Ο ρωσικός πυραυλικός κινητήρας RD-180 θα βοηθήσει τη ΝΑΣΑ να πραγματοποιήσει μία από τις αποστολές μεταφοράς υλικού από έναν αστεροειδή στη Γη. Την ίδια στιγμή γίνεται λιγότερο δημοφιλής η ιδέα της προσεδάφισης ανθρώπων σε αστεροειδή έως το 2025, που πρότεινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Ο αμερικανικός πυραυλικός φορέας «Atlas 5» με το ρωσικό κινητήρα RD-180 αναμένεται να εκτοξεύσει το Σεπτέμβριο του 2016 μία ερευνητική συσκευή στον αστεροειδή Μπενού (Bennu). Μετά από 2 χρόνια η συσκευή OSIRIS-Rex (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer) θα προσεγγίσει τον αστεροειδή και θα πάρει από την επιφάνειά του από 60 γρ. έως 2 χγρ. εδάφους, και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη Γη. Το 2023 η κάψουλα με τα δείγματα θα εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα και θα προσγειωθεί.
Σκοπός της αποστολής είναι να μελετήσει τη χημική σύσταση του αστεροειδή, ο οποίος αναμένεται να ρίξει φως στην ιστορία του ηλιακού συστήματος. Επιπλέον, οι επιστήμονες θέλουν να κατανοήσουν, αν έχει νόημα να εξορύσσουν σπάνια μέταλλα από αστεροειδείς – χρυσό, ρόδιο, λευκόχρυσο.
Ο «OSIRIS» επίσης θα διαπιστώσει τις αργές μεταβολές της τροχιάς του αστεροειδή: υπάρχει μικρή πιθανότητα σύγκρουσής του με τη Γη σε 169 χρόνια.
Η πτήση του «OSIRIS» είναι ένα λογικό βήμα στην εξερεύνηση του ηλιακού συστήματος, θεωρεί ο εκτελεστικός διευθυντής του διαστημικού συμπλέγματος του ιδρύματος «Σκόλκοβο», ο κοσμοναύτης-δοκιμαστής Σεργκέι Ζούκοφ:
Ποτέ δεν θα μάθουμε να εξερευνούμε το ηλιακό σύστημα, αν θα βρισκόμαστε μόνο κοντά στη Γη. Η σωστή στρατηγική έγκειται στο συνδυασμό μη επανδρωμένων και επανδρωμένων αποστολών. Η πτήση ενός αστροναύτη θα πρέπει να ακολουθεί τις μη επανδρωμένες πτήσεις. Αρχικά εκείνα θα μελετούν το ουράνιο αντικείμενο, θα προσεδαφίζουν εκεί κάποια μέσα, ενώ στη συνέχεια θα πετάξουν εκεί οι αστροναύτες.
Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν πολλά προγραμμάτα αστεροειδών. Τους αστεροειδείς προτείνεται να αναπτύξουν εμπορικά ή να τα σπάσουν σε νέφη σκόνης, ώστε να καλυφθεί μέρος του ηλιακού φωτός και να επιβραδυνθεί η παγκόσμια υπερθέρμανση.
Υπάρχει η ιδέα να προσελκυστεί ένας αστεροειδής στη σεληνιακή τροχιά (επίσης με έναν πύραυλο «Atlas 5» με RD-180), ενώ στη συνέχεια, όπως πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος, να κατευθυνθεί προς αυτόν ένα διαστημόπλοιο με ανθρώπους.
Ωστόσο, το κατάλληλο για αυτό το πρόγραμμα ουράνιο σώμα μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί, και παρόμοια σχέδια έχουν πολλούς αντιπάλους στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, ενώ στη ΝΑΣΑ προς το παρόν δεν υπάρχει κοινή άποψη για το θέμα. Η επιτυχία της αποστολής του «OSIRIS» μπορεί να οδηγήσει σε προσαρμογές στα σχέδια της ΝΑΣΑ, θεωρούν οι ειδικοί.
Η σχεδιασμένη μεταφορά δειγμάτων από τον αστεροειδή στη Γη δεν θα είναι η πρώτη: το 2010 στη Γη επέστρεψε μία κάψουλα με εκατοντάδες σωματίδια σκόνης, που συγκέντρωσε η ιαπωνική συσκευή «Hayabusa» από την επιφάνεια του μικρού ουράνιου σώματος Ιτοκάβα. Τώρα οι Ιάπωνες θέλουν να εκτοξεύσουν το 2014 σε έναν άλλο αστεροειδή τη βελτιωμένη συσκευή «Hayabusa-2».
Ο χρόνος θα δείξει, ποιο σχέδιο θα είναι πιο επιτυχημένο, και ποιοι είναι καλύτερο να ασχολούνται με τη συλλογή δειγμάτων – οι άνθρωποι, ρισκάροντας τις ζωές τους, ή οι συσκευές.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice