09:44 - 23/03/2014

Φτιάχνω μόνος μου – Πως φτιάχνουμε κάρβουνο .

Το κάρβουνο είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο υλικό, που χρησιμοποιείτε ακόμα και σήμερα σε πολλές εφαρμογές. Παλαιότερα ήταν η κύρια καύσιμη ύλη για θέρμανση, μαγείρεμα και παραγωγή ενέργειας.

Εκτός από αυτές το κάρβουνο έχει και άλλες χρήσιμες εφαρμογές.

Το κάρβουνο έχει χρησιμοποιηθεί από αρχαιοτάτων χρόνων στην τέχνη και την ιατρική, αλλά κυρίως ως καύσιμο στην μεταλλουργεία λόγο της μεγάλης θερμότητας που παράγει, για την διαμόρφωση και κατασκευή μεταλλικών εργαλείων και αντικειμένων.

Αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν καύσιμο στις ατμομηχανές και μετέπειτα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω θερμότητας.

Το κάρβουνο μπορεί να ενεργοποιηθεί, για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά του ως φίλτρο. Ο ενεργός άνθρακας προσροφά αμέσως ένα ευρύ φάσμα οργανικών ενώσεων που είναι διαλυμένες ή αιωρούνται σε αέρια και υγρά.

Χρησιμοποιείτε επίσης σε ορισμένες βιομηχανικές διεργασίες, όπως είναι ο καθαρισμός της σακχαρόζης από τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο.

Φίλτρα άνθρακα χρησιμοποιούνται επίσης σε ορισμένους τύπους μάσκες αερίου.

Η ιατρική χρήση ενεργού άνθρακα είναι κυρίως η προσρόφηση των δηλητηρίων, ιδίως στην περίπτωση των απόπειρες αυτοκτονίας στην οποία ο ασθενής έχει καταπιεί ένα μεγάλο ποσό ενός φαρμάκου. Ο ενεργός άνθρακας πωλείται χωρίς συνταγή, έτσι ώστε να χρησιμοποιείται για μια ποικιλία των εφαρμογών που αφορούν την υγεία. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται συχνά για να μειώσει τη δυσφορία λόγω υπερβολικών αερίων ή μετεωρισμού στην πεπτική οδό.

Παλιά το κάρβουνο ήταν το κύριο υλικό στην παρασκευή πυρίτιδας. Με βασικά υλικά το κάρβουνο και το θειάφι, έφτιαχναν το μπαρούτι, που χρησιμοποιούταν στα όπλα της εποχής. Τη σημερινή εποχή χρησιμοποιείτε από ερασιτέχνες για πυροτεχνήματα.

Μία άλλη συμαντική χρήση του κάρβουνου που πλέον έχει χαθεί, ήταν η συντήρηση των τροφίμων αλλά και η απολύμανση του νερού.

Πως φτιάχνουμε κάρβουνο

Για να φτιάξουμε κάρβουνο κάνουμε «ατελή καύση ξύλου», δηλαδή δεν καίμε το ξύλο αλλά περιορίζοντας την ποσότητα του αέρα ελέγχουμε ουσιαστικά την διαδικασία της καύσης.

Σε ένα μεγάλο μεταλλικό δοχείο που κλείνει, τοποθετούμε την ποσότητα ξύλου και κάνουμε τρύπες στο καπάκι, ώστε να βγαίνουν οι καπνοί.

Ανάβουμε φωτιά και τοποθετούμε το κλειστό δοχείο πάνω σε φωτιά. Μετά από λίγη ώρα θα δούμε να βγαίνει πυκνός καπνός από τις τρύπες που είχαμε ανοίξει στο καπάκι.

Όταν σβήσει η φωτιά μας και σταματήσει να βγαίνει καπνός, τα κάρβουνα μας είναι πλέον έτοιμα.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την διαδικασία

ΠΗΓΗ

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (5)

 1. 0
  0
  Να είσαστε καλά! Ευχαριστώ.
 2. 0
  0
  Αν φτιάχνονταν έτσι τα κάρβουνα δεν θα είχε μείνει ξύλο για ξύλο…

  …….
 3. 0
  0
  Οχι αλλο καρβουνο,θα σκασουν τα καζανια!παρα πολυ χρησιμο το καρβουνο αλλα η ελευθερη ενεργεια ειναι πιο καθαρη.
  Για οσους δεν καταφερουν να κολλησουν το μπρικι υπαρχει η λυση του καρβουνου,υπαρχει τεραστια ζητηση καρβουνου επειδη το καινε πολλοι ανθρωποι!
  Ο πιο γνωστος ειναι ο Γουιλυ ο μαυρος θερμαστης απο το Τζιμπουτι!
  ΝΙΚΟΣ
 4. 0
  0
  καρβουνο εχω
  λεμονι εχω
  αλατι εχω
  ριγανη εχω
  μια μπριζολα ρεεεεεεε
 5. 0
  0
  Αμερικάνος ηλίθιος. Πήρε ειδικά ξύλα πλανισμένα που θα μπορούσε να τα κάνει κάτι άλλο, πήρε 15 κιλά ξύλα και τα έκανε καπνό για να φτιάξει 200 γραμμάρια κάρβουνο. Ρε δεν πάει καλά ο άνθρωπος !!!
  Και αν δείτε άλλα βίντεο που έχει τα κάνει όλα αυτά για να κατασκευάσει στο τέλος μαύρη πυρίτιδα. Ετοιμάζεται κι αυτός για το τέλος του κόσμου ;
  Ωραία φίλε – οι άλλοι γύρω σου να πεθαίνουν και εσύ έτοιμος για τα πάντα.
  Βλακεία των άπιστων ανθρώπων.
  Άλλες οι βουλές των ανθρώπων – άλλα ο Κύριος κελεύει.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί