09:21 - 08/08/2014

ΠΡΟΣΟΧΗ: «Δηλητήρια» στα παγωτά

prosoxi-dilitiria-sta-pagota

ΠΡΟΣΟΧΗ: «Δηλητήρια» στα παγωτά
Δυστυχώς οι περισσότεροι καταναλωτές δεν γνωρίζουν την διαφορά ανάμεσα σε παγωτά και παγωμένα γλυκίσματα ή επιδόρπια παγωτού και που είναι συνήθως τα παγωτά οικογενειακής συσκευασίας και βρίσκονται …

στα ίδια ράφια με τα παγωτά στα πολυκαταστήματα και αλλού.

Διαβάστε λοιπόν τι περιέχει ένα παγωμένο γλύκισμα ή επιδόρπιο παγωτού:

1. Γάλα αποβουτυρωμένο ανασυσταθέν.

Τι καταλαβαίνει ο καταναλωτής; τι είδους ανασύσταση έχει υποστεί το ήδη αποβουτυρωμένο γάλα ; γιατί αποβουτυρώνεται αφού όπως βλέπεται παρακάτω προστίθεται λίπος και μάλιστα φυτικό που είναι επιβλαβές για τον οργανισμό, απλά εννοούν γάλα σκόνη αλλά δν το λένε.

2. Ζάχαρη (εμπορίου)

3. .Σιρόπι γλυκόζης (εμπορίου)

4. Φυτικό λίπος. Τα φυτικά λίπη περιέχουν trans λιπαρά οξέα που σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (World Health Organization,WHO) είναι ύποπτα για καρδιαγγειακές παθήσεις κλπ.) και αφαίρεσαν το λίπος δηλ. το βούτυρο απ το γάλα για να βάλουν το φθηνότερο αλλά και πιο επικίνδυνο φυτικό λίπος.

5. Στερεά ορού γάλακτος. Ο όρος γάλακτος είναι κυρίως νερό

6. Γαλακτοματοποιητές. Μην σας παρασύρει η ονομασία δεν έχει καμία σχέση με το γάλα, αποτελούν μονογλυκερίδια- και διγλυκερίδια λιπαρών οξέων,φωσφατίδια του αμμωνίου,πολυγλυκερίδια του πολυρικινελαίκού οξέος ,αλγινικό νάτριο και μία σειρά από άλλες χημικές ουσίες που καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα..

7. Σταθεροποιητές. Αυτές συνήθως είναι έλαιο χαρουπιού, καραγενίνη, έλαιο γκουάμ, γάλα αποβουτυρωμένο, αφυδατωμένο δηλ. γάλα σκόνη, αρωματικές ύλες κλπ. πού καμία σχέση δεν έχουν με το γάλα.

Η νομοθεσία επιτρέπει ένα σημαντικό μέρος να είναι γάλα σκόνη, που δεν περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία, όπως το φρέσκο γάλα. Δυστυχώς υπάρχει κενό στην νομοθεσία των παγωτών.

Τα παγωμένα γλυκίσματα πού περιέχουν φοινικέλαιοή έλαιο ινδικής καρύδας που συχνά προστίθεται στα παγωτά, και συνήθως δεν αναγράφεται προκαλούν βλάβες στην υγεία. Τα παγωτά των ζαχαροπλαστείων συνήθως δεν περιέχουν όλα αυτά τα συνθετικά συστατικά.

Τέλος τα παγωτά πρέπει να είναι καλά συντηρημένα. Πρακτικά αυτό σημαίνει σταθερή θερμοκρασία στούς -18 βαθμούς Κελσίου και ο καταψύκτης δεν έχει προβλήματα λειτουργίας. Πρέπει να προσέχουμε ότι το παγωτό δεν έχει χαρτί συσκευασίας σχισμένο ή κολλημένο πάνω στο τρόφιμο και δεν έχει παραμορφωμένο σχήμα ή συσκευασία. Επίσης δεν είναι μαλακό ή με υφή που θυμίζει γιαούρτι ή βούτυρο ή είναι ξινό, δν εμφανίζει ίζημα ούτε θρυμματίζεται σε μικρά κομμάτια,δεν περιέχει μικροκρυστάλους, ούτε έχει άλλη περίεργη γεύση ή οσμή.

Είναι γεγονός ότι στα παγωτά και την σύσταση τους υπάρχει νομοθετικό κενό και η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει την υγεία των καταναλωτών, μέχρι τότε να εντείνει τους ελέγχους για τα ευαλλοίωτα αυτά προϊόντα. Δυστυχώς οι έλεγχοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Μέχρι τότε ας επιβληθεί στα ράφια των καταστημάτων να υπάρχει σαφής και διακριτός διαχωρισμός των παγωτών από τα παγωμένα γλυκίσματα.

Νίκος Κατσαρός π. πρόεδρος ΕΦΕΤ

ΠΗΓΗ

Σχόλια Αναγνωστών (6)

  1. 0
    0
    μη με λιγουρευετε γμτ
  2. 0
    0
    εμείς φτιάχνουμε το δικό μας παγωτό και είναι ΠΟΛΥ καλύτερο σε γεύση και φυσικά ποιότητα από οτι τα έτυμα.

    Για 4 κιλά παγωτό θες… 1 κουτί νουνού η παρεμφερές το κρεμοδες- συμπυκνωμένο. 1 κουτί εβαπορέ, 1 γκαρνι και 2 αβγά.

    Ρίχνεις σε μια κούπα όλο το πηχτό γάλα-κρεμοδες (εμείς παίρνουμε νουνού συμπυκνωμένο ζαχαρούχο). Ρίχνεις μέσα τα 2 αβγά και τα χτυπάς, πρόσθετης το γκαρνι και χτυπάς με μίξερ και σιγά σιγα προσθέτεις το εβαπορέ… όταν αδειάσει το κουτι εβαπορέ, βάζεις την ίδια ποσότητα του εβαπορέ σε νερό… χτυπάς και αδειάζεις το μίγμα σε 2 μεγάλα 2κιλα ταπερ…

    Προσέχουμε να τα γεμίσουμε μέχρι την μέση, οχι μέχρι επάνω! Διοτι μετά τα βάζουμε στην κατάψυξη για 3 ώρες και στην συνέχεια τα βγάζουμε και τα ξαναχτυπάμε με μίξερ χειρός! Αυτό φουσκώνει!!! και απο μισό που ήταν το ταπερ, γινετε ολόκληρο μέχρι επάνω!
    Τα βάζουμε μετά πάλι κατάψυξη για και το καταναλώνουμε την επομένη ημέρα! Φανταστικό παγωτό!!!

    Εαν βάλετε σοκολάτα γκαρνι, μπορείτε να βάλετε στο δεύτερο χτύπημα, αποξηραμένα φρούτα, η εαν είναι άσπρο το γκαρνι, βάζετε τριμμένη σοκολάτα και φρούτα! κάνετε παρφε δηλαδή!! Τα εξτρα στο δεύτερο χτύπημα, δηλαδή μετά απο 3 ωρες στην κατάψυξη.
    • 0
      0
      Ευχαρηστουμε για την συνταγή,αλλά κάτι ποιο απλό και ξεκουραστο υπαρΧειι?αλλιως αγοράζω τα έτοιμα και ξεμπερδευω
  3. 0
    0
    οχι ρε γαμωτο και τωρα τι θα γλυφουμε?

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί