09:54 - 12/02/2014

Το σενάριο της Βοσνίας μπορεί να παιχτεί και στα Σκόπια…

«Ίσως, εμπλακούν και τα Σκόπια, στο σενάριο που παίζεται στη βοσνιακή αναταραχή με τη δυσαρέσκεια προς τους ηγέτες της χώρας.».Οι πολίτες μέρα με τη μέρα εκφράζουν την αγανάκτηση και τη δυσαρέσκειά τους για την κοινωνική κατάσταση που δημιουργείται εξαιτίας της κοινωνικής πολιτικής και κάθε μέρα, ολοένα πτωχεύουν οι οικογένειες των χαμηλότερων και μεσαίων κατηγοριών», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων…

Τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν τη συζήτηση εκδηλώνουν τις ανησυχίες τους για την επιδείνωση της κοινωνικής κατάστασης.

Η υψηλή ανεργία, η υψηλή διαφθορά στους θεσμούς, οι προσλήψεις με πολιτικά ρουσφέτια, οι φόροι και οι ενδεχόμενες έκτακτες πληρωμές προς το κράτος έχουν αδειάσει τις τσέπες των πολιτών και έχει δημιουργηθεί μια συνολική απογοήτευση.

Μέχρι σήμερα, – συνεχίζει το δημοσίευμα- οι περισσότεροι πολίτες δεν έχουν λάβει μέρος σε διαμαρτυρίες και σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία, το 70 τοις εκατό των πολιτών δεν έχουν λάβει μέρος σε οποιαδήποτε διαδήλωση.

Αυτό όμως θα μπορούσε να ανατραπεί από τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής τους θέσης.

Ο πολιτικός αναλυτής Βλαντίμιρ Μίσεφ, σημειώνει ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι ενήμερη για την κατάσταση και τι θα μπορούσε να συμβεί. Λαμβάνει συνεχώς αποφάσεις για να κατευνάσει τους πολίτες μέσω μιας αύξησης στις συντάξεις, παροχές της κοινωνικής πρόνοιας ή με τη μαζική απασχόληση, ειδικά σε αυτήν την προεκλογική περίοδο.

Επίσης, ο Suad Misini, πολιτικός αναλυτής και επικεφαλής μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, σημειώνει ότι τα αίτια των ταραχών εδώ μπορεί να είναι η διαφθορά, η κατάχρηση των δημοσίων θέσεων και η προστασία που παρέχεται στην ατιμωρησία, μέσω των μηχανισμών της εξουσίας.

Ακόμη, ένας από τους ηγέτες των Ρομά, ο Σάμκα Ιμπραϊμόφσκι, προειδοποίησε από το κοινοβούλιο των Σκοπίων ότι η κοινωνική εξέγερση είναι στα πρόθυρα της έκρηξης στη χώρα.

Παρά του ότι εκφράζονται ανησυχίες ότι το φαινόμενο της Βοσνίας μπορεί να έρθει και στα Σκόπια οι ηγέτες της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι οι πιθανότητες αυτής της βοσνιακής αναταραχής είναι λιγοστές για την πΓΔΜ.

Ο εισηγητής της ΕΕ για την Ανατολική Ευρώπη, Jelko Kacin μέσω των κοινωνικών δικτύων διαβίβασε το μήνυμα ότι οι πολίτες έχουν συνείδηση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν κλοπή και μπορούν να γίνουν μόνο με την επιβολή της εξουσίας.

«Η πολιτική ελίτ στα Βαλκάνια επί πολύ καιρό πίστευε ότι οι πολίτες θα ψηφίζουν μόνο για τους εθνικούς τους εκπροσώπους, αλλά έλαβαν το μήνυμα με τις ταραχές και έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στο εκλογικό σώμα», δήλωσε ο Σλοβένος ευρωβουλευτής, Jelko Kacin.

© Βαλκανικό Περισκόπιο – Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

elnewsgr

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (2)

 1. 0
  0
  καλη διαλυση ευχομαι
 2. 0
  0
  ΕΧΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ… ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ…

  ΟΤΙ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ… ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΝΗΣΣΟ.

  ΣΤΗΝ ΔΕ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ (ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ) ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΙΟ ΕΥΚΟΛΑ… ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΡΚΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ… ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΥ ΕΜΦΥΛΕΙΟΥ… ΣΕ ΣΥΝΑΦΕΙΑ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΩΗΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΗ, ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ "ΣΥΜΜΑΧΟΙ" ΜΑΣ, ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΝΑΦΛΕΞΗ.

  ΑΠΕΝΑΝΤΙΑΣ… ΘΑ ΕΛΕΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ ΚΡΑΤΗ… ΚΡΑΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΣΗ, ΚΑΙ ΠΟΔΗΓΕΤΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΥΠΟΑΝΑΠΤΥΚΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΩΣΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΔΩΘΕΙ ΔΙΕΞΟΔΟ ΣΕ ΕΝΑ Γ' ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ.

  ΑΡΓΑ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ ΕΚΕΙ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΜΕ ΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΑΝΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ ΤΟΥ ΑΙΜΟΥ… ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕΙ ΕΝΑΝ Γ΄ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ…

  ΑΥΤΑ.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί