14:24 - 10/04/2015

Το Ιράν έστειλε πολεμικά πλοία στον Κόλπο του Άντεν – Το Ριάντ πραγματοποιεί τους πιο σφοδρούς βομβαρδισμούς στην Υεμένη

Τα πιο σφοδρά αεροπορικά πλήγματα από τη Σαουδική Αραβία δέχτηκαν οι αντάρτες Χούτι στη νότια Υεμένη κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή, ενώ την ίδια στιγμή δύο ιρανικά πολεμικά πλοία έφθασαν στον Κόλπο του Άντεν δέιχνοντας έτσι τη διάθεση της Τεχεράνης για πιο ενεργή συμμετοχή.


Ήταν «τα πιο σφοδρά» αεροπορικά πλήγματα του αραβικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία με στόχο τους Χούτι από την αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης στις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

«Στο Άντεν οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν περίπου στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και ήταν οι πιο σφοδροί από την έναρξη της επιχείρησης «Αποφασιστική Καταιγίδα»», δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης.

Οι βομβαρδισμοί διήρκησαν για μεγάλο μέρος της νύχτας, σύμφωνα με άλλους κατοίκους, και είχαν στόχο κυρίως το κτίριο της νομαρχίας της Νταρ Σάαντ στη βόρεια είσοδο του Άντεν.

Οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την άφιξη στο κτίριο ενισχύσεων των Χούτι και στρατιωτικών πιστών στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ.

Και άλλες θέσεις των Σιιτών ανταρτών επλήγησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από αεροπλάνα του αραβικού συνασπισμού, κυρίως στην περιοχή γύρω από το στάδιο που βρίσκεται στο κέντρο του Άντεν αλλά και σημεία ελέγχου των Χούτι.

Στο Άτεκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Σάμπουα ανατολικά του Άντεν, το οποίο κατέλαβαν την Πέμπτη στρατιώτες πιστοί στον Σάλεχ, οι επιδρομές ήταν επίσης «ιδιαίτερα σφοδρές», σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Μια βάση πυραύλων κοντά στην πόλη ήταν στόχος, καθώς και μια αποθήκη όπλων στη στρατιωτική βάση Μόρα, δυτικά του Άτεκ, διευκρίνισε ο ίδιος.

Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στα περίχωρα της πόλης Λαχζ, βόρεια του Άντεν.

Το Ιράν έστειλε δύο πολεμικά πλοία στον Κόλπο του Άντεν, την Τετάρτη, μετέδωσαν τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, ενώ την ίδια στιγμή η Σαουδική Αραβία ηγείται μιας αεροπορικής εκστρατείας εναντίον των ανταρτών Huthis.

Η παρουσία των ιρανικών πολεμικών έχει εγείρει ανησυχίες στην διεθνή κοινότητα για τις διαθέσεις των Ιρανών στην αντιπαράθεση μεταξύ των φιλο-ιρανών ανταρτών Houthi και της Σαουδικής Αραβίας που ηγείται ενός συνασπισμού που θέλει να επαναφέρει στην εξουσία τον πρόεδρο Αμπεντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Η ανάπτυξη των πολεμικών πλοίων, δημοσιεύθηκε στην αγγλική γλώσσα από το ιρανικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Iran Press TV, σηματοδοτώντας για πρώτη φορά την προφανή στρατιωτική συμμετοχή του Ιράν στην κρίση της Υεμένης. Υπάρχουν πολλές αναφορές που αναφέρουν ότι οι αντάρτες έχουν λάβει βοήθεια από το Ιράν, αλλά η ιρανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί τις πληροφορίες αυτές.

«Η Τεχεράνη απέστειλε τα δύο πολεμικά πλοία στον Κόλπο του Άντεν και συγκεκριμένα στην στρατηγική δίοδο των στενών Μπαμπ αλ-Μαντάμπ ως μέρος της «πολιτικής της χώρας» για την διαφύλαξη του θαλάσσιου δρόμου για τα πλοία στην περιοχή», ανέφερε το Press TV , επικαλούμενο τον Ιρανό ΑΓΕΝ Υποναύαρχο Habibollah Sayyari .

H κίνηση αυτή από την ιρανική κυβέρνηση ήρθε καθώς οι ΗΠΑ επεκτείνουν την υποστήριξη τους στον συνασπισμό υπό την Σαουδική Αραβία , επιταχύνοντας τις αποστολές όπλων, την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών με το Ριάντ και την δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα.

Εν τω μεταξύ, στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σμήναρχος Steve Warren δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα διεξάγουν εναέριο ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-15 των Εμιράτων και της Σ.Αραβίας ως πρώτη αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στην υποστήριξη της Αραβικής αεροπορικής εκστρατείας στην Υεμένη, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press .

Πάντως προκαλεί εντύπωση πως οι ΗΠΑ στηρίζουν αυτούς που δημιούργησαν και εξοπλίζουν το ISIL. Aκόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σε όλα τα δυτικά ΜΜΕ δεν υπάρχει καμμια αναφορά όσον αφορά το ISIL που να εμπλέκεται έστω και υποσυνείδητα η Αμερική.


defencenet

Loading...

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί