21:36 - 16/02/2017

Χρυσοί Σκούφοι 2017: Τα 24 εστιατόρια που βραβεύτηκαν! [λίστα]

«Funky Gourmet» και «Etrusco», oι συνήθεις ύποπτοι, κέρδισαν για ακόμα μία φορά την κορυφαία διάκριση στον χώρο της εστίασης και αναδείχτηκαν οι μεγάλοι νικητές στα φετινά  βραβεία των Χρυσών Σκούφων.

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με ελληνικό άρωμα στα βραβεία και βρετανικές γεύσεις στα πιάτα.

Κέρκυρα και Αθήνα συνέχισαν για τρίτη χρονιά να συγκατοικούν στην κορυφή των καλύτερων ελληνικών εστιατορίων αφού το «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι αναδείχθηκαν και φέτος πρώτοι των πρώτων στο σαφάρι των Χρυσών Σκούφων.

24 εστιατόρια πήραν Χρυσό Σκούφο  Συνολικά, από τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, βραβεύτηκαν 24 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα με Χρυσό Σκούφο. Επίσης ανακοινώθηκαν τα 34 ακόμη εστιατόρια που απέσπασαν Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων ενώ για πρώτη φορά στην 24χρονη ιστορία του θεσμού απονεμήθηκε βραβείο κοινού.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ – Χρυσοί Σκούφοι 2017

Χρυσοί Σκούφοι 2017: Τα 24 εστιατόρια που βραβεύτηκαν! [λίστα] - Εικόνα

Τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας μοιράστηκαν και για το 2017 το κερκυραϊκό «Etrusco» και το αθηναϊκό «Funky Gourmet»

Με δύο Σκούφους Etrusco, Κέρκυρα, 16,50/20 και δύο σκούφοιFunky Gourmet, Αθήνα, 16,50/20 και δύο σκούφοι

Από έναν Σκούφο

Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφοςVaroulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφοςΣπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

Χρυσοί Σκούφοι 2017: Τα 24 εστιατόρια που βραβεύτηκαν! [λίστα] - Εικόνα1

Τα εστιατόρια που βαθμολογήθηκαν με 16/20 είναι τα αθηναϊκά «Botrini’s», «Σπονδή» και «Varoulko Seaside»

Bill & Coo, Μύκονος, 15,50/20 και ένας σκούφος

Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15,50/20 και ένας σκούφος

Χρυσοί Σκούφοι 2017: Τα 24 εστιατόρια που βραβεύτηκαν! [λίστα] - Εικόνα2

Squirrel, Χαλκιδική, 15,50/20 και ένας σκούφος

Treehouse, Χαλκιδική, 15,50/20 και ένας σκούφος

Tudor Hall, Αθήνα, 15,50/20 και ένας σκούφος

Water Restaurant, Χαλκιδική, 15,50/20 και ένας σκούφος

Χρυσοί Σκούφοι 2017: Τα 24 εστιατόρια που βραβεύτηκαν! [λίστα] - Εικόνα3

Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος

Χρυσοί Σκούφοι 2017: Τα 24 εστιατόρια που βραβεύτηκαν! [λίστα] - Εικόνα4

Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Χρυσοί Σκούφοι 2017: Τα 24 εστιατόρια που βραβεύτηκαν! [λίστα] - Εικόνα5

Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Χρυσοί Σκούφοι 2017: Τα 24 εστιατόρια που βραβεύτηκαν! [λίστα] - Εικόνα6

Lycabettus, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Χρυσοί Σκούφοι 2017: Τα 24 εστιατόρια που βραβεύτηκαν! [λίστα] - Εικόνα7

Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος

Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Ocean, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

Patio, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

Santoro, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

Δοκίμασαν 6.000 πιάτα

Η γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide διένυσε για πάνω από 300 ημέρες 15.000 χιλιόμετρα και 3.000 ναυτικά μίλια δοκιμάζοντας περίπου 6.000 πιάτα σε εκατοντάδες εστιατόρια και ταβέρνες από το βορειότερο άκρο της Μακεδονίας μέχρι τη νοτιότερη ακτή της Κρήτης και από τις παραλίες του Ιονίου μέχρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Οι Χρυσοί Σκούφοι δόθηκαν σε 24 εστιατόρια, με πέντε από αυτά να αποτελούν νέες εισόδους.

Χρυσοί Σκούφοι 2017: Τα 24 εστιατόρια που βραβεύτηκαν! [λίστα] - Εικόνα8

Τρία από τα περσινά βραβευμένα εστιατόρια έχασαν φέτος τους Χρυσούς Σκούφους τους. 10 από τα βραβευμένα εστιατόρια δημιουργούν ελληνική κουζίνα ενώ άλλο ένα χρήσιμο στατιστικό στοιχείο είναι ότι 14 από τα 24 χρυσοσκουφάτα εστιατόρια βρίσκονται σε ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα.

Τα «γευστικά» συμπεράσματα της ομάδας γευσιγνωσίας  Κάθε φορά που ολοκληρώνεται το γευστικό οδοιπορικό των Χρυσών Σκούφων, εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα και διαπιστώσεις για το γαστρονομικό τοπίο της χώρας.

Τα φετινά νέα είναι θετικά και περισσότερο αισιόδοξα απ’ ότι θα περίμενε κάποιος, εξ αιτίας της κρίσης.  Για παράδειγμα, οι Έλληνες σεφ έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστη κινητικότητα οργανώνοντας φεστιβάλ συμμετέχοντας σε ποπ-απ εκδηλώσεις ή σε guest cooking σε εστιατόρια κάνοντας έτσι τη δουλειά τους να αποκτά μεγαλύτερη δίοδο επικοινωνίας με το κοινό .

Μια άλλη διαπίστωση είναι πως οι επιχειρηματίες της εστίασης και της φιλοξενίας έχουν συνειδητοποιήσει την αξία των γνωστών σεφ και επιζητούν πλέον μενού με την υπογραφή τους.  Από την άλλη, και οι ίδιοι οι σεφ, όταν κάνουν επιμέλεια εκτός έδρας, φροντίζουν να αφήνουν πλέον πίσω τους καλά εκπαιδευμένες και οργανωμένες ομάδες σεφ και έτσι το αποτέλεσμα στέκεται στο επιθυμητό επίπεδο, πράγμα που δεν συνέβαινε παλιότερα.

Οι τάσεις  Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων δείχνουν να έχουν ανεβάσει ταχύτητα και οι διεθνείς τάσεις εκφράζονται πλέον στην Ελλάδα πιο γρήγορα απ’ ότι στο παρελθόν. Αυτό το τελευταίο συμπέρασμα αποδεικνύεται με τις αναβαθμισμένες ασιατικές κουζίνες όπως και με την κουζίνα του Περού που αποτελεί πολύ ενδιαφέρουσα διεθνής τάση.  Διαπιστώθηκε επίσης η προσπάθεια όλο και περισσότερων σεφ που δημιουργούν ελληνική κουζίνα να αναγάγουν τοπικές – παραδοσιακές πτυχές της σε υψηλή γαστρονομία, μελετώντας και διερευνώντας παλιά παραδοσιακά πιάτα και μετατρέποντάς τα σε avant-garde γαστρονομικές προτάσεις.

Στα θετικά της χρονιάς αξίζει να αναφέρουμε την περίπτωση της Θεσσαλονίκης όπου αναβαθμίζεται η παράδοση με σύγχρονες τεχνικές και έξυπνα concepts. Επίσης, αρκετοί τουριστικοί προορισμοί όπως το Ναύπλιο, η Τήνος, η Ρόδος ή τα Σύβοτα και η Πάργα φέτος φάνηκαν να εξελίσσονται είτε γιατί παλιά γνωστά εστιατόρια αναβάθμισαν την κουζίνα τους είτε γιατί προστέθηκαν νέα σύγχρονα ελληνικά εστιατόρια.

Χρυσοί Σκούφοι 2017: Τα 24 εστιατόρια που βραβεύτηκαν! [λίστα] - Εικόνα9

Λαμπερή τελετή απονομής Η τελετή, την οποία παρουσίασαν με κέφι ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Δημήτρης Αντωνόπουλος ήταν γεμάτη πινελιές βρετανικού χιούμορ μιας και το γαστρονομικό κόνσεπτ της βραδιάς, το οποίο κάθε χρόνο φέρνει την Αθήνα σε επαφή με τις παγκόσμιες τάσεις, ήταν αφιερωμένο στη σύγχρονη βρετανική γαστρονομική σκηνή. Οι 280 προσκεκλημένοι απόλαυσαν, αμέσως μετά τις βραβεύσεις, στο δείπνο υψηλής γαστρονομίας της βραδιάς, τις δημιουργίες του Isaac McHale, ενός σεφ που είναι hot όνομα στο Λονδίνο μιας και το εστιατόριο του («The Clove Club») έχει ένα αστέρι Michelin και βρίσκεται στην 26η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για το 2017.

Τις απονομές στα δυο κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας έκανε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ενώ Χρυσούς Σκούφους απένειμε ακόμη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Επίσης ο Country Business Manager Nestle Waters Δημήτρης Χανιόγλου, η Commercial Manager της British Airways για την Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία Φρέντυ Στίαρ, η Market Director Nespresso Business Solutions Ελένη Μιχοπούλου, η Head of Marketing της Pernod Ricard Hellas Ελευθερία Τσόχατζη, η Marketing Manager της Jaguar Land Rover Σοφία Μητράκη και εκ μέρους του Αθηνοράματος η κα Άννη Ηλιοπούλου.

Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι και πολλοί γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες, όπως η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο γ.γ του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος της Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Νίκος Θεοχαράκης, ο Λάμπης Ταγματάρχης της ΕΡΤ, η Κατερίνα Κοσκινά του ΕΜΣΤ, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Στέλιος Μάινας, ο Τάσος Ιορδανίδης, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Δημήτρης Πιατάς, η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, ο Αντώνης Λουδάρος, η Δήμητρα Ματσούκα, ο Κρατερός Κατσούλης, η Ιωάννα Παππά, η Λένα Παπαληγούρα, ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, ο Δημήτρης Μάρης η Λόλα Νταϊφά και πολλοί άλλοι.
iefimerida.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (4)

 1. 18
  2
  ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΥΦΟ ΚΑΒΑΛΑ.
 2. 8
  2
  Τώρα, άμα πω ότι εμένα μ’ αρέσουν τα φαγητά της μάνας μου κι ότι σκούφους και λοιπές αηδίες τα γράφω κανονικά, διαπράττω μεγάλο αμάρτημα, πάτερ;
 3. 7
  1
  Να πάνε να μαγειρέψουν έστω και μια φορά για τους άστεγους και τότε να τους δώσουν όσους σκούφους θέλουν. Άμα πια. Ο κόσμος πεινάει και αυτοί φτιάχνουν πιάτα γκουρμέ στην τηλεόραση απευθυνόμενοι στον Έλληνα εξαθλιωμένο. Άντε μωρέ από κει όλοι
 4. 4
  0
  Καλα που μας ειπατε τη λιστα των εστιατοριων,μην παμε σε κανενα ξεσκουφωτο.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί