20:20 - 22/06/2014

Μια αργή, θανατηφόρα «βόμβα» στο τραπέζι μας!!!

mia-argi-thanatifora-vomva-sto-trapezi-mas-katoxika-nea

Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα, έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δε μιλάει εδώ και χρόνια.

Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας, κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής.

Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη.Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίληης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου – Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα – βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές.Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές.

Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.

Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω. Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρόλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.

Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.

Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω! Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.

Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.

Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.

Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό.Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!

newsitamea.gr

kynoclub.gr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (6)

  1. 0
    0
    3 χρόνια παίζει η "είδηση".

    Θα είχαμε πεθάνει τώρα…..
  2. 0
    0
    Repost……
  3. 0
    0
    Ρώτησα μια κυρία που πουλάει προιόντα από την Θήβα ,γι΄αυτήν την είδηση η οποία βέβαια δεν είναι τωρινή και μου είπε ότι θέλουν να πάρουν τα χωράφια τους και να τα αξιοποιήσουν με διαφορετικό αντικείμενο,εξ ου και η συκοφαντία των *βρώμικων λαχανικών* από την Θήβα.
    Ας μην πιστεύουμε σ΄αυτούς τους χαλεπούς καιρούς ότι μας σερβίρεται .Πάντα τρώγαμε λαχανικά από την Θήβα.
    Τα βαρέα μέταλλα ,σε αυτές τις ποσότητες, δεν θα έπρεπε να μας είχαν σκοτώσει προ πολλού;
    Θα είχαμε πάθει οξεία δηλητηρίαση πρώτα απ΄όλα!!!
  4. 0
    0
    δηλ.να αγοραζουμε ξενα λαχανικα; ειναι ποιο υγειεινα; και εγω πιστευω οτι ειναι προβοκατσια ,οπως του οτι η ελλαδα δεν παραγει τιποτε και πρεπει να κανουμε εισαγωγες.Αλλωστε απ' οπου να αγορασεις φρουτα και λαχανικα στην ελλαδα ολα ειναι με φυτοφαρμακα ,φανταστηται τι βαζουν οι ξενοι.Ακομη και εμεις οι ιδιοι να φυτεψουμε προιοντα χωρις φαρμακα, δεν θα γινουν οπως παλια γιατι εχει μολυνθει το υπεδαφος .
  5. 0
    0
    ΓΙΑΤΙ ρε μουνόπανα όλα ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΣΥΝΕΧΩΣ κάνετε τέτοια ζημιά στους ανθρώπους γύρω από την Αττική;

    ΓΙΑΤΙ επιμένετε τόσο πολύ να τους κλείσετε τα σπίτια ρε σκατολαμόγια του κερατά που φτιάχνετε ένα μπουρδελομπλογκ και όποιον πάρει ο χάρος;

    Ρε βλαμμένοι σκατόψυχοι (ευτυχώς για όλους μας το "κακό" στην εποχή μας είναι συνήθως και ηλίθιο)

    όλες οι περιοχές γύρω από την Αττική κατηγορούνται όχι μόνο η Θήβα. Τι θα τρώτε παλιομαλάκες σκατά; ΟΛΑ τα κηπευτικά που φτάνουν στην Αττική είναι ΟΛΑ από τους γύρω νομούς και το νομό Αττικής.

    άσε που θα είχαμε πάθει τουλάχιστον 1 (μία) οξεία δηλητηρίαση πείτε στην καριόλα την καθηγήτρια που ΠΛΗΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

    ΑΪ ΣΙΧΤΗΡΙ ΠΙΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΥΤΑΝΑ ΤΗ ΧΩΡΑ

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί