11:28 - 02/10/2014

“Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ…730 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ”!

Ιδιαίτερα δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για την Ελλάδα σύμφωνα με τον Καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργου Βάμβουκα.

Διαβάστε τη δήλωση του καθηγητή:

«Αγαπητοί μου φίλοι, από τη θέση αυτή θα ήθελα να κάνω μία δήλωση, μία πρόβλεψη δυστυχώς πολύ φοβούμαι ότι θα επαληθευτεί. Η Δραματική άνοδος των spreads των 10ετών κρατικών ομολόγων στις 560 μονάδες, που είναι αυτή τη στιγμή που σας γράφω αυτές τις γραμμές, σηματοδοτεί χρεοκοπία της πατρίδας.
Είναι πασιφανές ότι παιζεται πολύ χοντρό παιχνίδι στις πλάτες της πατρίδας και του ελληνικού λαού.»

Το άρθρο του καθηγητή Γ. Βάμβουκα σε εφημερίδα, είναι προφητικό:

Σε πρωτοφανή επίπεδα οι δανειακές ανάγκες της χώρας

Γιώργος Βάμβουκας, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΑΣΟΕΕ)

Τις τελευταίες μέρες και ιδίως μετά την δημοσιοποίηση των κυβερνητικών προθέσεων, περί σχεδιαζόμενης εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές τον Νοέμβριο του 2014, με εκδόσεις 18μηνων εντόκων γραμματίων και 7ετών κρατικών ομολόγων για την άντληση αρκετών δις ευρώ (€), τα spreads (περιθώρια) των 5ετών, των 10ετών και των υπόλοιπων κατηγοριών κρατικών ομολόγων, άρχισαν να διευρύνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.

Για παράδειγμα, τα spreads των 10ετών ελληνικών ομολόγων από τις 440 μονάδες που ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου, κυμαίνονται σήμερα γύρω στις 520 μονάδες βάσης, σηματοδοτώντας έτσι την μελλοντική αύξηση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου στις διεθνείς αγορές χρήματος. Το “περιθώριο” (spread) ορίζεται ως η διασπορά, η διαφορά, των κρατικών ομολόγων μιας χώρας (π.χ. Ελλάδα) από τα αντίστοιχα κρατικά ομόλογα μιας χώρας (π.χ. Γερμανία) που λαμβάνονται ως “σημείο αναφοράς” (benchmark point). Για παράδειγμα, το γερμανικό κρατικό ομόλογο 10ετούς διάρκειας, αποτελεί για αρκετά χρόνια σημείο αναφοράς και σύγκρισης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, για χώρες που δανείζονται με την έκδοση δεκαετών ομολόγων.

Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος, Στουρνάρας, Χαρδούβελης και σία, διαδίδουν ότι η Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2014, θα εγκαταλείψει τα μνημόνια και τις οποιεσδήποτε μελλοντικές της ανάγκες σε κεφάλαια, θα τις καλύπτει με απευθείας δανεισμό από τις διεθνείς αγορές, με την έκδοση διαδοχικών σειρών κρατικών ομολόγων και εντόκων γραμματίων.

Κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν ότι η Ελλάδα πληροί πλέον τις προϋποθέσεις, για να βγει προς το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου στις διεθνείς χρηματαγορές, για να δανειστεί όσα κεφάλαια επιθυμεί εκδίδοντας έντοκα γραμμάτια 18 μηνών και ομόλογα πολυετούς διάρκειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν την εκτέλεση του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013/2014, προκύπτει ότι ο δανεισμός (πιστωτικά έσοδα) του ελληνικού δημοσίου από 59,4 εκτοξεύτηκε σε 86,0 δις €. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος κατά τη διάρκεια της περιόδου Ιανουαρίου-Αυγούστου 2014, δανειζόταν 10,75 δις € κατά μέσο όρο κάθε μήνα (86,0:8=10,75).

Παράλληλα, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2013/2014, οι δαπάνες για τόκους και χρεολύσια για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από 48,2 αυξήθηκαν σε 90,9 δις €, καταδεικνύοντας τις τεράστιες δανειακές ανάγκες της χώρας, για την χρηματοδότηση των τρεχουσών δημοσιονομικών της δαπανών (τόκοι, χρεολύσια, μισθοί, συντάξεις, εξοπλιστικά προγράμματα, πρόνοια, παιδεία, υγεία, κ.ά.).

Και τα ερωτήματα που ο κύριος Σαμαράς και τα λαβράκια του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, οφείλουν να μας απαντήσουν είναι:

1) Δοθέντος ότι το 2014, το συνολικό εσωτερικό και εξωτερικό χρέος της Ελλάδας εκτιμάται σε 730 δις €, βάσει ποιας τεχνοκρατικής λογικής, η πιο χρεωμένη χώρα του κόσμου, δύναται να δανείζεται κάθε μήνα σχεδόν 11 δις € από τις διεθνείς χρηματαγορές;

2) Την περίοδο Ιουνίου 2012-Δεκεμβρίου 2014, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης από 303,5 δις € ή 157% του ΑΕΠ, εκτιμάται ότι αυξήθηκε σε 328 δις € ή 182% του ΑΕΠ. Τον Ιούνιο του 2012, τα spreads των 10ετών ελληνικών ομολόγων ήταν γύρω στις 3.000 μονάδες. Τι έχει αλλάξει κ. Χαρδούβελη και ισχυρίζεστε ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να δανείζεται ελεύθερα στις διεθνείς χρηματαγορές, όταν το δημόσιο χρέος καλπάζει με γρήγορους ρυθμούς και οι δανειακές ανάγκες της χώρας σήμερα είναι κατά πολύ υψηλότερες απ’ ότι το 2012 ή το 2013;

3) Γιατί την περίοδο 2013-2014, οι δαπάνες τοκοχρεολυσίων σημείωσαν θεαματική άνοδο, πιστοποιώντας την υπερδιόγκωση των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας; Τα ανωτέρω ερωτήματα απαιτούν άμεσης και πειστικής απάντησης από το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο. Η κυβέρνηση οφείλει να μας εξηγήσει τους λόγους, που οι ανάγκες της χώρας σε δανειακά κεφάλαια, αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς κατά τη διάρκεια του 2014.

ΠΗΓΗ

Σταμάτησα επιτέλους το κάπνισμα, χωρίς άγχος, οργή και καμία ενόχληση!!! Πλέον κάνω έναν υγιή ύπνο και δεν έχω εξάρτηση στη νικοτίνη!!! Θέλεις κι εσύ να το κόψεις;

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (20)

 1. 0
  0
  μααα εχουμε αναπτυξη….
 2. 0
  0
  Εγώ θέλω να ρωτήσω πού πήγαν αυτά τα λεφτά. Οκ πες οτι χρωστάμε 730 δις. Που πήγαν αυτά τα λεφτά? Ο κόσμος δεν είδε τπτ απο αυτά. Ούτε ανάπτυξη έγινε ούτε τπτ.Αλλά χρωστάμε…
  • 0
   0
   Φίλε μου, εύλογη η απορία σου.
   Εάν αυτά τα λεφτά είχαν μπει την Ελλάδα αυτή τη στιγμή η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον Ελβετία.
   Το κακό είναι ότι έχουν καταφέρει με τα ΜΜΕ να πείσουν τους ίδιους τους Έλληνες ότι είναι κλέφτες, απατεώνες, τεμπέληδες. Κοινώς έχουν καταφέρει να μας κάνουν να μισούμε τους εαυτούς μας τους ίδιους.
   Παραμύθια και το χρέος, παραμύθια και όλες οι κατηγορίες. Καιρός να ξυπνήσουμε και να τους στείλουμε όλους στον διάολο, εκεί που ανήκουν, πρίν μας ξεκάνουν τελείως γιατί αυτό θέλουν.
 3. 0
  0
  φλόκος ή τράτα;
  ποιά είναι πιο φθηνή;
  φωτιά είναι όλες
  δε γαμείς…..
  θα πάω στην Πάολα που είναι κα πικάντικη …

  νικ δε φέρστ τέιμπλ γκρικ
 4. 0
  0
  Η λιτότητα παράγει σοβαρά απωθυμένα που μακροχρόνια τα κακά θα ειναι μεγαλύτερα
 5. 0
  0
  O σκατόγερος με την ιδιωτική συλλογη αρχαιων επέμενε για λιτοτητα μα δεν τα καταφερνε χωρίς τη βοηθεια των γερμανων
 6. 0
  0
  Από το 1992 έως σήμερα η Ελλάδα έχει πληρώσει 930.000.000.000 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους.
  • 0
   0
   Kopse kati re megale! Mhpws exeis valei 9 mhdenika paraoanw? Oute diagalaxiako xreos na htan… :D
   • 0
    0
    Εεεπ!

    Όχι ανακρίβειες με το διαγαλαξιακό σας χρέος.

    Στον γαλαξία σας αυτό μετράται σε GRXZ-Coins και είναι σε τάξη μεγέθους εικοσιεξάκις εκατομμύρια, δηλ. με 81 μηδενικά.

    ΖΦΝΤ (Ανδρομέδειος Πράκτορας-Οικονομολόγος-Παντογνώστης-Φωτεινός)
 7. 0
  0
  Να σου πω εγώ φίλε μου που πήγαν τα λεφτά Μας δουλεύουνε ρεεεεεεεεεεε ξυπνάτε πρίν είναι πολύ αργά,πρέπει να κυβερνήσει την ελλάδα ένας Έλληνας ρε και όχι ελληνόφωνες πολιτικοί.
 8. 0
  0
  Να κάνουμε τον αρθρογράφο ΥπερΥπουργό Οικονομικών και γενικά των πάντων να μας λύσει όλα τα προβλήματα.
 9. 0
  0
  ΣΚΑΕΙ ΟΠΟΥ ΝΑΝΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΛΙΓΟ ΕΜΕΙΝΕ !!!!!!!!
 10. 0
  0
  PAIDIA MPOREITE NA KATALABETE OTI XREOS DEN YPARXEI;.. TA LAMOGIA POY MAS KYBERNOYN XROSTANE OXI H ELLADA;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;OK
 11. 0
  0
  Ο Έλληνας ψηφοφόρος δυστυχώς φοβάται ή δεν θέλει να ψηφίσει άλλον, λόγω συμφέροντος, απο αυτούς που χρόνια του έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου και ας είναι αυτός ο άλλος ένας απλός εθνικόφρωνας άνθρωπος που απλά θέλει να εξαλέιψει αυτή την λέρα που μας κυβερνάει!
 12. 0
  0
  Μια ειναι η λυση μαγκες,
  γκολ και ξυλο
 13. 0
  0
  ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝΔΕΚΑΡΑ ΤΣΑΚΙΣΤΗ! Η ΜΟΝΗ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΟΛΟΙ ΕΞΙΣΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΣΤΑΘΗΚΕ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ! ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΡΘΙΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΟΥΜΕ ΠΑΛΛΑΙΚΑ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί