Διαφημίσεις

Το «ΝΟΜΑ» στη Δανία είναι ένα εστιατόριο, που κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έγινε διάσημο στο διεθνές στερέωμα. Κατατάσσεται στα 50 καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη και σερβίρει ακριβούς, μοδάτους μεζέδες, μεταξύ των οποίων και μυρμήγκια!

Μπορεί στην Ευρώπη να μας φαίνεται παράδοξο και ανατριχιαστικό, αλλά οι ταξιδευτές του πλανήτη γνωρίζουν ότι η «εντομοφαγία», όπως έχει επικρατήσει διεθνώς από τη σύνθετη ελληνική λέξη, είναι καθημερινότητα για πολλούς λαούς. Στο 80% των χωρών της Γης, οι κάτοικοι περιλαμβάνουν στο μενού τους και έντομα, ενώ η τάση αυτή έρχεται πλέον και στην Ευρώπη, μέσω ολλανδικών εταιρειών. Πρόκειται για «νέα μορφή γεωργίας», αφού στο μέλλον εικάζεται πως η κατανάλωση εντόμων θα σημειώσει κατακόρυφη άνοδο, για να τραφεί ο ολοένα αυξανόμενος ανθρώπινος πληθυσμός, που έχει ξεπεράσει ήδη τα 7 δισεκατομμύρια.

Περίπου 1.500 είδη εντόμων θεωρούνται βρώσιμα, κυρίως στην Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότια Αμερική, από τα 6 δισ. είδη που υπάρχουν στη Γη. Η πρακτική αυτή χάνεται στους προϊστορικούς χρόνους και αποτυπώνεται ακόμη και σε βραχογραφίες. Εντομολόγοι θεωρούν πως όλοι έχουμε δοκιμάσει έντομα κατά λάθος… Οδηγοί μοτοσικλετών έχουν καταπιεί (άπειρα) μυγάκια, έχουμε καταναλώσει λαχανικά με αβγά εντόμων, φαγητά με υπολείμματα μυγών. Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος καταναλώνει ακούσια περίπου μισό κιλό έντομα κάθε χρόνο, μέσω της διατροφής του!

Εκλεκτοί μεζέδες

Μερικοί εκλεκτοί μεζέδες άλλων χωρών, απ’ τους οποίους η Ευρώπη αποστρέφει το βλέμμα της, είναι: είδη τριζονιών, τζιτζικιών, ακρίδων, μυρμηγκιών, προνύμφες σκαθαριών, κάμπιας ή πεταλούδας κ.ά. Μάλιστα, ένα είδος σκαθαριού, παρόμοιο με αυτό που έχει καταστρέψει εκατοντάδες φοίνικες στην Ελλάδα, τρώγεται ωμό ή ψημένο στη Μαλαισία, στο στάδιο της προνύμφης και θεωρείται εξαιρετική λιχουδιά, αφού θυμίζει… μπέικον.

Η διατροφή με έντομα μεταφέρεται ως οικολογική αντίληψη. Επιστήμονες υποστηρίζουν πως ένα έντομο στην τροφική αλυσίδα καταναλώνει 1 και δίνει 1, ενώ η εκτροφή μιας αγελάδας καταναλώνει πολύ περισσότερους πόρους και παράγει μεγάλο όγκο αποβλήτων (εκπομπή μεθανίου). Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση κρέατος διεθνώς αυξάνεται και η εκπομπή αερίων, λόγω κτηνοτροφίας, που διαιωνίζει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καλύπτει το 18%.

Ο εντομολόγος Αντώνης Μιχαηλάκης, ερευνητής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, τονίζει πως «υπάρχουν σημεία του πλανήτη, όπου ο FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων) εκπαιδεύει τον ντόπιο πληθυσμό στην εκτροφή εντόμων για εμπορικούς λόγους. Στην ευρωπαϊκή κουλτούρα, η εντομοφαγία δεν είναι κάτι συνηθισμένο και ελάχιστα έντομα μπορούν να καταναλωθούν, σε σύγκριση με όσα υπάρχουν στον πλανήτη. Ομως, μιλάμε για οργανωμένη εκτροφή εντόμων, υπό απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες, που έχει διαπιστωθεί -μέσω της παράδοσης- ότι δεν προκαλούν προβλήματα στον άνθρωπο».

«Πρέπει να μετράμε τα τρόφιμα με το πρωτεϊνικό τους περιεχόμενο και με το πόσο γρήγορα μετατρέπουν την τροφή τους σε πρωτεΐνη», λέει ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Γιάννης Ζαμπετάκης. «Αναρωτιέμαι πόσα έντομα πρέπει να καταναλώσει κάποιος, για να πάρει πρωτεΐνη που χρειάζεται για δομικές και λειτουργικές ανάγκες. Οπως σε άλλες περιοχές του πλανήτη η εντομοφαγία είναι στην κουλτούρα ορισμένων λαών, έτσι η Ευρώπη, και ειδικά η Μεσόγειος, χρειάζεται πολύ χρόνο για να συνηθίσει να τρώει κάτι που μέχρι πρότινος θεωρούσε μιαρό και απεχθές. Είναι προτιμότερο να πάμε σε εκτροφές, όπως το ψάρι, που είναι κομμάτι της ελληνικής παράδοσης, αφού υπάρχουν ήδη σε τοιχογραφίες, το 1500 π.Χ. στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. Είναι λύσεις οικονομικά βιώσιμες και συνδεδεμένες με τη μεσογειακή διατροφή. Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμη αποκτήσει τεχνογνωσία στην εκτροφή εντόμων, πλην των μελισσών. Μπορεί να είναι όντως πεδίο δόξης λαμπρόν, αλλά υπάρχουν χώρες με συγκριτικό εμπορικό πλεονέκτημα».

Εκτροφή

«Η πλειονότητα των χωρών της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής έχουν τη γνώση για τα πιο θρεπτικά έντομα, η οποία μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά. Η διατροφική αξία των εντόμων έγκειται στο ότι έχουν πρωτεΐνες, υδρογονάνθρακες, λιπαρά και σε ορισμένες περιπτώσεις και σίδηρο», αναφέρει ο κ. Μιχαηλάκης. Οπως άλλοι εκτρέφουν αγελάδες και κότες, υπό ειδικές συνθήκες άλλοι πολλαπλασιάζουν έντομα, ώστε να μην υπάρξουν παράσιτα ή αρπακτικά που θα μολύνουν ή θα μειώσουν την παραγωγή.

Συνήθως στις εκτροφές τρώνε λουλούδια, σπόρους ή άλλα, όταν πρόκειται για πολυφάγα, όπως λ.χ. τα μυρμήγκια. Πρόκειται για ένα νέο είδος γεωργίας, που αναπτύσσεται πλέον και στην Ευρώπη και αναμένεται να επεκταθεί στο μέλλον. Υπάρχουν διαφημίσεις στο Διαδίκτυο, με λιχουδιές από μυρμήγκια περιχυμένα με σοκολάτα. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Wageningen στην Ολλανδία μελετούν την πιθανή εξαγωγή πρωτεΐνης από έντομα ως ένα σημαντικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής.

Συμφέροντα

Η εκτροφή εντόμων αποτελεί πλέον μία πολύ επικερδή επιχείρηση. Από το 2008, εταιρείες στην Ολλανδία έχουν παράξει μεγάλες ποσότητες ακρίδων και προνυμφών ορισμένων σκαθαριών, που προορίζονται αποκλειστικά για κατανάλωση από τον άνθρωπο. Οι εταιρείες αυτές έχουν πλέον εισαγάγει μηχανοποιημένες διαδικασίες εκτροφής, πετυχαίνοντας υψηλούς όγκους παραγωγής. Σημαντικό πλεονέκτημα των εντόμων έναντι άλλων τροφών του ανθρώπου (π.χ. κότες, αγελάδες κ.λπ.), είναι ότι μπορούν να εκτραφούν υπό συνθήκες συνωστισμού, δίνοντας πολύ υψηλά ποσοστά πολλαπλασιασμού και ανάπτυξης.

Σε πολλές χώρες, ορισμένα έντομα είναι μέρος της διατροφικής συνήθειας, ενώ αλλού θεωρούνται λιχουδιές. Για τις οικογένειες που τα μαγειρεμένα έντομα είναι καθημερινότητα, συχνά παρατηρείται η μετακόμισή τους σε προσωρινά καταφύγια που είναι κοντά σε πηγές εντόμων, καταστρέφοντας ή και τραυματίζοντας ταυτόχρονα δέντρα.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

5 σχόλια στο “Φάτε έντομα, το κρέας δεν φτάνει για όλους!”
  1. Ο ΘΑΛΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΗΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟ ΘΕΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΑΡΒΑΡΟΣ.ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΛΑΝΕ ΚΑΙ ΣΚΟΥΛΙΚΙΑ ΣΕ ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΜΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΕ ΕΝΑ ΠΙΑΤΟ.ΕΛΕΟΣ

  2. ΚΑΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ,,,,,,,ΟΛΑ ΜΟΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ.ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΟΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΣΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

  3. Οι πλούσιοι και προοδευμένοι λαοί της Ευρώπης όπως οι Ολλανδοί που προαναφέρατε, έχουν την άδειά μου να τρώνε ό,τι έντομο και παλαβό τους έρθει στο μυαλό δεδομένου ότι ένα μέρος του νερού που χρησιμοποιούν είναι ανακυκλωμένα @#$^&@@@ – ναι αλλά καθαρά όμως!

    Εμείς οι μεσογειακοί λαοί που δεν είμαστε τόσο προοδευμένοι καλό είναι να διδασκόμαστε από την πλάνη στην οποία η φύση έριξε αυτούς τους προοδευμένους λαούς ώστε να μην καταντήσουμε να ψάχνουμε για κανένε ζουμερό ζουζούνι για να κάνουμε το στομάχι μας να μην γουργουρίζει από την πείνα.
    Ας διαφυλάξουμε αυτό που τόσα χρόνια μας έζησε και μάλιστα με αρκετά καλό προσδόκιμο ζωής και να μην το διαπργματευόμαστε για "χάρη της ειρήνης και της ευημερίας…" τώρα που η χώρα μας "θα υποστεί αλλαγές πέραν των καθιερωμένων … " και όσο για την πρόοδο που μας δείχνουν σαν στόχο μας καλό είναι να είμαστε σεμνότεροι και σοφώτεροι στις επιδιώξεις μας αλλά και στον τρόπο διεκδίκησης των κεκτημένων μας όταν κατά μείζονα λόγο σ΄αυτά εμπεριέχεται και πολύ αίμα των προγόνων μας.
    Τα έντομα και τα ερπετά δεν μας ταιριάζουν. Ταιριάζουν μόνο στους βάρβαρους οπαδούς των delikatessen…
    Αριστοφάνης από το Bahrain.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek