Ελβετοί, Ένας Λαός Εξωγήινων;
Ιστορία. Η Ελβετία είναι μια συνομοσπονδία 26 ομόσπονδων κρατιδίων – καντονιών (26 αυτόνομα, 3 ημιαυτόνομα) και έχει πληθυσμό 7,8 εκατομμύρια κατοίκους. Τα τρία πρώτα καντόνια ενώθηκαν το 1291 και η χώρα ανεξαρτητοποιήθηκε το 1499 κι απέκτησε τα σημερινά της εθνικά σύνορα το 1815, μετά από το τέλος των Ναπολεόντειων Πολέμων.
Χρειάστηκαν δηλαδή συνολικά 524 χρόνια διαρκών αγώνων, γεγονός που έκανε τους Ελβετούς να θεωρούνται, επί αιώνες, ο πιο σκληροτράχηλος πολεμικός λαός της Ευρώπης και να κατατάσσονται, ως περιζήτητοι μισθοφόροι, στην υπηρεσία ξένων ηγεμόνων. Την ίδια αυτή περίοδο πέτυχαν και την περίφημη ελβετική ουδετερότητα και δύο αιώνες διαρκούς ειρήνης. Το παράδοξο είναι ότι δεν υπάρχει ελβετικό έθνος, με την κλασική έννοια του όρου. Ο πληθυσμός της χώρας αποτελείται από 65% Γερμανούς, 18% Γάλλους, 10% Ιταλούς (και περίπου 7% άλλες μειονότητες και μετανάστες), που συμβιώνουν ειρηνικά μεταξύ τους επί αιώνες. Ουσιαστικά, οι μόνοι εμφύλιοι πόλεμοι που γνώρισε ήταν οι θρησκευτικοί (μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών).
Πολίτευμα. Οι Ελβετοί ποτέ δεν είχαν βασιλείς, πάντα είχαν λίγο-πολύ συλλογικές μορφές διακυβέρνησης Το σημερινό πολίτευμα της Ελβετίας είναι ό,τι πλησιέστερο υπάρχει στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, ένας συνδυασμός άμεσης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Κάθε καντόνι έχει τη δική του κυβέρνηση (η οποία στα μικρά σε πληθυσμό εκλέγεται άμεσα από τη συνέλευση των πολιτών). Η κεντρική κυβέρνηση συντονίζει τις υπόλοιπες 26 και εκπροσωπεί τη χώρα στις διεθνείς της σχέσεις και υποχρεώσεις. Είναι επταμελής και οι Υπουργοί της εναλλάσσονται εκ περιτροπής για έναν χρόνο στη θέση του πρωθυπουργού. Όλα τα κόμματα εκπροσωπούνται αναλογικά στις τοπικές και στην κεντρική κυβέρνηση. Οι πολιτικοί δεν είναι επαγγελματίες και λαμβάνουν μια συμβολική κρατική αποζημίωση για τις υπηρεσίες τους. Γίνεται πολύ συχνή διενέργεια δημοψηφισμάτων για διάφορα θέματα. Στη διαμόρφωση του πολιτεύματος και τη σύνταξη του Συντάγματος, μεγάλη ήταν η συνεισφορά του Έλληνα – και τότε Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας – Ιωάννη Καποδίστρια. Προφανώς, λόγω του μεγάλου θαυμασμού προς το αρχαίο αθηναϊκό δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο και υιοθέτησε, η Ελβετία ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που έδωσε σταδιακά δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες (η διαδικασία ολοκληρώθηκε μόλις το 1990).
Οικονομία. Η ελβετική οικονομία περιλαμβάνει κάθε είδους δραστηριότητες. Κτηνοτροφία, βιοτεχνίες, βιομηχανία, φαρμακοβιομηχανίες, πολυεθνικές επιχειρήσεις (Nestlé), τουρισμό, ιατρικές υπηρεσίες, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τράπεζες), κλπ. Υπάρχουν τουλάχιστον τρία ελβετικά προϊόντα που θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο: τα ρολόγια, οι σοκολάτες, και τα μηχανήματα και οι συσκευές υψηλής τεχνολογίας και ακριβείας. Εδώ και χρόνια είναι η πλέον ανταγωνιστική οικονομία στον πλανήτη, κι αυτό λόγω των άριστων σχέσεων εργοδοτών/εργαζομένων. Το ελβετικό φράγκο είναι από τα πιο ισχυρά και σταθερά νομίσματα.
Άμυνα/στρατός. Παρά το γεγονός ότι η Ελβετία είναι ουδέτερη και δεν έχει εμπλακεί σε πόλεμο τα τελευταία διακόσια χρόνια, διαθέτει έναν από τους πιο σύγχρονους, καλύτερα εξοπλισμένους κι εκπαιδευμένους στρατούς στον κόσμο. Οι Ελβετοί κατατάσσονται στην ηλικία των 20, υπηρετούν για 4-5 μήνες, και στη συνέχεια επανεκπαιδεύονται για 2-3 εβδομάδες κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των 45. Κρατούν στο σπίτι την εξάρτυση και τον οπλισμό τους και σε περίπτωση επιστράτευσης μπορεί να συγκεντρωθεί δύναμη 625.000 στρατιωτών (μόνιμος στρατός περίπου 200.000 – ύστερα από δύο πρόσφατες διαδοχικές μειώσεις). Μέσα στις Άλπεις υπάρχουν καταφύγια για τον άμαχο πληθυσμό, στρατιωτικές βάσεις, βάσεις αεροπλάνων τα οποία έχουν τη δυνατότητα να απογειώνονται από τους αυτοκινητοδρόμους, κλπ. Στη διάρκεια και των δύο Παγκοσμίων Πολέμων του 20ου αιώνα υπήρχε σχέδιο, σε περίπτωση εισβολής, να αποσυρθεί ολόκληρη η ελβετική στρατιωτική μηχανή στους ορεινούς όγκους της χώρας, για να δώσει εκεί την ύστατη «Μητέρα Όλων των Μαχών».
Γενικά: Η Ελβετία, παρά τον μικρό πληθυσμό της έχει δώσει και πολλά μεγάλα ονόματα στις επιστήμες, τις τέχνες, και τη λογοτεχνία. Επίσης, αναλογικά με τον πληθυσμό της έχει τον μεγαλύτερο αριθμό Πανεπιστημίων και τον μεγαλύτερο ετήσιο αριθμό έκδοσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Λόγω της ουδετερότητάς της, είναι η έδρα πολλών διεθνών οργανισμών κι οργανώσεων.
Με δυο λόγια, οι Ελβετοί, μέσα από μακροχρόνιο αγώνα, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια όαση συνύπαρξης διαφορετικών εθνοτήτων, ειρήνης, ευημερίας, και αληθινής δημοκρατίας μέσα στο φρενοκομείο που λέγεται «ανθρωπότητα».
ΑΝ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΛΑΟΣ, ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΥΠΌΛΟΙΠΗ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ, ΤΟΤΕ ΜΕ ΤΙ ΜΟΙΑΖΕΙ;;;!!!
Δημήτρης Χορόσκελης
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Μεγάλε, χρειάζεσαι επειγόντως γυναίκα…!!!
οκ τι αλλο θα διαβασω εδω μεσα?
Ο Χορόσκελης βέβαια δεν το εννοεί κυριολεκτικά αλλά μεταφορικά. Ότι δηλαδή διαφέρουν τόσο πολύ σαν κράτος, κοινωνία, λαός που είναι "εξωγήινοι" σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Χορόσκελης γράφει κάποια πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Αξίζει να τον μελετήσει κάποιος.
ζέστηηη
UFO ΔΗΛΑΔΗ?
Πολύ καλό!
Τελικά η άμεση δημοκρατία είναι η μόνη μας διέξοδος.
Ελεοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς
ζώα αν σας μιλούσε για τον χριστό και πόσο κυνηγάνε τον χριστιανισμό ακόμα θα χειροκροτούσατε..γιαυτό ο κάθε λαός παίρνει αυτό που αξίζει…χριστιανιταλιμπαν
Πάντα εντυπωσιάζομαι από πράγματα που δεν συμβαίνουν στην πατρίδα μου, αλλά κάνουν πραγματική διαφορά με τα όσα έχω συνηθήσει να βλέπω. Ειδικά όταν αυτό συμβαίνει σε ηλικία που αρχίζει κανείς και καταλαβαίνει το παιχνίδι του κράτους.
Μου αρέσει η δημοκρατία, καταλαβαίνω ότι για να με φροντίζει και να με προστατεύει το κράτος μου, πρέπει και εγώ να το φροντίζω με τους λογικούς κανόνες. Δεν θα επεκταθώ στο θέμα φορολογίας και κακοδιάθεσης του κράτους απέναντί μου και κατά συνέπεια απέναντι στον πολίτη και εργοδότη του.
Στην Ελβετία λοιπόν μου έκανε εντύπωση ότι, στις 6 το πρωί σε καφετέρια γειτονιάς που ήταν ανοιχτή και πήγα για καφέ, η υπάλληλος αφού με σέρβιρε, έφτιαξε ένα καφέ για την ίδια ΚΑΙ έκοψε απόδειξη, πλήρωσε στο ταμείο λες και τα πήρε από πελάτη και έβαλε το χαρτάκι κάτω από το πιάτο του φλυτζανιού της.
Ξαναδηλώνω ότι δεν είμαι φανατικός του φορολογικού συστήματος και μάλιστα όπως αυτό έχει καταντήσει είμαι μάλλον αντάρτης.
Μετά από αυτό που είδα και ήδη γνωρίζοντας όσα μας έγραψε ο αγαπητός Δημήτρης, πώς αυτό το κράτος θα μπορούσε να είναι έστω και σε ένα πράγμα μικρό κιόλας μπουρδέλο? Δεν θα μπορούσε! Αλλά και οι πολίτες και οι κυβερνώντες που ξέρουν ότι η καρέκλα ισχύει για πολύ λίγο φέρονται τίμια ο ένας στον άλλο. Πράγμα που δεν ισχύει στην Ελλάδα μας όπου ο κλέφτης και ο νόμος κατατρέχει τον πολίτη που είναι και ο εργοδότης τους.
Πού να το σκεφτεί αυτό Ελβετικό μυαλό? Είναι τόσο τετράγωνο που είναι για πέταμα…
Αριστοφάνης από το Bahrain (ελλ. Τύλος).
Ένα πολύ ωραίο άρθρο το χαλάς με τον ηλίθιο τίτλο που του κοτσάρεις, άσε που θα μπούν οι μισοί να το διαβάσουν απο όσους αν είχες ενα κανονικό τίτλο.
ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ!!!
Ο ΑΔΩΝΙΣ ΕΓΙΝΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ!!!
1.μετα τις 11 το βράδυ απαγορεύεται να πατήσεις το καζανάκι γιατι ο αποκατω θα σου φερει την αστυνομια…
2. αν κανεις μπαρμπεκιου στο μπαλκονι σου θα φας ξεγυρισμένο προστιμο αν χρησιμοποιήσεις καρβουνα, πρεπει να εχεις μονο ηλεκτρικο μπαρμπεκιου και βεβαια να μην ενοχλήσεις τον διπλανο δοσιλογο
3. Ο διπλανος ειναι σιγουρα δοσιλογος και αντι να σου πει οτι τον ενοχλεις και αν εχεις την καλωσυνη να σταματήσεις… θα σου στειλει κατευθειαν την αστυνομια…
4. αν βγαλεις σκουπιδια μετα τις 11 το βραδυ ο δοσιλογος της γειτονιας θα σε καταγγείλει και απο το πουθενά θα εμφανιστει το περιπολικο και πρεπει να εχεις στο παντελονι 500 ευρουδακια για να καθαρισεις τοσο ειναι το προστιμο και ειναι αμεσα πληρωτεο αλλιως πας μεσα…
5. απαγορευεται να αναψεις κερακια στο μπαλκονι σου και αν σε δει οποιοσδηποτε θα σε καταγγείλει και φτασανε οι μπατσοι… για τα περαιτερω
6. για να παρεις ενα σπιτι πρεπει να πληρωσεις περιπου 10.000 ευρω το τετραγωνικο … βεβαια οι μισθοι ειναι πολυ μεγαλοι… ο βασικος ξεκιναει απο 3000 ευρώ…
7. οι ελβετοι ειναι η φρουρά του παπα και αυτο πρεπει να βαζει σε σκεψεις μια και το βατικανο διαθετει τεραστια κινητα περιουσιακα στοιχεια αλλα και νομισματικα αποθεματικα…
Ολα στο κωλοχωρι τους ειναι τελεια τακτοποιημενα σε σημειο που αναρωτιεσαι πως ειναι δυνατον…
πως ειναι δυνατον να μην διασκεδαζει κανεις σε αυτη την χωρα…
κατι αλλο συμβαινει εκει σκοτεινο πολυ σκοτεινο και καλα οργανωμενο
Εγώ δεν έχω ιδέα από Ελβετία, ότι έχετε ακούσει γενικά όλοι ήξερα. Από το πολύ ενημερωτικό άρθρο αυτό έμαθα και άλλα πάρα πολλά που μου άρεσαν πολύ όσο το διάβαζα -φυσικά δεν πίστεψα ότι μιλάει κυριολεκτικά ο άνθρωπος, σε κάποιους ηλίθιους εδώ μέσα αναφέρομαι.
Άρα σύμφωνα με το άρθρο όντως είναι πολύ περίεργο πως καταφέρνουν μεσα σε μια τέτοια ανθρωπότητα να υπάρχουν και να είναι και στο απυρόβλητο χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι είναι κάτι άλλο από άνθρωποι…..
Την "απάντηση" στο άρθρο αυτό αλλά και στο "περίεργο" της όλης υπόθεσης, φαίνεται να δίνει -και είναι πολύ ενδιαφέρουσα- ο σχολιαστής 25 Ιουνίου 2013 – 6:26 μ.μ.
Αυτός αναφέρει και κάποιες επιπλέον πληροφορίες, αρνητικές, που δεν αναφέρει το αρχικό άρθρο…… ελπίζω όχι από σκοπιμότητα (γιατί δεν μπορεί να παρουσιάζεις μια τέλεια κοινωνία αλλά να αγνοείς τα "καρκινώματα" της…..)
Ο σχολιαστής αυτός συμφωνεί με το άρθρο ως προς το στήσιμο και την οργάνωση της κοινωνίας τους αλλά έχει άλλη άποψη το "γιατί" συμβαίνει αυτό και προσωπικά, συμφωνώ μαζί του αν είναι έτσι τα πράγματα όπως αναφέρει γιατί πράγματι δεν βρίσκονται αυτοί τυχαία στο απυρόβλητο και μάλλον αυτό δε συμβαίνει για καλό………… άλλοι είναι οι λόγοι…..