Διαφημίσεις

polemo

ΚΥΣΕΑ: Συζήτηση για τη μορφή εμπλοκής ελληνικών δυνάμεων στον πόλεμο κατά τζιχαντιστών

Του Χρήστου Καπούτση

Η πορεία των Εθνικών θεμάτων σε συνάρτηση με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή μας, συζητήθηκαν εκτενώς στη Συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής πολιτικής (ΚΥΣΕΑ), που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Είναι η πρώτη φορά, από την ανάληψη της κυβερνητικής Εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, που το ΚΥΣΕΑ συνεδριάζει σε πλήρη σύνθεση και αναλύει διεξοδικά τις εξελίξεις σε Τουρκία, Βαλκάνια, Συρία και Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Σε αυτή την πολύωρη συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ προσδιόρισε τις βασικές παραμέτρους της Εθνικής Στρατηγικής της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ (13-10 -2015), μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και τα εξής:

1.Η Στρατηγική της Χώρας σε μια σειρά από εθνικά ζητήματα, όπως Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό.
2.Το προσφυγικό και μεταναστευτικό, που αξιολογήθηκαν ως μείζονα Εθνικά προβλήματα.
3.Οι επιπτώσεις από τις περιφερειακές συγκρούσεις στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, στην πορεία των Εθνικών θεμάτων.
4. Οι αναγκαίες διπλωματικές πρωτοβουλίες, που θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα, ώστε να ενισχύσουν την Διεθνή παρουσία της Ελλάδας. Μεταξύ αυτών και οι διακρατικές συμμαχίες στον ενεργειακό τομέα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
5. Η επιτάχυνση των διαδικασιών για τον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών συμπεριλαμβανομένης και της ΑΟΖ με την Κύπρο και την Αίγυπτο.
6. Η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Ειδικότερα, η ελληνική συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Τζιχαντιστών του ISIS, που γίνονται υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και με τη συμμετοχή πολλών ευρωπαϊκών και Αραβικών κρατών. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ η συμμετοχή του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος ΠΑΤΡΙΟΤ, στη δημιουργία αντιαεροπορικής ομπρέλας που περιλαμβάνει την νοτιοανατολική πτέρυγα του της Ατλαντικής Συμμαχίας. Επίσης, η συμμετοχή της χώρας μας με ένα υποβρύχιο και ένα ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης , στη Ναυτική Δύναμη που συγκροτείται από την Ε.Ε. Αυτή η Ευρωπαϊκή Ναυτική δύναμη , θα περιπολεί τη Μεσόγειο. Στόχος της η εξάρθρωση του παράνομου δικτύου των διακινητών προσφύγων και μεταναστών, από τις ακτές της Β. Αφρικής, προς τα Μεσογειακά κράτη της Ε.Ε.

Η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, αξιολογήθηκε, από το ΚΥΣΕΑ, ως μείζον ζήτημα ασφάλειας, διότι σχετίζεται με τα «φλέγοντα» προβλήματα της περιοχής, όπως είναι το προσφυγικό, το Κουρδικό, οι επιχειρήσεις κατά των Τζιχαντιστών του ISIS, το Κυπριακό, το Αιγαίο και γενικά, με την περιφερειακή σταθερότητα ή αστάθεια της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Οι επιλογές των Τ. Ερντογάν και Α. Νταβούτογλου στην εξωτερική πολιτική και ειδικά στο θέμα της Συρία (ενίσχυση των Τζιχαντιστών για την ανατροπή του Άσαντ), έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Ρωσία. Η ρωσική επέμβαση έκανε τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για το καθεστώς Ερντογάν. Οι παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη επιδεινώνουν τις σχέσεις της Τουρκίας, αλλά και του ΝΑΤΟ, με τη ΡΩΣΙΑ

Η επέμβαση των Ρώσων υποχρεώνει την Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει στρατηγικές επιλογές της με πρώτη την ενίσχυση των σχέσεων της με τους Κούρδους, την μόνη αποτελεσματική δύναμη που δεν συνδέεται με το ISIS ή την Αλ Κάϊντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, πολλοί δυτικοί ηγέτες έχουν χαρακτηρίσει δημόσια την Τουρκία ως «μια μεγάλη ισλαμική δημοκρατία».

Είναι αξιοσημείωτη επίσης, η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κίνα . Αιτία είναι η συγκεκαλυμμένη υποστήριξης της Άγκυρας στο καυτό ζήτημα για του Κινέζους που είναι το Ανατολικό Τουρκεστάν. Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις, η Τουρκία συνεχίζει να παρέχει ασφαλή δίοδο προς την Τουρκία για χιλιάδες Κινέζους Ουιγούρους , μερικοί από τους οποίους βρίσκονται στις γραμμές του ISIS στη Συρία.

Επιπλέον ο Τ. Ερντογάν, έχει να αντιμετωπίσει την πιθανή δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα σύνορα της Τουρκίας και την ισχυρή παρουσία του κουρδικού κόμματος στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Το ισλαμικό κόμμα , το AKP , το πιθανότερο είναι να μην μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση στις Βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Και το χειρότερο, πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις όπως η πρόσφατη στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό σταθμό της Κωνσταντινούπολης, πολλαπλασιάζουν τις αιτίες που πιθανόν, μεσοπρόθεσμα, να θέσουν σε κίνδυνο η συνοχή του ίδιου του τουρκικού κράτους.

Η ιστορία του Τουρκικού κράτους, ως η συνέχεια της Οθωμανικής
Αυτοκρατορίας, είναι πολύ διδακτική. Οσάκις η Τουρκία ένοιωθε «στριμωγμένη» από εσωτερικά (οικονομικά, κοινωνικά, εθνολογικά, θρησκευτικά) προβλήματα, έκανε «εξαγωγή» της εσωτερικής κρίσης, προκαλώντας στρατιωτικές εντάσεις ή ακόμη και επεμβάσεις , σε γειτονικά της κράτη, όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Συρία.

Επειδή στην περιοχή μας διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα και πολλοί σύμμαχοί μας στην Ε.Ε., προωθούν Εθνικές επιλογές που πιθανόν να είναι βλαπτικές για τα Εθνικά μας συμφέρονται, η Ελληνική Κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση της Ε.Ε. (Γερμανίας) για κοινή φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων από το Τουρκικό και Ελληνικό Λιμενικό. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ξεκάθαρη: «Η Ελλάδα ούτε μπορεί να συζητήσει καν καινοφανείς ιδέες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εσχάτως, όπως αυτή της κοινής ελληνοτουρκικής περιπολίας των θαλάσσιων συνόρων.»

Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι της προσφυγικής κρίσης και είναι αντιμέτωπη με οδυνηρές συνέπειες. Η Ε.Ε. θα μπορούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, με την ενίσχυση της FRONTEX, την αναθεώρηση του ανεφάρμοστου καθεστώτος του Δουβλίνο ΙΙ, την ενίσχυση των χωρών διέλευσης και υποδοχής προσφύγων, την εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επανεισδοχής αλλά και της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας. Η Ελλάδα, με τεράστιο κόστος, προστατεύει τα σύνορά της, που είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, από διάφορες απειλές, μεταξύ αυτών το ογκούμενο κύμα μετανάστευσης και η «εξαγώγιμη» εσωτερική κρίση στην Τουρκία.

onalert.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

4 σχόλια στο “ΚΥΣΕΑ: Συζήτηση για τη μορφή εμπλοκής ελληνικών δυνάμεων στον πόλεμο κατά τζιχαντιστών”
  1. για λογαριασμο των κωλοαμερικανων ???η της ρωσιας ???λαθος αν χωθουν οι δικοι μας εκει μην το κανουν προβατα για σφαγη πανε μην κανουν μακακια ας εχει μια φορα ο ελλην βουλιση να πει ΟΧΙ !!!!!!!!!!

  2. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΚΕΙ !

    ΓΕΡΩΝ ΠΑΙΣΙΟΣ : “ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΑΥΤΟ, ΧΑΘΗΚΕ”

  3. ΑΙΓΑΙΟ: Γιατί δεν έχουμε την ανάγκη κανενός Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να το φυλάξουμε- ΦΩΤΟ
    16.10.2015 | 20:30
    Image

    Έχουν σπεύσει αναστατωμένοι οι ευρωπαίοι εταίροι να μας πείσουν ότι στο Αιγαίο χρειαζόμαστε πάση θυσία την συνεργασία των Τούρκων για να μπορέσουμε να το…φυλάξουμε! Μεταξύ αυτών και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η χαρά των φωτορεπόρτερ κάθε φορά που υποδέχεται κάποιον ευρωπαίο ηγέτη. Πάντα έχει μια παράσταση να προσφέρει στους φωτογράφους.

    Οι Έλληνες πολίτες που ακούν τις τελευταίες ημέρες τις συστάσεις των “φίλων ευρωπαίων” δεν είναι ούτε ανόητοι,ούτε αφελείς. Να φυλάξουμε …τα πρόβατα βάζοντας το λύκο σκοπό δεν γίενται ούτε στα παραμύθια. Κι ας τα αφηγείται ο Ζαν Κλοντ.

    Ο οποίος θα πρέπει να γνωρίζει ότι το Αιγαίο,ειδικά από το 1974 και μετά φυλάσσεται επαρκέστατα,από την Ελλάδα. Με κόστος τεράστιο. Όχι μόνο οικονομικό δυστυχώς,αλλά και με κόστος αίματος. Το οποίο έχει χυθεί επειδή σ΄ αυτούς που απλόχερα δίνει 3 δις για να βελτιώσουν υποτίθεται τις “επιδόσεις” τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, “λυσσάνε” κάθε μέρα στο Αιγαίο.

    Αν δεν τα ξέρει ο Ζαν Κλοντ ας ρωτήσει τον νέο πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής της ΕΕ που του στείλαμε. Ο Μ.Κωσταράκος οφείλει να του εξηγήσει αν τυχόν δηλώσει άγνοια ο Ζαν Κλοντ. Ας βάλει ο Έλληνας πρόεδρος το πολυπληθές εθνικό του επιτελείο για να ετοιμάσουν μια λεπτομερή μελέτη-παρουσίαση για το τι έχει χάσει η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται επί της ουσίας σε εμπόλεμη κατάσταση.

    Πιθανόν -λέμε τώρα- ο Ζαν Κλοντ να καταλάβει ότι τα σχεδόν 3 δις των ευρωπαίων φορολογούμενων που θα δώσει στη Τουρκία θα πάει στράφι. Κι ότι σίγουρα θα έπιαναν τόπο αν το έδινε σ΄ ένα κράτος-μέλος της ΕΕ που λέγεται Ελλάδα. Η οποία μέσα στην αδυσώπητη κρίση στην οποία την έχουν καταδικάσει να βρίσκεται σπαταλά μεγάλα ποσά για να καλύπτει τα έξοδα των αμέτρητων περιπολιών από αέρα και θάλασσα για τους μετανάστες.

    Δεν χρειαζόμαστε καμία βοήθεια για να φυλάξουμε το Αιγαίο. Το κάνουμε εξαιρετικά πολλές δεκαετίες τώρα χωρίς να έχουμε την παραμικρή βοήθεια από τους ευρωπαίους και το NATO . Σ΄ αυτό το θέμα το μόνο που έχουμε εισπράξει είναι από αδιαφορία ως εχθρότητα.

    Μέχρι να τον ενημερώσει ο νέος “ευρωπρόεδρος” της στρατιωτικής του επιτροπής και μέχρι να κατορθώσουν μαζί να δώσουν ζωή στο “φάντασμα” που λέγεται ευρωστρατός, ας ρίξει μια ματιά στις τελευταίες επιχειρησιακές δραστηριότητες της ΑΣΔΕΝ . Θα καταλάβει γιατί η Ελλάδα δεν χρειάζεται καμία βοήθεια, αλλά απλή αλληλεγγύη από τους εταίρους της. Η οποία στην Ευρώπη του Ζαν Κλοντ είναι άγνωστη λέξη.

  4. “Ειδικότερα, η ελληνική συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Τζιχαντιστών του ISIS, που γίνονται υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και με τη συμμετοχή πολλών ευρωπαϊκών και Αραβικών κρατών.”
    Άντε βρε, γελάσαμε πάλι!! Να τα λέτε πιο συχνά τέτοια αστεία εσείς εκεί στο ΚΥΣΕΑ, να γελάει και λίγο το χειλάκι μας, γιατί έχουμε μπαιλντίσει από τη μαυρίλα. Που να τολμήσουν όλες οι κόττες να πουν τίποτε άλλο, θα πέσει πολλή φάπα!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek