18:18 - 30/04/2015

Σοπενάουερ – Οι δημαγωγοί σήμερα

Παντού και πάντα υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια απέναντι στις κυβερνήσεις, στους νόμους και στους κοινωνικούς θεσμούς.

Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί ο άνθρωπος θέλει κάπου να επιρρίψει ευθύνες για την αθλιότητα που συνοδεύει μόνιμα την ανθρώπινη ύπαρξη, ενώ όλοι ξέρουμε, στο επίπεδο του μύθου βέβαια, ότι αυτή η κατάρα ήταν δωράκι του Θεού στον Αδάμ, και άρα σε ολόκληρο το γένος των ανθρώπων.

Κι όμως, αυτός ο ψεύτικος ισχυρισμός ποτέ δεν γινόταν με ψευδέστερο και θρασύτερο τρόπο απ’ ό,τι σήμερα, από τους «δημαγωγούς της εποχής».

Αυτοί οι τελευταίοι, συγκεκριμένα, είναι ως εχθροί του χριστιανισμού αισιόδοξοι: ο κόσμος είναι για κείνους «αυτοσκοπός» και άρα από μόνος του, δηλαδή σύμφωνα με τις φυσικές του ιδιότητες, αξιοθαύμαστα ρυθμισμένος, το κατ’ εξοχήν κέντρο της ευτυχίας.

Όσο για τα κραυγαλέα, κολοσσιαία δεινά που διαψεύδουν την παραπάνω ειδυλλιακή άποψη, τα αποδίδουν αποκλειστικά και μόνο στις διάφορες κυβερνήσεις: αν αυτές οι τελευταίες έκαναν καλά τη δουλειά τους, τότε ο Ουρανός δεν θα διέφερε σε τίποτα από τη Γη, δηλαδή όλοι οι άνθρωποι, χωρίς να κάνουν καμιά προσπάθεια, θα έτρωγαν μέχρι σκασμού, θα μεθοκοπούσαν και θα φρόντιζαν για τη διαιώνιση του είδους μέχρι να τα τινάξουν και οι ίδιοι: γιατί μόνο έτσι μπορεί κανείς να παραφράσει τον «αυτοσκοπό» και τον στόχο της «αέναης προόδου της ανθρωπότητας», την οποία μας υπόσχονται ακούραστα με τις πομπώδεις φράσεις τους.

~ Άρθουρ Σοπενάουερ – Η τέχνη του να είσαι προσβλητικός

ΠΗΓΗ

Σταμάτησα επιτέλους το κάπνισμα, χωρίς άγχος, οργή και καμία ενόχληση!!! Πλέον κάνω έναν υγιή ύπνο και δεν έχω εξάρτηση στη νικοτίνη!!! Θέλεις κι εσύ να το κόψεις;

Loading...

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί