in

LikeLike ΤέλειοΤέλειο

Γνώθι σαυτόν

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Όλα αυτά τα χρόνια, ζώντας μάλιστα σε μικρή κοινωνία, αντιλαμβάνομαι την περιθωριοποίηση από το σώμα της κοινωνίας ως κάτι το δαιμονικό, κατακριτέο, ενοχλητικό.

Έμαθα από την οικογένεια, παρά τις όποιες δυσκολίες, πως δεν ρίχνουμε τους ανθρώπους, δεν ασχολούμαστε – τους συζητάμε και πως όλοι είτε φτωχοί είτε πλούσιοι έχουν την ιδία αξία.

Κάθε άνθρωπος είτε με πτυχία είτε χωρίς, είτε με πορτοφόλι είτε χωρίς πρώτα από όλα είναι άνθρωπος, με δικαιώματα, με ελευθερίες, με απόψεις όποιες και αν είναι αυτές και αυτή η διαφορετικότητα είναι που δίνει ουσία.

Κάθε ένας από εμάς θες διαβάζοντας, ψάχνοντας, εμπειρικά, βιωματικά, τυχαία είτε από ένστικτο απέκτησε μια ικανότητα, μια διαφορετικότητα, μια γνώση. Κάποιοι επέλεξαν να κρατήσουν για τον εαυτό τους τα πάντα, κάποιοι όμως επέλεξαν να δώσουν, να εκτεθούν, να πονέσουν για να μοιραστούν.

Κάθε μέρα που περνά ενώ έχεις επιλέξει να είσαι άνθρωπος, ενώ δεν θες να γίνεις ίδιος, δεν επιλέγεις την κακία έρχεται και κάτι ακόμα που σε βγάζει εκτός εαυτού. Η απορία σε όλο αυτό το γιατί και η πίκρα …

Κάθε φορά που βοηθάς, στηρίζεις, βάζεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο πάντα μα πάντα κάποιοι στο τέλος δεν εκτιμούν, δεν σέβονται, δε λένε ούτε ευχαριστώ. Όχι δεν περιμένω ούτε ευχαριστώ, ούτε επιβράβευση απαιτώ το στοιχειώδη όμως σεβασμό, γιατί η εύκολη λύση θα ήταν να γίνω πιο όνος του όνου.

Δυστυχώς η γενιά μου έπεσε στην περίπτωση που πρέπει να αποδεικνύει κάθε μέρα ότι δεν είναι ελέφαντας, την στιγμή που κατεστημένοι, κεκτημένοι, βολεμένοι και παρτάκηδες ενδιαφέρονται μόνο για ότι βρίσκεται μεταξύ αφαλού και γονάτων.

Θεωρητικά και ενώ τα τελευταία χρόνια είμαστε μόνιμα στο τοίχο, όλοι κοιτούν περισσότερο από ποτέ τη βόλεψη τους. Σε ένα σαθρό σύστημα το οποίο συνευθύνεται για την κατάσταση λόγο εξαρτημένης σχέσης εκλογής – επιλογής.

Και ενώ οι πληροφορίες, τα γεγονότα, οι μαρτυρίες τους οι ίδιες μιλάνε για το κακό που σου ετοιμάζουν χρόνια, την εκ των έσω προδοσία όπως τότε με την Πόλις, την ατελείωτη προπαγάνδα, κινδυνολογία του τρόμου και του πανικού στρέφεσαι εκ νέου εναντίον μου με την ταμπέλα στο χέρι και σε ενοχλεί η αλήθεια.

Ρίξε μια ματιά τριγύρω σου, θα βρεις άνθρωπο να του απλώσεις το χέρι ; θα βρεις κάποιον να στηριχτείς επάνω του ; φρόντισες να έχεις ένα κύκλο ασφαλείας για δύσκολες καταστάσεις ; γιατί από το 1947 μόνιμα μας απειλούν, μόνιμα η πέμπτη φάλαγγα βάλει εις βάρος σου, αλλά αρκεί διορισμός, επίδομα, βόλεμα.

Δεν άλλαξε κάτι στο πέρασμα του χρόνου μόνο οι άνθρωποι, η πόλωση, ο διχασμός, η κακία μένουν και διαιωνίζονται στο βωμό της καλοπέρασης αλλά έρχεται η ιστορία να σου θυμίσει ότι ένας πόλεμος άργησε τώρα που η σοδειά έχει τη σχετική πάχυνση.

Θα το τελειώσω κατά το πώς το άρχισα, με γνώμονα ότι ένα ακόμα ζωντανό στην περιοχή μου βρήκε φριχτό θάνατο από κάποιον που το σφάξε και το παράτησε σε διπλανό χωράφι. Η εύκολη λύση τοπικού άρχοντος όχι να παραδώσει το δράστη στον εισαγγελέα αλλά να στραφεί στον αδύναμο που έχασε το ζωντανό απειλώντας τον με πρόστιμο … αλλά τελικά του έκανε χάρη.

Η πλάνη, η κατάντια, το ψέμα και η υποκρισία επικρατούν παντού, το να επιλέξεις το αντίθετο δεν σημαίνει ότι είσαι αδύναμος ή εύκολος στόχος, είναι τρόπος ζωής, στάση ζωής, επιλογή.

Το αν κάποιοι με περίσσιο θράσος έχουν βγάλει την μακριά γαϊδούρα τους έξω και στρέφονται σε αυτόν που δεν επέλεξε τα σκατά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί την αλήθεια και το δίκιο με τα όποια μέσα του έχουν απομείνει.

Η επικρατούσα άποψη του ότι δηλώσεις είσαι, η νοοτροπία του κεκτημένου, κατεστημένου βολεψάκια, του νομίζοντας ότι μπορείς μόνιμα να βλάπτεις, να καταστρέφεις δεν σημαίνει ότι έχεις ασυλία για πάντα και για τα πάντα.

Η άγνοια όλων μας εκτείνεται από 80 – 90 % το ποσοστό γνώσης, το ποσοστό αρετής, το ποσοστό καλλιέργειας του λοιπού αριθμού άγεται στην προσωπική μας άσκηση, προσπάθεια, αναγνώριση του τι πραγματικά είμαστε, θέλουμε, πράττουμε.

Κατά γενική ομολογία τέτοια ζωή δεν αξίζει σε κανένα έμβιο ζώο. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να βλάπτει, να στερεί, να αφαιρεί ζωές. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει από κανέναν το δικαίωμα του λόγου. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει την ελευθερία του άλλου. Κάθε επιλογή είτε πραγματική είτε ανάγκης οφείλεται να ακούγεται, να συζητάτε και να γίνεται το έναυσμα αυτογνωσίας.

Το άγνωστο μονοπάτι της φθοράς, το άγνωστο μονοπάτι της σχέσεως ζωής και θανάτου κάνει τον άνθρωπο να έχει συμβιβαστεί με την χειρότερη κατάληξη ή εξέλιξη τελικά ; και αφού έχεις συμβιβαστεί με αυτό τότε γιατί συνουσιάζεις το σύμπαν ;

Άλλες χώρες σου προσφέρουν την ανακάλυψη των εθίμων, της λαϊκής δοξασίας ή του τοπίου, αλλά η Ελλάδα σου προσφέρει κάτι πιο δύσκολο: την ανακάλυψη του εαυτού σου. Λώρενς Ντάρελ 1912 – 1990 Βρετανός Συγγραφέας

Report

What do you think?

20 points
Upvote Downvote

Written by Γέρος Παράξενος

Περήφανος που γεννήθηκα Έλληνας όσο και αν θέλουν να το ποινικοποιήσουν. Προσπάθω να αφυπνίσω όσους θέλουν να αντιδράσουν, για τους άλλους δεν θα μπορέσω. Από φοιτητής έγγραφα και έψαχνα διάφορα, κάθε άνθρωπος κρίνεται από τις πράξεις του.

Comments

Leave a Reply
  1. Όσο και αν σε βάλλουν ή χλευάζουν άστους στον κόσμο τους και κοίτα μπροστά γιατί κάποια πράγματα περί ανθρωπιάς, κοινωνίας που αναφέρεις είναι έτσι ακριβώς. Η ανθρωπιά και η απόδειξη της είναι επιλογή και πράξεις.
    Το γεγονός ότι βρίσκεις το κουράγιο και την δύναμη να τα γράψεις όπως πολλοί στο χώρο τούτο είναι πραγματικά κατόρθωμα. Κυνικός μεν αληθινός δε. Καλή δύναμη σε όλους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Κεραυνοί: Το μυστηριώδες φαινόμενο με 24.000 νεκρούς ετησίως – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα.

GEWKWN : Η ΕΛΛΑΔΑ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ …. ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΩΝ