in

Χα χαΧα χα LikeLike ΤέλειοΤέλειο

Η παγκοσμιοποίηση είναι συνώνυμο του ιμπεριαλισμού (Ριζοσπάστης)

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Τελευταία έχει γίνει της μόδας οποιαδήποτε καταπιεστικά μέτρα παίρνονται σε βάρος των εργαζομένων να δικαιολογούνται με την “παγκοσμιοποίηση”. Τι είναι λοιπόν αυτή η “παγκοσμιοποίηση”;

Ο πολιτικός επιστήμων R. Axtmann θεωρεί ότι ο όρος “παγκοσμιοποίηση” χρησιμοποιείται αντί του όρου ιμπεριαλισμός (Globalizasion and Europe σελ. 1 έκδ. Pinter Λονδίνο). Αυτό είναι φανερό αν σκεφθούμε ότι η Πολυμερής Συμφωνία Ανάπτυξης που ετοιμάστηκε στα πλαίσια της “παγκοσμιοποίησης” απ’ τον ΟΟΣΑ στα κρυφά προβλέπει ανάμεσα στ’ άλλα:

 • Απαγόρευση στις εθνικές κυβερνήσεις να προτιμάνε τις εγχώριες επιχειρήσεις σε βάρος των ξένων πολυεθνικών.
 • Απαγόρευση στις κυβερνήσεις να επιβάλλουν περιορισμούς σχετικά με την εξαγωγή των κερδών των πολυεθνικών.
 • Απαγόρευση στις κυβερνήσεις να επιβάλλουν όρους για την απασχόληση στις πολυεθνικές ντόπιων εργατών.
 • Δικαίωμα προσφυγής των πολυεθνικών σε διεθνή διαιτησία για οποιαδήποτε διαφορά με τα εθνικά κράτη και απαγόρευση αντίστοιχα προσφυγής των εθνικών κρατών σε διεθνή διαιτησία (Le monde Diplomatique “Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία” 22.3.1998).

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η “παγκοσμιοποίηση” είναι συνώνυμο του ιμπεριαλισμού.

Αλλά δε φτάνει αυτό. Χρησιμοποιούν την “παγκοσμιοποίηση”, για να αναιρέσουν βασικά πορίσματα της μαρξιστικο – λενινιστικής θεωρίας. Ετσι ο καθηγητής Σ. Χτούρης υποστηρίζει ότι η “μαρξιστική κοινωνιολογία στηρίζεται περισσότερο σ’ ένα εθνικό, ταξικό μοντέλο ανάλυσης, για να περιγράψει την κοινωνική δομή και την κοινωνική ανισότητα”. “Το προλεταριάτο μετατρέπεται μέσα απ’ αυτές τις αλλαγές από μια εθνική κοινωνική τάξη σε μια ευέλικτη διαταξική οντότητα χωρίς εσωτερική θεσμική και πολιτική συνοχή” (Σ. Χτούρης, “Μεταβιομηχανική κοινωνία, και κοινωνία της πληροφορίας”, σελ. 40, 49 έκδ. “Ελληνικά Γράμματα”).

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο οικονομολόγος Σαμίρ Αμίν: “Ο νόμος της αξίας έχει μια εθνική διάσταση” S. Amin, “Capitalism in the age of Globalization” σελ. 65, έκδ. Zed Books).

Ολα αυτά γράφονται χωρίς καμιά ανάλυση και είναι εντελώς αβάσιμα. Ενδεικτικό γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι ο Αργύρης Εμμανουήλ έχει αποδείξει ότι οι νόμοι της αξίας, της υπεραξίας και του μέσου ποσοστού κέρδους δρουν σε παγκόσμιο επίπεδο. (Α. Εμμανουήλ, “Η άνιση ανταλλαγή”, σελ. 128 – 137, έκδ. “Παπαζήση”).

Είναι, λοιπόν, αστεία η προσπάθεια αναίρεσης πορισμάτων της μαρξιστικο – λενινιστικής θεωρίας.

Αλλά άλλοι αστοί ιδεολόγοι προσπαθούν να υποστηρίξουν ότι ο Κ. Μαρξ περιέγραψε στο “Κομμουνιστικό Μανιφέστο την “παγκοσμιοποίηση” του καπιταλισμού, ενώ δεν κινήθηκε στην ίδια κατεύθυνση – υποστηρίζουν – ο Β. Ι. Λένιν. Αυτό δεν είναι σωστό. Ο Β. Ι. Λένιν αναλύοντας τα νεότερα χαρακτηριστικά του μονοπωλιακού καπιταλισμού διατύπωσε τη θεωρία για τον ιμπεριαλισμό, στο βιβλίο του “Ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού”.

Αλλοι αστοί ιδεολόγοι υποστηρίζουν ότι με την παγκοσμιοποίηση θα περιθωριοποιηθεί ο ρόλος του κράτους – έθνους. (Π. Ρουμελιώτης, “Η πορεία προς την παγκοσμιοποίηση” σελ. 54 έκδ. “Νέα Σύνορα”). Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι υπάρχει μία τάση σμίκρυνσης του ρόλου του εθνικού κράτους, αλλά αυτό δεν μπορεί να φτάσει στην περιθωριοποίηση – κατάργηση. Και αυτό γιατί το εθνικό κράτος είναι δημιούργημα της ανάπτυξης του ίδιου του καπιταλισμού. Πέρα απ’ αυτό, εφόσον υπάρχει διαίρεση της κοινωνίας σε τάξεις δεν μπορεί να περιθωριοποιηθεί – καταργηθεί το κράτος που είναι όργανο διατήρησης του υπάρχοντος κοινωνικού συστήματος.

Ο Β. Ι. Λένιν ασχολήθηκε μόνο με την οικονομική ανάλυση του ιμπεριαλισμού. Αναφέρεται, όμως, στον Χίλφερντιγκ για το ρόλο του κράτους στο στάδιο του ιμπεριαλισμού. Ο Χίλφερντιγκ γράφει: “Στον ιμπεριαλισμό έχουμε “ένωση” (σύνδεση συγχώνευση) του τραπεζιτικού χρηματιστικού κεφαλαίου, με τον κρατικό μηχανισμό”. Και σε άλλο σημείο: “Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής συνίσταται στο ότι τα ζητήματα του οικονομικού ανταγωνισμού επιδιώκει να τα λύσει με κρατικά μέσα βίας σύμφωνα με τα συμφέροντα των καπιταλιστών που κυριαρχούν στο κράτος” (Β. Ι. Λένιν, Απαντα, τόμ. 28, σελ. 91, 593).

Πρέπει να είναι καθαρό ότι στον ιμπεριαλισμό το κράτος ενισχύει τα μονοπώλια στην προσπάθεια να επεκταθούν και να δημιουργήσουν σφαίρες επιρροής, να καταπνίξουν το εθνικό απελευθερωτικό κίνημα και να εξαπολύσουν επιθετικούς πολέμους.

Οι ιδεολόγοι, βέβαια, της “παγκοσμιοποίησης” υποστηρίζουν ότι μετά την αντεπανάσταση στη Σοβιετική Ενωση, θα αναπτύσσεται ειρηνικά ο καπιταλισμός δηλαδή υιοθετούν την αντίληψη του Κ. Κάουτσκι για τον υπερ-ιμπεριαλισμό. Κατ’ αρχήν ο ίδιος ο Β. Ι. Λένιν απάντησε ότι “η γνώμη αυτή είναι θεωρητικά τελείως ανόητη και πρακτικά σοφιστεία” (Β. Ι. Λένιν, Απαντα, τόμ. 27, σελ. 378).

Πέρα απ’ αυτό η αντίληψη αυτή που διατυπώθηκε το 1914 απορρίφθηκε απ’ τη ζωή με το ξέσπασμα από τότε δύο παγκόσμιων πολέμων και τη διεξαγωγή δεκάδων τοπικών. Και έχουμε κατόπιν τον πόλεμο στον Κόλπο, τον πόλεμο στη Βοσνία και έπεται συνέχεια.

Πρέπει να είναι καθαρό, ότι μονοπώλιο σημαίνει προνόμιο. Και οικονομικό προνόμιο σημαίνει περιορισμό και αποκλεισμό. Αναγκαστικά σημαίνει προτίμηση σε κάποια μονοπώλια, και αποκλεισμό κάποιων άλλων. Το μοίρασμα των αγορών γίνεται με βάση τη δύναμη του κεφαλαίου. Αυτή και μόνο είναι η ουσία.

Κώστας ΚΑΠΠΟΣ

Πηγή

Report

What do you think?

Comments

Leave a Reply
 1. Αυτα τα ρεταλια υπαρχουν μονο για να μπουρδολογουν και να ζουνε με την κρατικη επιδοτηση απο τους ηλιθιους κουμουνιστες που τους ακολουθουν.
  Αυτο που ειναι η παγκοσμιοποιηση ηλιθιοι κουμουνιστες ζομπι ειναι ο κουμουνισμος.
  Ειναι η υλοποιηση που δεν καταφεραν τοτε με την σοβιετικη ενωση οι εβραιοι που εστησαν το κολπο αυτο.
  Οι ιδιοι εβραιοι σημερα το προχωρησαν με την ΕΕ και την κινα αλλα και φυσικα ολα τα πουλημενα τομαρια ανα χωρα.

 2. ο κομουνισμος ειναι υπαρκος γιατι υπαρχει ο καπιταλισμος ,αλλιως θα ηταν ανυπαρκτος.
  Η παγκοσμιοποιηση δσν θελει κρατη το ιδιο και κομμουνισμός ,Θελει ενα πακοσμιο ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ κομμουνιστικο συστημα .Δεν θελουν κρατη και συνορα οι κομουνιστες αλλα παγκοσμια αδελφότητα το ιδιο και η παγκοσμιοποιηση .Δεν θελουν δημοκρατιες και ανεξαρτητους ανθρωοους αλλα πειθήνια οργανα και τα δυο τους .ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΤΑ ΜΑΓΕΙΡΕΨΑΝ …ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ..

  • χωρίς Κράτος δεν υπάρχει κομμουνισμός, πρέπει να υπάρχει κάποιος “δυνάστης” και ταυτόχρονα να γεμίζει και την “ταϊστρα” όμως, να έχουν κάτι να κατηγορούν που ταυτόχρονα θα τους ταϊζει κιόλας

 3. Δεν ειμαι κομμουνιστης. Απλα παρεθεσα την δικη τους αναλυση. Ο κομμουνισμος θελει ισχυρο κρατος και για αυτο βασικα ειναι εκ διαμετρου αντιθετος με τον νεοφιλελυθερισμο του Σορος για παραδειγμα και με την ιδιωτικοποίηση του πλουτου οπως θα επρεπε να ειμαστε ολοι θεωρω. Αυτο θα μπορουσε να εξελιχθει και σε εθνικισμο οπως και εχει γινει και αυτο για παραδειγμα το απευχεται ο Μπαρουφακης αλλα θα μπορουσε να εξελιχθει και σε εναν υγιη εθνισμο και σε προεκταση σε εναν υγιη διεθνισμο. Η παγκοσμιοποιηση της ελιτ ειναι αντι-εθνισμος βασικα και οχι διεθνισμος, που περα απο το πως εχει εκφραστει στην ιστορια αυτο που επιζητα ειναι το αυτονοητο και δηλαδη την ειρηνικη συνυαρξη των εθνων ασχετως αν ο κομμουσνιμος δεν οδηγησε ασφαλως προς αυτη την κατευθυνση.

 4. Κοίτα να δεις που στο τέλος αυτοί οι άχρηστοι (οι ΚΚΕ συγκεκριμένα όχι γενικά οι αριστεροί) θα μας φανούν χρήσιμοι, κατά λάθος!! αυτά είναι… να ένας ωραίος και χρήσιμος τρόπος να χειριστείς ένα δόγμα και τους οπαδούς του. Να χωθούν τώρα εκεί μέσα μερικοί αγκιτάτορες και να σου πω εγώ πως πολεμάς τη ΝΤΠ τι θα λένε μετά; “φασίστες”; ντροπή…. ! τι; πως θα χαρακτηρίσουν τους “αγνούς αγωνιστές του προλεταριάτου” ? Αχ πόσο ψήνομαι γιατί έχω το ταλεντάκι του αγκιτάτορα..

 5. και για να “τσιμπήσω” λίγο τα χριστιανόπουλα, ο Παϊσιος δεν είχε πει ότι το ΚΚΕ θα αγωνιστεί μόνο και κάτι άλλοι ημίτρελλοι χύμα (σαν εμάς ας πούμε); ή άλλος το προ-φύτεψε; δε θυμάμαι….

 6. ο apollo ero ζει στην ευρωπαϊκή κομμουνιστική κολεκτιβα η οποία είναι ένα πανίσχυρο κρατος το οποίο προσπαθεί να διαλύσει τα έθνη στα οποία ηγεμονεύει μέσω οικονομικού πολέμου μνημονίων και λαθροεποικισμου-αντικαταστασης πολιτών και ακόμα δεν το έχει καταλάβει.

  • δεν εισαι κομμουνιστης αλλα μας κοτσαρεις ριζο-σπαστη ετσι;; γελαμε… “Γνήσιος κομμουνιστής, είναι εκείνος που θα μπορέσει, κάτω από μια σοφή, βαθιά ψυχολογημένη και επίμονη κατηχητική καθοδήγηση,

   να σκοτώσει μέσα του, όλα αυτά τα λογικά και συναισθηματικά στοιχεία, που αποτελούν την ιδιομορφία του εθνικού πολιτισμού μας…

   Όταν αυτό κατορθωθεί, όταν η εθνική σημαία από σύμβολο ενότητας φτάσει να μεταβληθεί σε παλιοκούρελο μέσα στη συνείδηση του κατηχουμένου, τότε ο κατηχούμενος είναι ώριμος πια για να χτυπήσει το μαχαίρι στην καρδιά της πατρίδας του…

   Όταν ένας κατηχούμενος πάθει την κομμουνιστική διαφοροποίηση, είναι πια ώριμος να προδώσει τον τόπο του, τους δικούς του, τους φίλους του, τους γονείς του, κάθε τι που είναι δεμένο με την καρδιά και με το αίσθημα του ανθρώπου..

   Δεν υπάρχουν Έλληνες κομμουνιστές. ‘Όταν κανείς γίνει συνειδητός κομμουνιστής παύει να είναι ‘Έλληνας.”

   Στρατής Μυριβήλης

 7. 2.8. ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΓΕΜΟΝΙΑ
  ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΗΓΕΜΟΝΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΧΤΟΥΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ. ΤΟ ΠΡΟΙΟΝ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΕΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑ. ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ, ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ,ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ. ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΟΥΣ, ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ Η ΡΟΜΠΟΤΟΠΟΙΣΗ ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ. ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΗΓΕΜΟΝΕΥΟΥΣΑ ΔΥΝΑΜΗ , ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ ΤΑ ΣΥΝΝΟΡΑ ,ΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΝΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΔΟΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ. ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ . ΑΥΤΗ Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΗ ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑ ΣΤΙΣ ΕΛΕΝΧΟΜΕΝΕΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ.Ο ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΚΑΙ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΟΥ ( ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Προειδοποίηση από ΝΑΣΑ

Η Aston Martin θα «κόψει» 500 θέσεις εργασίας