Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

15:13 - 28/06/2015

Βλήτα: Η διατροφική αξία και τα οφέλη τους

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Γράφει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Τόνι Νζέιμ

Τα χόρτα βλήτα (Amaranthus viridis) είναι φυλλώδη λαχανικά με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, μεγάλη διατροφική αξία και παρέχουν λίγες θερμίδες. Τα βλήτα ανήκουν στην οικογένεια αμάραντων (Amaranthaceae) και είναι πλατύφυλλα. Στην Ελλάδα, τα βλήτα αποτελούν ένα δημοφιλές πιάτο, τα οποία καταναλώνονται σαν σαλάτα, βραστά με ελαιόλαδο και λεμόνι, συνήθως συνοδευτικά με τηγανητά ψάρια.

Στην Ελλάδα σταματάει η συγκομιδή των βλήτων (συνήθως άγρια) όταν αρχίζουν να ανθίζουν στα τέλη του Αυγούστου. Στην Ανατολική Αφρική, τα βλήτα συνιστώνται από ορισμένους γιατρούς σε άτομα που έχουν χαμηλό αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στην αρχαία Ελλάδα, τα άνθη από τα βλήτα, ο αμάραντος (ονομάζεται επίσης χρυσάνθεμο και ελίχρυσο) ήταν ιερό της Εφεσίας Αρτέμιδος. Για τους αρχαίους Έλληνες ο αμάραντος είχε ειδικές θεραπευτικές ιδιότητες, ήταν σύμβολο της αθανασίας και χρησιμοποιούνταν για τη διακόσμηση των τάφων.

Διατροφική αξία

Τα βλήτα είναι μια εξαιρετική πηγή σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Ένα φλιτζάνι βρασμένα βλήτα (132 γρ.) παρέχει με βάση την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη, βιταμίνη Κ (20%), βιταμίνη Α (73%), βιταμίνη C (90%), φυλλικό οξύ (19%), ριβοφλαβίνη (10%), βιταμίνη B6 (12%), ασβέστιο (28%), σίδηρο (17%), μαγνήσιο (18%), κάλιο (24%) και μαγγάνιο (57%).

Ιδιότητες και οφέλη

Παρέχουν σημαντική ποσότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, απαραίτητα για την τόνωση του σώματος.

Αποτρέπουν την ανισορροπία σε ηλεκτρολύτες, διότι είναι καταπληκτική πηγή μαγγανίου, σιδήρου, χαλκού, ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και φωσφόρου, απαραίτητα για τη διατήρηση της σωστής ισορροπίας μετάλλων και ιχνοστοιχείων στο σώμα.

Είναι ιδανικά για δίαιτα ελεύθερης γλουτένης. Τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη ή που πάσχουν από κοιλιοκάκη μπορούν να καταναλώνουν βλήτα. Επιπλέον, μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε πρωτεΐνες.

Βοηθούν την πέψη. Τα βλήτα εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού και μειώνουν τη δυσκοιλιότητα. Είναι εύπεπτα και ιδανικά τόσο για νέους όσο και για ηλικιωμένους.

Βοηθούν στη διαχείριση του βάρους. Οι πρωτεΐνες που περιέχονται στα βλήτα βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης στο αίμα, αλλά και της αίσθησης πείνας.

Βλήτα και διαβήτης (ζάχαρο): Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα βλήτα έχουν αντιδιαβητική δράση και ως εκ τούτου, βοηθούν στη διατήρηση χαμηλότερων επίπεδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Μειώνουν την κακή χοληστερόλη. Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα στα βλήτα είναι ικανότητα τους να μειώνουν την LDL χοληστερόλη στο αίμα λόγο της τοκοτριενόλης, ένα είδος βιταμίνης Ε, και των φυτικών ινών που περιέχει.

Είναι ιδανικά και για άτομα με αναιμία, διότι είναι πλούσια σε σίδηρο. Μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 17% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε σίδηρο.

Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Τα βλήτα είναι μια εξαιρετική διαιτητική πηγή σε φυτοστερόλες, οι οποίες μειώνουν την πίεση του αίματος και προλαμβάνουν τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Δρουν κατά του καρκίνου. Τα βλήτα επειδή περιέχουν λυσίνη (απαραίτητο αμινοξύ) σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο και βιταμίνη C, βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη γήρανση και το σχηματισμό των κακοηθών κυττάρων.

Προλαμβάνουν ασθένειες που οφείλονται σε ανεπάρκεια ασβεστίου. Το ασβέστιο που περιέχεται στα βλήτα, μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης. Μια μερίδα 132 γρ. βραστά βλήτα παρέχουν το 28% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε ασβέστιο. Έτσι, καθίσταται ιδανικό και για άτομα που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη.

Παρενέργειες

Τα βλήτα περιέχουν υψηλές ποσότητες οξαλικού οξέος και θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα ή ασθένειες των νεφρών. Τα βραστά βλήτα καλό είναι να μην αναθερμαίνονται μετά το μαγείρεμα, διότι τα νιτρικά άλατα που περιέχουν μετατρέπονται σε νιτρώδη, τα οποία είναι βλαβερά για την υγεία και ειδικά για τα παιδιά.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε άπειρα άτομα που συλλέγουν χόρτα και κυρίως βλήτα επειδή μοιάζουν στην όψη με το διαβολόχορτο, διαολόχορτο ή αλλιώς βρωμόχορτο Datura stramonium L. (Δατούρα η στραμώνιος) το οποίο έχει δηλητηριώδη δράση. Έτσι, αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ότι τα χόρτα είναι βρώσιμα, μην τα κόβετε.

Μια μέτρια μερίδα βραστά βλήτα 132 γρ. περιέχει:

Νερό (gr.) 120
Ενέργεια (Kcal) 28
Πρωτεΐνες (gr.) 2.8
Λιπαρά (gr.) 0.2
Υδατάνθρακες (gr.) 5.4
Φυτικές Ίνες (gr.) 2.9
Ασβέστιο (mg) 276
Σίδηρο (mg) 2.3
Μαγνήσιο (mg) 73
Φώσφορο (mg) 95
Κάλιο (mg) 846
Νάτριο (mg) 28
Ψευδάργυρο (mg) 1.1
Χαλκό (mg) 0.2
Βιταμίνη C (mg) 54.3
Θειαμίνη (mg) 0.02
Ριβοφλαβίνη (mg) 0.17
Νιασίνη (mg) 0.73
Βιταμίνη B-6 (mg) 0.23
Βιταμίνη B-12 (mcg) 0.00
Βιταμίνη A (IU) 3656

Βιβλιογραφία:

Costea, M., and D. DeMason. 2001. Stem morphology and anatomy in Amaranthus L. (Amaranthaceae)- Taxonomic significance. Journal of the Torrey Botanical Society 128(3): 254-281.

Krishnamurthy, Girija, et al. “Antihyperglycemic and hypolipidemic activity of methanolic extract of Amaranthus viridis leaves in experimental diabetes.” Indian journal of pharmacology 43.4 (2011): 450.

Martirosyan, DM, Miroshnichenko, LA, Kulakova, SN, Pogojeva, AV, & Zoloedov, VI (2007). Amaranth oil application for coronary heart disease and hypertension. Lipids Health Dis , 6 (1), 1.

Prakash, Dhan, and M. Pal. “Nutritional and antinutritional composition of vegetable and grain amaranth leaves.” Journal of the Science of Food and Agriculture 57.4 (1991): 573-583.

Singh, G., Asha Kawatra, and S. Sehgal. “Nutritional composition of selected green leafy vegetables, herbs and carrots.” Plant Foods for Human Nutrition 56.4 (2001): 359-364.

www.mydiatrofi.gr

thesecretrealtruth.blogspot.com



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (4)

  1. Κομματόσκυλο 06/28/2015 @ 5:33 ΜΜ

    Πρίν απο 20 χρόνια είχαν έρθει κάτι φίλοι Ιταλοί, όταν στο τραπέζι βγάλαμε ένα πιάτο με βλήτα η γυναίκα μας κοίταξε περίεργα και μας είπε οτι στην Ιταλία τα βλήτα τα χρησιμοποιούν για τροφή στα γουρούνια,
    Τότε εγώ ψέλισα: Μια κατοχή σας χρειάζεται

  2. ανωνυμος 06/28/2015 @ 6:29 ΜΜ

    …βλητο εισαι”….ανοστο σαν βλητο..αυτο ξεραμε.τωρα με λιγα η χωρις χρημματα ολα νοστιμα ολα με βιταμινες…

  3. Γιάννης 07/01/2015 @ 11:39 ΠΜ

    Προσοχή: Αν αποφασίστε να μαζέψετε βλίτα μόνοι σας, μην τα μπερδέψτε με το κώνειο που σκότωσε τον Σωκράτη!
    Είναι σχεδόν ίδια στην εμφάνιση!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*