε να αποσπαστεί στη μονάδα για να εργαστεί για θέματα όπως η Κύπρος».
Επίσης, μεταξύ άλλων φαίνεται να ζητήθηκε ενημέρωση από τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών σε σχέση με τη γνωστή υπόθεση της σύλληψης του νεαρού Λιβάνιου με τις μεγάλες ποσότητες αμμωνίας και τους φόβους για προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας.
Εξάλλου, ενημερώνεται μεταξύ άλλων η κα Κλίντον για τις συζητήσεις μεταξύ ηγετών της Ε.Ε. σχετικά με ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Τόνι Μπλερ για την προεδρία της Ε.Ε. Σε ένα από τα μηνύματα αναφέρεται ότι ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου, Δημήτρης Χριστόφιας, είχε πει πως η Κύπρος θα περιμένει να διαμορφωθεί το τοπίο, επειδή είναι μικρή χώρα και ως τέτοια είναι καλύτερα να είναι συναινετική. «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»
hellasforce.com
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice