13:28 - 02/07/2014

Το κράτος δεν εγγυάται τίποτα!

Η φράση «ρήτρα μηδενικής κρατικής εγγύησης» τα λέει όλα. Το ελληνικό κράτος – σε πρώτη φάση για τις επικουρικές – παύει να εγγυάται την καταβολή τους.

Για να το κάνουμε πιο κατανοητό, θα τις δίνει όποτε και αν έχει!

Όπως πολλές φορές έχουμε γράψει από το Newsbomb η ενέργεια αυτή είναι προμήνυμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και για τις κύριες συντάξεις αφού ο στόχος των δανειστών είναι να δημιουργήσουν μια ενιαία βασική σύνταξη για όλους, της τάξεως των 360 ευρώ και από εκεί και πέρα το επιπλέον ποσόν θα καταβάλλεται ανάλογα με τα αποθεματικά των ταμείων.

Οι ιθύνοντες σκέφτηκαν ότι με την κατάργηση των ταμείων και με τη δημιουργία ενός νέου που θα λειτουργεί ως «ομπρέλα» για όλα μαζί, θα μπορέσουν να «σώσουν» το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα, που στο σύνολό του, μόνο για φέτος χρειάζεται επιπλέον 2 δις ευρώ.

Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο οι δυο κυβερνητικοί εταίροι προχώρησαν στην κατάργηση τουλάχιστον 24 κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και ταμεία πρόνοιας, παράλληλα με την θεσμοθέτηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης τα μέτρα αυτά οδηγούν σε βέβαιο «θάνατο» τις επικουρικές συντάξεις. Οι οποίες δεν αποκλείεται, στον ευρύτερο σχεδιασμό των τριών ταμείων για όλους, να ενσωματωθούν στην κύρια ασφάλιση.

Τα ταμεία που από την 1η Ιανουαρίου του 2015 χάνουν τους κοινωνικούς πόρους, που σε πολλές περιπτώσεις αναπληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές είναι: ΤΑΠΕΤ (τυπογραφείο), ΤΑΠΙΤ (ιδιωτικός τομέας), ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), ΤΠΔΥ (εφάπαξ), ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), ΤΕΠΟΚΑ (οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης), ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΝΑΤ και ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ (επικουρικό ασφαλιστικών επιχειρήσεων).

Εκτιμάται, ότι τα ταμεία θα στερηθούν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όλα τα παραπάνω ταμεία, αποτελούν πλέον, κλάδους του Ενιαίου Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), στο οποίο θα μεταφερθούν τα ελλείμματα. Παράλληλα, εφαρμόζεται η «ρήτρα μηδενικός ελλείμματος», μια μνημονιακή δέσμευση, η οποία αναφέρει οτι αν δημιουργούνται ελλείμματα, θα υπάρχουν αυτόματες περικοπές. Άρα, γεννάται το ερώτημα αν οι μειώσεις σταματήσουν εδώ ή η επερχόμενη κατάρρευση των ταμείων θα φέρει και νέο «κούρεμα» αποδοχών σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Στο νομοσχέδιο, επαναδιατυπώνεται η αλλαγή που προβλεπόταν στον υπό έγκριση νέο Κανονισμό του ταμείου. Έτσι, και με τη βούλα του νόμου, το ΕΤΕΑ θα λειτουργεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1.1.2014 με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Το ίδιο σύστημα θα εφαρμόζεται και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.2013 για το χρόνο ασφάλισης από 1.7.2014 και εφεξής. Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται θα τηρούνται σε ατομικές μερίδες από 1.1.2014.

Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.2013, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μετά την 1.7.2014, το ποσό της σύνταξης θα αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων:

α) το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους έως 30.6.2014 και υπολογίζεται σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις και τη γενικότερη νομοθεσία, όπως ισχύουν,

β) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από 1.7.2014 και εφεξής και υπολογίζεται με τον νέο τρόπο.

Εδώ, ο νομοθέτης επιδιώκει μια βελτίωση στο ύψος της μείωσης, καθώς ο κανονισμός προέβλεπε μεν διπλό σύστημα, αφορούσε όμως από το 2000 και μετά, και όχι από τον Ιούλιο του 2014, που ορίζεται ως η ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου τρόπου υπολογισμού και αναπροσαρμογής των συντάξεων.

Πλέον, η μέση επικουρική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 180 ευρώ, όταν πριν τη σημερινή μείωση ήταν στα 190 ευρώ.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, όμως, η μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα είναι της τάξης του 25%, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτήν, τα μελλοντικά (από το 2015) ελλείμματα που θα δημιουργήσει η διακοπή χρηματοδότησης μέσω των κοινωνικών πόρων.

ΣΧΟΛΙΟ: ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΛΕΟΝ ΔΙΝΕΙ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΙΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΚΑΙ ΑΡΧΙΚΑ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΥΣ; ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΙ. ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΝΗΡΙΑ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ

ΠΗΓΗ

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (8)

 1. 0
  0
  Η Βασική σύνταξη των 360 ευρώ είναι υπολογισμένη με το ΑΕΠ του 2010 από τότε το ΑΕΠ έχει πάρει την κατιούσα!
  Οπότε και το 360άρι δεν είναι σίγουρο.
 2. 0
  0
  …"Το κράτος δεν εγγυάται τίποτα!"…

  :^D^: Εδώ και δεκαετίες!

  這些
 3. 0
  0
  toys eipate na pa na gam@th@un?
 4. 0
  0
  Η ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ "ΠΟΣΟΚΟΝΟΥΔΟΥΛΑ Α.Ε" ΤΟΥ ΚΥΡΙΩΣ "ΜΕΤΟΧΟΥ" ΣΙΜΗΤΗ "ΑΤΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ "ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ" ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΤ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΣ" … ΚΡΑΤΑ ΜΕ ΜΕΡΚΕΛ ΝΑ ΣΕ ΚΡΑΤΩ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕ ΔΩ "ΚΟΡΥΔΑΛΟ" ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ "ΓΟΥΔΙ "ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ?…ΜΕ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΙΕΣ κανουνε ΧΡΥΣΕΣ ΔΟΥΛΙΕΣ..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΩΣ ΝΟΜΟΤΥΠΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑΣ ΠΡΟΣ ΕΞΥΠΗΤΕΤΗΣΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ?….ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΞΩΘΕΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΜΑΦΙΟΖΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΤΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΣΙΜΗΤΗ…ΥΠΕΥΘΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΠΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΩΝ "ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ"…ΑΒΟΥΡΗΣ ΜΑΣΩΝΟ ΓΕΡΜΑΝΟΕΛΛΗΝΟΕΒΡΑΙΟΣ…Ο ΓΑΠ ΠΟΛΩΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ….ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΤΡΕΛΑΝΤΩΝΗ ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟ ΚΑΙ ΠΑΧΥ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥ ΜΟΣΧΑΡΙ…ΘΕΕΜΟΥ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΔΑΡΙ…ΣΤΑ ΑΝΑΘΕΜΑ ΚΑΙ ΣΥΗΝ ΟΡΓΗ ΜΠΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΣΩΘΕΙ?._
 5. 0
  0
  μην πληρωνετε τις τραπεζες
  μην πληρωνετε τις τραπεζες
  μην πληρωνετε τις τραπεζες
  μην πληρωνετε τις τραπεζες
  μην πληρωνετε τις τραπεζες
  μην πληρωνετε τις τραπεζες
  μην πληρωνετε τις τραπεζες
  …….
  μην ψηφιζετε το σαμαροβενιζελικο
  μην ψηφιζετε το σαμαροβενιζελικο
  μην ψηφιζετε το σαμαροβενιζελικο
  μην ψηφιζετε το σαμαροβενιζελικο
  …..
  σταματηστε να ειστε δουλοι
  σταματηστε να ειστε δουλοι
  …..
  αησικτιρι βαρεθηκα με εσας …ελληνακια…

  μην απαντατε στις εισπρακτικες
  μην συνεργαζεστε με τις εισπρακτικες

  μην απαντατε στις εισπρακτικες
  μην συνεργαζεστε με τις εισπρακτικες

  μην απαντατε στις εισπρακτικες
  μην συνεργαζεστε με τις εισπρακτικες
  ………

  αντε "ζωα" …δεν σηκωνεστε που δεν σηκωνεστε απο τον καναπε καντε τουλαχιστον με αυτον τον τροπο τους…αντιστασιακους !!!

  σας βαρεθηκα πλεον…κλελληνακια….

  μην πληρωνετε την εφορια
  μην πληρωνετε την εφορια
  μην πληρωνετε την εφορια
  μην πληρωνετε την εφορια
  μην πληρωνετε την εφορια
  ….
  μην ψηφιζετε το σαμαροβενιζελικο
  μην ψηφιζετε το σαμαρο βενιζελικο
  μην ψηφιζετε το σαμαροβενιζελικο
  …….
  καλα ρε "ζωα" τοσο απλο ειναι …δεν μπορειται να καταλαβετε οτι με τα δικα μας χρηματα κανουν κουμαντο στην καταστροφη μας
  επιτελους σταματηστε να τους δινετε την δυναμη σας!!!!
  ……
  αησικτιρι …κλελλεηνακια πια ….τον ραγιαδισμο σας…

  αησικτιρι…σας βαρεθηκα ….κλελληνακια…
 6. 0
  0
  Καιρός για το Έθνος. το κράτος μας τέλειωσε.
 7. 0
  0
  Απο τωρα να γραψει 100 φορες ο καθενας.Δεν πληρωνω τραπεζα.Δεν κανω δηλωση.Δεν πληρωνω εφορια.Δεν πληρωνω ΔΕΗ.Δεν πληρωνω ΟΤΕ.Δεν πληρωνω νερο.Ξοδευω τα απαραιτητα για την οικογενεια μου.Αφου δεν μπορουμε να πολεμησουμε αλλιως ας τους πολεμησουμε με τα δικα τους οπλα.ΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ.Δεν μπορουν να κανουν τιποτε .Θα γονατισουν,Δεν ειδατε τι ωραια που δωσανε παραταση για την εφορια?ΤΩΡΑ. ΟΧΙ ΑΥΡΙΟ.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί