in , ,

Δε με θλίβει που πεθαίνω, μα που όσο ζω μαθαίνω

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Περιέργως κάθε φορά που ξεκινώ να σημειώνω ή να γράφω κάτι είναι μετά από εκνευρισμό, θυμό, λύπη και σε προχωρημένη ώρα. Μια ώρα την οποία κάνω ταμείο με τον εαυτό μου και προσπαθώ να καταλάβω τι λάθος κάνω και συνεχώς βρίσκομαι με την πλάτη στον τοίχο. Δεν ξέρω αλλά κάποιες φορές τόσο το παράλογο, η παράκρουση, η πίεση και η μαυρίλα της ατμόσφαιρας με κάνουν να σκέπτομαι αν τελικά αξίζει να ζούμε όλα αυτά, την στιγμή που δεν πήραμε καν μέρος σε αυτό το στημένο φαγοπότι. Ένα φαγοπότι το οποίο απλά διαιωνίζεται στο πέρασμα των χρόνων και το μόνο που αλλάζει είναι η εποχή και οι άνθρωποι. Τα μέσα διαφθοράς, άσκησης σχετικής πίεσης και επιβολής προσαρμόζονται κατά το δοκούν.

Αποτελούμε εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας  όπου είτε ξεκίνησε να δημιουργεί την ζωή του, είτε την δημιουργούσε την δεδομένη στιγμή. Κάποιοι τυχεροί έφυγαν για το εξωτερικό αναζητώντας κάτι καλύτερο, κάποιοι άλλοι δε άτυχοι έμειναν εδώ να περιμένουν την σειρά τους για τους φούρνους. Κάποιοι από την άλλη θεωρούν ότι τα καλύτερα μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό, άρα εμείς που μείναμε εδώ είμαστε οι σύγχρονοι μαλάκες της ιστορίας. Μέσα σε αυτή οι πρόγονοι μας έγιναν το εργατικό δυναμικό μιας κοινωνίας που μάζευε τα συντρίμμια της μετά από τον Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα είμαστε αυτοί που συντηρούμε επιστημονικές δομές στις ίδιες κοινωνίες. Οι επίγονοι μας όσοι από εμάς καταφέρουν να αποκτήσουν απλά θα είναι τα καλύτερα αποτελέσματα ενός πειράματος που διαδραματίζεται από το 2009 έως και σήμερα, άσχετα αν ετοιμαζόταν χρόνια πριν, και ίσως θα είναι η γένια που θα φέρει αύξων αριθμό και στίγμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα λεγόμενα των γραφών της θρησκείας μας στέκομαι στα σημεία όπου σε προτρέπει να ψάξεις και να ερευνήσεις τα όσα διαδραματίζονται γύρω σου. Αυτά είναι τα παραφρασμένα «πίστευε και μη, ερεύνα» και το «ερευνάται τας γραφάς». Παράλληλα με αυτά η Αποκάλυψη του Ιωάννη η οποία σε απλή ανάλυση σου λέει τι να μην κάνεις ώστε να μην καταστραφείς. Αλλά είσαι τόσο ανεγκέφαλο ΕΓΩ με πόδια που νομίζεις ότι τα ξέρεις όλα και οδηγείσαι με ακρίβεια στην καταστροφή. Επιβεβαίωση της κατάστασης η κατσίκα του γείτονα, ο νεοπλουτισμός και ο μιμητισμός.

Για να μην στενοχωρήσω τους Άθεους αναγνώστες προσεγγίζω την κατάσταση από την πλευρά της φύσεως που τα πάντα με σοφία εποίησε. Η φύση λοιπόν έχει μια λειτουργία ένα τρόπο όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό, ο άνθρωπος αποτελεί μέρος της τροφικής αλυσίδας μιας και γίνεται χώμα, έχει κανόνες και εξαιρέσεις, οι οποίες είναι για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα της. Η φύση έκανε αρσενικό και θηλυκό έκανε ένα σύστημα αναπαραγωγής και έχει δημιουργήσει στο χρόνο την σχετική διάρκεια. Εμείς τελευταία τι κάνουμε κυρίες και κύριοι ; απλά κάθε μέρα την βιάζουμε, της χαλάμε την αρμονία. Αυτή τι πιστεύεται ότι θα κάνει ; απλά θα διορθώσει τα λάθη που προέκυψαν και όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

Μιλώντας πρόσφατα με συγγενικό πρόσωπο με μνήμες κατοχής και πολέμου, μου εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση και πως η ατμόσφαιρα φέρει αναμνήσεις καταστάσεων όπου θα προτιμούσαμε την πείνα και το ζόρι παρά την συμφορά ενός πολέμου. Αλλά αναπόφευκτα με τους ανεγκέφαλους φαλλοκράτες, τοκογλύφους δεν θα αργήσουμε να ζήσουμε. Μνήμες της οποίες οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στους νεωτέρους οι οποίοι πλέον θα μαθαίνουν περί συνωστισμού, πως με τους τούρκους παίζαμε φάπες και περνάγαμε καλά, πως οι αρχαίοι μας τύλιγαν το πούρο και έτριζαν την όπισθεν και πως θρησκεία είναι το ζαμπόν και το μπέικον.

Όλα αυτά τα χρόνια μάθαινα πως θα γίνω χρήσιμος στην κοινωνία μια κοινωνία που φρόντισε να με περιθωριοποιήσει γιατί σκέπτομαι, εκφράζομαι, νοιώθω. Γιατί έχω αξίες, ηθική και σέβομαι την ανθρώπινη ύπαρξη και ζωή. Δεν έμαθα όλα αυτά τα χρόνια να είμαι χρήσιμος για τον εαυτό μου, όχι εγωιστικά απλά προστατευτικά γιατί οι άνθρωποι είμαστε τα χειρότερα θηρία δυστυχώς. Έχουμε μάθει να ακούμε μόνο τον εαυτό μας, να θαυμάζουμε το ΕΓΩ μας και να αδιαφορούμε για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Είμαστε όλοι γήινοι, φιλοξενούμενοι που σκοπό έχουμε να μεταφέρουμε γνώσεις, ενέργεια, αγάπη. Τα μάθαμε όλα αυτά μέχρι που επινοήσαμε το θεό που εμπιστευόμαστε πάνω από όλα αυτά και αρχίσαμε να το εξυπηρετούμε μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος μας.

Μένω έκπληκτος ακόμα όταν θυμάμαι την αλλαγή της προεδρίας της δημοκρατίας και εξιστορούνταν τα όσα συμβαίνουν σήμερα ούτε ο καζαμίας του παππού μου δεν ετύχαινε με τέτοια ακρίβεια τα γεγονότα. Μετά από αυτά έλα να με πεις συνομοσιολόγο, περίεργο και παράξενο και συνέχιζε να χλευάζεις την νοημοσύνη μου. Όπως λέει και ο λαός πίσω έχει η αχλάδα την ουρά να το θυμάσαι. Όλα αυτά τα χρόνια έχω μάθει καλά να βοηθώ τους ανθρώπους και τα ζώα δεν θα μου την χαλάσεις. Έχω μάθει την ιστορία από παππούδες που ήταν εκεί και μου την είπαν όπως έγινε και όχι όπως θέλετε να φαίνεται. Έχω μάθει σηκώνομαι μετά την πτώση εσύ ; έχω μάθει και με πολλά αλλά κυρίως με λίγα εσύ ; ξεχωρίζω το πορτοκάλι από το νεράντζι εσύ ; όταν θες να κάνεις τον έξυπνο και να μου κουνάς το δάχτυλο φρόντισε η φαρέτρα σου να έχει τουλάχιστον τα ίδια με εμένα έτσι για να υπάρχει ενδιαφέρον στον διάλογο και όχι στον μονότονο μονόλογο σου … ανθρωπάκο…

Δε με θλίβει που πεθαίνω, μα που όσο ζω μαθαίνω … λαϊκή παροιμία.

Report

What do you think?

Written by Γέρος Παράξενος

Περήφανος που γεννήθηκα Έλληνας όσο και αν θέλουν να το ποινικοποιήσουν. Προσπάθω να αφυπνίσω όσους θέλουν να αντιδράσουν, για τους άλλους δεν θα μπορέσω. Από φοιτητής έγγραφα και έψαχνα διάφορα, κάθε άνθρωπος κρίνεται από τις πράξεις του.

Comments

Leave a Reply
  1. Η. Εικόνα σου στην πραγματικότητα την έχουμε συναντήσει πολλές φορές . Στην αντίθεση του δέντρου , πλάτανος είναι και το παγκάκι κοιτά το γήπεδο που παίζουν τα παιδιά όταν έρχονται για διακοπές. Όπως καταλαβαίνεις , δεν βάζουν το παγκάκι να κοιτά τον ήλιο και τα βουνά και τα έλατα που υπάρχουν σε φόντο αλλά την ζωή που κυκλοφορεί εκεί. Βέβαια και τα δύο είναι εξίσου θεαματικά μαγικά “τοπία” μα δεν παύει οι άνθρωποι να ορίζουν την ζωή ότι υπάρχει στους ανθρώπους και όχι στην φύση . Αν και υπάρχει ζωή που σου μιλά απλά οι συνήθειες και οι πραγματικότητες διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ένας κύκλος είναι αυτός που μια στην ζωή είναι καλά και μια άσχημα. Να σπάσεις τον κύκλο; Αν το σπάσεις δεν θα μάθεις ούτε από τα καλά αλλά ούτε και από τα άσχημα.
    Δεν συμφωνώ με την παροιμία, μάλλον θα είμαι αντιδραστικό στοιχείο και αυτό θέλει διευρενευση.
    Η44ΡΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Υποχρεώνουν τους οδηγούς να τσιπάρουν τα αυτοκίνητά τους – Ξεκίνησε και είναι «για το καλό μας»

Ξέρεις να διαβάζεις; Μπες και ξεστραβώσου.