21:27 - 02/07/2014

Περισσότερα πόδια, περισσότερη γεύση Ανοιξε στις ΗΠΑ η πρώτη φάρμα βρώσιμων εντόμων

entoma-vrosima

Γιάνγκσταουν, Οχάιο
Είναι φιλικό για το περιβάλλον, εξαιρετικά υγιεινό και θρεπτικό. Ακόμα και η γεύση του, λένε, είναι ικανοποιητική. Είναι το αλεύρι από γρύλους που παράγεται στο πρώτο αμερικανικό εκτροφείο εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η πρώτη μονάδα της εταιρείας Big Cricket Farm, μια ανακαινισμένη αποθήκη, ξεκίνησε να λειτουργεί στο Γιάνγκσταουν του Οχάιο με την προοπτική να παράγει τελικά 700 κιλά «εντομάλευρου» το μήνα.

Δεν είναι το πρώτο εκτροφείο που παράγει έντομα, είναι όμως το πρώτο του οποίου η παραγωγή προορίζεται αποκλειστικά για ανθρώπινη κατανάλωση.

Για τα γούστα του Δυτικού ουρανίσκου, τα έντομα μπορεί φαίνονται απωθητικά. Κι όμως, πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ πρότεινε τα έντομα ως φαγητό του μέλλοντος.

Το σημαντικότερο είναι ότι τα έντομα είναι πολύ πιο αποδοτικά από τα παραδοσιακά εκτρεφόμενα ζώα στην παραγωγή θρεπτικών πρωτεϊνών: Για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απαιτούνται 10 κιλά τροφής, ενώ για την παραγωγή ενός κιλού γρύλων χρειάζονται μόνο 1,7 κιλά. Επιπλέον, η εκτροφή εντόμων απελευθερώνει 99% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου ανά μονάδα βάρους του τελικού προϊόντος.

Οι υπεύθυνοι του Big Cricket Farm ελπίζουν ότι τώρα να υπερπηδήσουν το πρόβλημα της αηδίας των καταναλωτών με τρόφιμα που δεν έχουν πόδια και κεραίες. Η ιδέα είναι ότι οι αλεσμένοι γρύλοι, που αποτελούνται κατά 70% από πρωτεΐνη, θα χρησιμοποιούνται ως συστατικά για κουλουράκια και άλλα σνακ με παραδοσιακή γεύση και αυξημένη θρεπτικότητα.

Σύμφωνα με το περιοδικό New Scientist, το οποίο δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Περισσότερα πόδια, περισσότερη γεύση», τα κρακεράκια με γρύλους έχουν αποδεκτή γεύση.

Δεδομένου ότι το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας δεν έχει καταλήξει σε κανόνες για την εκτροφή βρώσιμων εντόμων, οι υπεύθυνοι της μονάδας έχουν λόγο να ανησυχούν για προβλήματα που θα κατέστρεφαν για πάντα τη φήμη τους, όπως για παράδειγμα κρούσματα δηλητηρίασης από μολυσμένα έντομα. Για το λόγο αυτό ταΐζουν τους γρύλους τους με βιολογική τροφή για κοτόπουλα, αν και αργότερα σκοπεύουν να αξιοποιήσουν υπολείμματα τροφίμων που προορίζονται για τα σκουπίδια.

Αργότερα, μάλιστα, το εκτροφείο θα μπορούσε να παράγει ιδιαίτερες ποικιλίες γρύλων, ταΐζοντάς τους με συγκεκριμένα τροφές πριν τη θανάτωσή τους.

Τα έντομα προσφέρουν έτσι περισσότερη βιταμίνη C ή αποκτούν γεύση μήλου ή μελιού.

Newsroom ΔΟΛ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (15)

  1. 0
    0
    σε ευχαριστω φιλε που το ανεβασες .ετσι για να βλεπουμε ολοι τι μας περιμενει ,μπας και ξυπνησουμε ….αμφιβαλλω αλλα μπας και ….
  2. 0
    0
    ΑΛΕΥΡΙ ΓΡΥΛΟΥ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ… ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΠΕΤΥΧΕ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

    ΥΓ.-1 ΤΩΡΑ ΤΙΣ ΜΑΜΑΔΕΣ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ ΚΛΠ ΚΡΕΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΨΗΛΑ…
  3. 0
    0
    Παιδια τι θα παρετε?
    Αδερφε πιασε μια μεριδα κατσαριδες,μια κουνουποσαλατα,μια ψειρες ποδαρακια,μια μεριδα ψυλλους γυρο,μια σαλτσα γεωσκωληκα και μια μυγοσουπα.
    Θα πιειτε κατι?
    Τι εχεις?
    Κοκτεηλ πασχαλιτσα,χυλο κοτοψειρας,τσιπουρο με γρυλο και μπιρα σαρανταποδαρουσας.
    φερε για αρχη γρυλοτσιπουρο και βλεπουμε.
    ΙΕΦΤΑΣΙΕΕΕΕΕΕΕΕΕ
  4. 0
    0
    Ναι αλλά ξεροσφύρι η κατσαρίδα δε λέει… θέλει ουζάκι, κάνα κρατσανιστό σκαθαράκι, λίγη ντοματούλα… αγγουράκι… και φυσικά η κατσαρίδα για να έχει ουσία 2 είναι τα μυστικά… σούπα ή καραμελωμένη… Κόλαση!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  5. 0
    0
    Μμμμμμμ………..,φρικασε με κατσαριδακια ,κεφτεδάκια με προνύμφες ,και σΑλτσα από κουνούπια τιγρης .υπαρχει ένα πρόβλημα είμαι χορτοφάγος
  6. 0
    0
    ΕΕΕΕ ΡΕ ΠΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΑΩ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΣΑΠΑΡΙ….γ@ΜΗΜΕΝΗ ΑΦΡΑΓΚΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ…..
    • 0
      0
      το σχόλιο σου είναι άσχετο με το θέμα αλλά …… φίλε, είμαι μέσα στο μυαλό σου…… και εγώ δε ζω πια, δεν έχω ζωή, απλά επιβιώνω………
  7. 0
    0
    Να γιατί χρειάζονται οι λάμπες πετρελαίου.
    Δεν θα χρειάζεται να κυνηγάς την τροφή σου, θα έρχεται μόνη της στο τραπέζι σου.
  8. 0
    0
    Mήν ἀκούω βλακεῖες γιά τά ἀέρια τοῦ θερμοκηπίου.(ἐννοεῖ CO2 καί CH4 -μεθάνιο) Δέν ὑπάρχουν ἀέρια τοῦ θερμοκηπίου, δηλαδή νά προκαλοῦν ὑπερθέρμανση. Εἶναι μιά ἀπάτη.
    Ὅσο γιά τά ἐντομάλευρα, εἶναι θέμα "προγραμματισμοῦ" τῆς κοινωνίας. Ἄλλες τρῶνε βατραχοπόδαρα, ἄλλες σκύλους, ἄλλες σαλιγκάρια, ἀντιλόπες, τερμίτες κ.ο.κ Μήν ἐκπλήσσεσθε. Ἔβλεπα ἕνα ντοκυμανταίρ ὅπου ἕνας λαός τῆς Ἀφρικῆς ἔτρωγε τερμίτες τήν ἐποχή πού βγαῖναν τά ἀκμαῖα. Μεγάλη λιχουδιά, σοῦ λέει. Προσωπικά θά προτιμοῦσα τό ἐντομάλευρο ἀπό τό γενετικά τροποποιημένο σιτάλευρο.
    Ἀλλοῦ εἶναι τό πρόβλημα. Οἱ τύποι παράγουν ἐντομάλευρο γιατί τούς κοστίζει λιγώτερο ἀπό τό νά παρήγαγαν μπριζόλες ἤ σιτάρι.
    Προμηθέας Λυόμενος
  9. 0
    0
    Σαυροτροφή
    • 0
      0
      ΑΚΡΙΒΩΣ ΦΙΛΕ. Ήμουν έτοιμος να το γράψω αυτό. Ίσως τα υβρίδια των Ερπετικών να μπορούν να το απολαμβάνουν και όλας
  10. 0
    0
    γελαμε, κοροιδευουμε ,κανουμε πλακιτσα .αλλα για ποιους τα ετοιμαζουνε ολα αυτα …
    ποιοι δεν θα εχουν να αγορασουν γαλα και κρεας για τα παιδια τους …
    παρεπιμπτοντως σας συστηνω την ταινια, snowpiercer, εχει ενδιαφερον .
    παντα η φαντασια προηγειται της πραγματικοτητας ….

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί