Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

07:27 - 24/11/2014

Γρίπη των Πτηνών: Όσα πρέπει να ξέρετε για τον Η5Ν8 που «χτύπησε» την Ευρώπη

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο ιός Η5Ν8, ο οποίος είναι ευρύτερα γνωστός ως ο ιός που προκαλεί τη «γρίπη των πτηνών», εμφανίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Μ. Βρετανία είναι οι μέχρι στιγμής χώρες που έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα του Η5Ν8 σε πτηνά στο έδαφός τους. Το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε στις 5 Νοεμβρίου σε μία φάρμα με γαλοπούλες στην περιοχή Mecklenburg-Vorpommern της Γερμανίας.

Αυτή είναι η πρώτη ανίχνευση του ιού της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη, αν και εξάρσεις του ιού σε άγρια πτηνά και πουλερικά έχουν καταγραφεί παλαιότερα στην Ασία (Κίνα, Ιαπωνία και Δημοκρατία της Κορέας). Το πώς ο ιός έφθασε Ευρώπη είναι ακόμα άγνωστο, αλλά οι έλεγχοι που έγιναν σε δείγματα από τη Γερμανία αποκάλυψαν ότι ο ιός είναι παρόμοιος με εκείνον που κυκλοφόρησε στην Ασία.

Ποια είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ευρώπη;

Μετά από τη Γερμανία, ο ιός εντοπίστηκε στην Ολλανδία σε μία φάρμα εκτροφής κοτόπουλων στην περιοχή Hekendorp, βορειοανατολικά του Ρότερνταμ. Ο ιός επιβεβαιώθηκε πως ήταν ο H5N8 στις 15 Νοεμβρίου.

Στη συνέχεια εντοπίστηκε κρούσμα του ιού στις 17 Νοεμβρίου σε ένα αγρόκτημα εκτροφής πάπιας στο ανατολικό Yorkshire της Μ. Βρετανίας και ο ιός επιβεβαιώθηκε ως ο Η5Ν8 μία μέρα αργότερα.

Από τότε έχουν εντοπιστεί δύο ακόμη κρούσματα στην Ολλανδία, ενώ νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε επίσημα από τις γερμανικές αρχές ότι βρέθηκε και δεύτερο κρούσμα του ιού.

Πρέπει να φοβάμαι;

Προς το παρόν ΟΧΙ. Κατ “αρχάς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετά στελέχη του ιού της γρίπης των πτηνών (Influenza A). Όλα τα κρούσματα μέχρι στιγμής εμφανίστηκαν σε πτηνά και όχι σε ανθρώπους. Οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Γερμανίας ανακοίνωσαν ότι τα στελέχη του ιού που εντόπισαν ανήκουν στον Η5Ν8. Αυτός είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός, που, όμως, δεν έχει εντοπιστεί ποτέ σε άνθρωπο.

Γιατί γίνεται τόσος «ντόρος»;

Κυρίως επειδή μια πιθανή εξάπλωση του Η5Ν8 σε πολλές ευρωπαϊκές φάρμες θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στην οικονομία και τη σίτιση πολλών χωρών και όχι μόνο εκείνων στις οποίες εντοπίζεται κάθε φορά ο ιός.

Δεν έχει εντοπιστεί ποτέ στο παρελθόν σε άνθρωπο – Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο στο μέλλον;

Οι ειδικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν εντελώς το ενδεχόμενο μόλυνσης του ανθρώπου. «Αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος δεν έχει βρεθεί ότι μολύνει ανθρώπους, αλλά, με βάση την εμπειρία από τον H5N1 (σ.σ. διαφορετικό στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών) γνωρίζουμε ότι οι ιοί της οικογένειας Η5 έχουν αυτή την ικανότητα», υποστηρίζει ο δρ Amesh Adalja, από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, οι ιοί της γρίπης των πτηνών έχουν πολύ περιορισμένη ικανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, ώστε το ευρύ κοινό δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεται, όμως όσοι χειρίζονται από κοντά τα πουλερικά στις φάρμες -και όχι μόνο- μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο λοίμωξης.

Γιατί ο Η5Ν1 είναι τόσο πολύ πιο επικίνδυνος από τον Η5Ν8;

Ο ιός H5N1 είναι το στέλεχος του Η5 που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από τα πτηνά και έχει μολύνει πάνω από 600 άτομα σε 15 χώρες από το Νοέμβριο του 2003 και μετά. Περίπου το 60% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από το συγκεκριμένο στέλεχος έχουν πεθάνει. Η πλειονότητα των ανθρωπίνων κρουσμάτων εντοπίζεται σε άτομα με άμεση ή στενή επαφή με άρρωστα ή νεκρά μολυσμένα πουλερικά και η ασθένεια δεν μεταδίδεται αποτελεσματικά από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, αν αυτό αλλάξει (δηλαδή αν ο ιός μεταλλαχθεί) οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για την παγκόσμια υγεία.

Υπάρχουν εμβόλια ή άλλες θεραπείες για την γρίπη των πτηνών;

Όχι ακριβώς. Το Νοέμβριο του 2013, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε ένα εμβόλιο για τον H5N1 που προορίζεται για να μπει στο εθνικό απόθεμα των ΗΠΑ και όχι για εμπορική χρήση. Το εμβόλιο αυτό δεν είναι πολύ αποτελεσματικό και πιθανόν θα χρειάζεται περισσότερο από μία δόση για να εξουδετερώσει τον ιό. Οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες επάνω σε άλλα εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών και τα διάφορα στελέχη του ιού, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα. Αυτήν τη στιγμή, η πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για την αποφυγή μιας πανδημίας.

Άλλωστε, όπως έγινε μάθημα στην παγκόσμια κοινότητα μέσω της έξαρσης του Έμπολα, η χρηματοδότηση για τις έρευνες επάνω σε εμβόλια τέτοιων ασθενειών, συνδέεται άμεσα με το ενδεχόμενο κερδοφορίας των εταιρειών που τα κατασκευάζουν.

onmed.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*